Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація газонів.




В сучасному декоративному луківництві газони по типу використання поділяють на декоративні і спеціального призначення.

Спеціальні газони:

· Рулонний газон

· Екстремальний газон

· Спортивний газон

Декоративні газони:

· Партерний (англійський) газон

· Звичайний газон

· Садово-парковий

· Лучний газон

· Мавританський газон

Декоративні газони вкрашають сади, парки, бульвари міст і приміські ділянки. В залежності від розміщення і складу трав, що ростуть вони поділяються на наступні класи.

Перший клас (вищий) – партерні газони. Газон найвищої якості, переважає всі інші по своїх декоративних властивостях. Вони створюються в головних найбільш парадних частинах архітектурної композиції саду, біля фонтанів, скульптурних груп, декоративних водойм і т. п.

Партерні газони вважаються найбільш складними і потребують спеціальних підготовчих робіт. В процесі створення використовуються виключно ручні операції.

Основні вимоги при створенні партерного газону: площа головного фону (травостою) повинна переважати над площею квітників і інших деталей композиції. Якщо площа квітників рівна площі тряваної основи або переважає над нею, створює враження розділеності і сильно рябить, в такому випадку не має цілісності сприймання всієї картини.

Високовирівнений, в його склад входять кращі сорти трав. Трави партерних газонів повинні бути багаторічними і з ранньої весни до пізньої осені утворювати низький, густий, суцільно зімкнутий травостій однокольорового яскраво зеленого насиченого забарвлення. Цим вимогам відповідають багаторічні, низькорослі злакові трави з тонкими і мягкими стеблами і листям, високою інтенсивністю кущіння – костриця червона, тонконіг лучний (мятлик) і мітлиця звичайна. В меншій мірі підходить для цього райграс пасовищний, костриця лучна, мітлиця біла. Можна сіяти і травосуміш, але тільки із видів, що мають однорідну фактуру куща і забарвлення, які створюють при сумісному рості однорідний зелений коврик.

Партерний газон не завжди може являти собою рівну плоскість із чудового газону, підпірні стінки із натурального дерева принесуть в ландшафт особливу родзинку.

Ходити по ньому можна тільки у випадку необхідності, під час стрижки, так як він не виносить витоптування.

Другий клас – садово- паркові газони. Вони повинні бути декоративними (з щільним і красивого забарвлення дереном), довговічними, тіневитривалими, стійкими до механічних пошкоджень, а також в деяких умовах і посухостійкими. Трави в такому випадку треба підбирати з щільною дерниною, яка б могла витримувати проколи і продавлювання, розриви, горизонтальні здвиги і інші пошкодження.

Щільність дернини ззалежить від механічного складу грунту, видів ростучих трав, типу їх кущіння, інтенсивності розвитку кореневої системи, густоти травостою. Для створення садово-парковиз газонів придатні ті ж види трав, що і для партерних газонів. Крім того, в залежності від конкретних грунтово-кліматичних умов можна використовувати тонконіг звичайний і лісовий; кострицю овечу, борознисту, східну і ін.; райграс багатоквітковий і однорічний; пирій безкореневищний; житняк гребнеподібний, пустельний і сибірський.

До цього класу відносять звичайний і садово-парковий газони.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 293; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты