Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Костриця лучна добре підходить при створенні звичайних садово-паркових і лучних газонів і менше підходить для газонів партерного типу.




Костриця овеча (Festuca ovina L.). Щільнокущовий низовий злак з вузькими численними листками. Не утворює кореневищ. Пучки листя розростаються, але погано змішуються з іншими травами. Листя жорсткі, щетинисті, але з усіх костриць найм'якші. Розетка, на відміну від костриці червоної зміненої, не трубчаста, а розкрита. Посухостійка, навесні рано рушає в ріст, зростає повільно. Довговічна, добре переносить витоптування і низьке скошування. Добре росте на будь-якому грунті, за винятком важких глинистих. Добре росте на сухих грунтах.

У посушливих умовах є цінним компонентом в травосумішах для звичайних і лучних газонів і для дернових покриттів різного призначення. Утворює мало насіння, в травосумішах для партерного газону ними іноді замінюють більш дороге насіння костиці червоної зміненої.

Костриця борозниста (типчак) (Festuca valesiaca)

Багаторічний низовий щільно кущовий злак заввишки 20-25 см з великою кількістю укорочених вегетативних пагонів. Добре розвинена коренева система. Стебла прямостоячі, гладкі або слабкошорохуваті. Листя вузьке, щетиноподібне, складене вздовж, зовні з двома поздовжніми борозенками, шорсткі; язичок дуже короткий. Суцвіття - волоть стисла, під час цвітіння розлога з короткими гілочками. Колоски довжиною 6-8 мм. Насіння довгастої форми, довжиною 8-12 мм, солом'яно-жовтого кольору.

Відрізняється невибагливістю, переносить крайні несприятливі умови ґрунтів, температурного і водного режимів. Характеризується високою посухостійкістю та зимостійкістю. Нормально розвивається при підвищеній кислотності і засоленості ґрунтів, виростає навіть на глибоких солонцях.

Весняне відростання настає на початку квітня. В середині літа при відсутності поливу відбувається часткове всихання листя і через це травостій стає малопривабливим.

Відрізняється довговічністю, в травостої зберігається десятки років. Швидкість росту і відростання після косіння середні. Міцно утримується навіть на крутих південних схилах. Частого скошування не потребує. Стійка до витоптування. Утворює кочкуватий трав'яний покрив і не створює суцільної дернини. Застосовується в умовах, де інші більш цінні дереноутворювачі рости не можуть.

Костриця очеретяна (Festuca arundinacea) ще один цікавий озимий нещільнокущовий злак. Ця рослина відрізняється унікальним довголіттям, посухо-і солестійкістю. Володіє потужною, глибоко проникаючою кореневою системою. Листя звичайних кормових сортів широкі, товсті, грубі, рослина високоросла і потужна. Однак, в останні роки закордонним селекціонерам вдалося створити справжні газонні сорти з красивою текстурою і повільним зростанням, що вимагають менше число косіння. Так як рослина озимого типу, то після першого і тим більше другого укосу не утворює подовжених пагонів. Як видно, цей злак може мати широке застосування в газонному травосіянні.

РІД МІТЛИЦЯ

Мітлиця як газонна трава використовується порівняно недавно. В догляді дуже складна, скошувати, наприклад, потрібно спеціальною веретенною газонокосаркою. У монокультурі використовується на газонах спеціального призначення. Це ділянки на гольф полях, полях для крикету, тенісні корти. У травосуміші додають в обмеженій кількості 5-7%. Листочки у мітлиці красиві тонкі, пагони при скошування розростаються горизонтально (паралельно поверхні грунту) тому травостій має специфічний вид. Мітлиця - єдиний злак, здатний витримати часте скошування на висоту від 0,5 см до 2 см. Газон з мітлиці - дороге задоволення. Вирощування гарного газону спеціального призначення вимагає багато знань, зусиль і часу.

Мітлиця біла (Agrostis alba) – багаторічний напівверховий кореневищно-нещільнокущовий злак з достатньо сильно розгалуженою кореневою системою. Розростаючись , він густо пронизує верхній шар грунту, утворюючи досить щільний дерен. Кореневища закріпляються у вузлах і утворюють нові пагони, які створюють красивий травостій. Основна маса коренів розподіляється в 15-20 сантиметровому шарі грунту.

Стебла (генеративні пагони) в травостої прямостоячі або біля основи колінчато – висхідні, висотою 30-120 см, гладкі. Має багато вкорочених вегетативних пагонів, що утворюють нещільні кущики. Листки сизуваті або ж сірувато-світло-зелені, плоскі, довжиною 5-20 см і шириною 1-8 мм.

Мітлиця біла в перший рік життя росте повільно, повного розвитку досягає на другий-третій рік чи навіть на четвертий рік після висіву насіння. В травостої зберігається 8-10 років. Рослина морозостійка, не стійка до посухи, погано переносить затінення. До грунтів не вимоглива. Найкраще росте на вологих, достатньо перегнойних суглинистих і супісчаних грунтах. Затоплення водою виносить до 45 днів.

Стійкість до витоптування середня. Переносить часте скошування, відростає рівномірно. При своєчасному скошуванні мітлиця біла утворює густий світло-зелений коврик.

Декоративні якості сильно падають з другого року життя.

Можна застосовувати при створенні газонів різного призначення, але придатна більше всього для лучних і звичайних газонів, а також задерніння в лісовій, лісостеповій і частково в степовій зонах. В травосумішах його бажано використовувати з видами, що мають світло-зелене забарвлення листків.

Мітлиця звичайна (тонка) (Agrostis tenuis), - ще її називають звичайною, волосовидною (agrostis capillaris) – багаторічний низовий кореневищно-нещільнокущовий злак (може мати нещільнокущові і короткокореневищні форми). Коренева система у мітлиці звичайної добре розвинута, пронизує грунт багаточисельними розгалуженими мочкуватими коренями, щільно кріпляють його верхній шар. Придатна до зрізування для рулонних газонів дернина. Рослина утворює значну кількість тонких облиствлених по всій довжині вегетативних пагонів. Листки ніжні, тонкі, вузьколінійні, 3-12 см довжиною і 1-3 мм шириною

Весною трогається в ріст дещо пізніше, ніж інші газонні трави. В перший рік життя росте повільно, повного розвитку сягає на другий-третій рік після висіву насіння. Продовжує рости до пізньої осені, до перших морозів. Під сніг попадає зеленим.

Рослина тіневитривала, морозостійка, переносить нетривалий застій води. До грунтів не вимогливий. Може рости на різних грунтах, навіть на солончакових луках.

На сухих кислих грунтах може придушувати інші злаки. Добре реагує на внесення добрив. Стійкий до витоптування. Скошування переносить добре, відростає рівномірно, хоч і не дуже швидко. Завдяки тому, що витримує низьке скошування (на висоті близько 2 см), використовується для створення гольф-полів. Вид мало вимоглива до умов зростання, але всі мітлиці дуже вологолюбні.

Із мітлиці звичайної можна створити першокласний високодекоративний газон любого призначення. Найпоширеніший вид мітлиці, присутній практично в будь-якому «англійському» газоні. Одна з основних складових частин травосуміші для партерного газону.

Мітлиця пагононесуча, пагоноутворююча, чи повзуча (Agrostis stolonifera) - компонент газонних травосумішей, здатний швидко розростатися за допомогою повзучих пагонів, пригнічуючи розвиток бур'янів. Це багаторічний низовий коротко кореневищний злак. Утворює зелений сочний коврик із вегетативних пагонів і прикореневих листків.

Рослина формує незначну кількість тонких вегетативних пагонів, які укріпляються у нижніх вузлах, висотою 10-12 см. Мітлиця пагононесуча розвиває довгі (40 см) наземні пагони (столони), що стеляться, які при стиканні з грунтом вкорінюються у вузлах і дають нові пагони і листки. Одна рослина мітлиці даного виду розростається на площі 1 м2.

Листки дрібні, плоскі, ніжні, травянисті, довжиною 3-5 см і шириною 1-2 мм. Забарвлення газону варіює від сизувато-темно-зеленого до травянисто-сочно зеленого.

До грунтів не вимоглива. Цей вид прекрасно розвивається на пухких суглинистих і супіщаних грунтах і погано переносить посуху, т. к. утворює добре розвинену і розгалужену кореневу систему, яка розміщується неглибоко (поширена у верхньому шарі грунту на глибині 8-12 см). Добре росте на засолених і кислих грунтах.

До умов росту не дуже вимоглива. Мітлиця пагононесуча цілком зимостійка, але більшість її пагонів протягом зими відмирають. Вона теплолюбна, і навесні відростає пізніше, а восени закінчує вегетацію раніше, ніж інші газонні трави. Стійка до частого скошування, відростає повільно. Виносить затінення. Стійкість до витоптування середня. Мириться з незначним засоленням грунту, газостійка.

Мітлиця пагононесуча відрізняється від інших видів дуже дрібним насінням.

Зустрічається на багатьох газонах. За декоративним якостям поступається мітлиці тонкій, проте формує також гарний щільний травостій. Входить до складу деяких травосумішей для газонів, особливо призначених для крейдяних грунтів, але популярністю не користується.

Мітлиця собача (Agrostis canina) – багаторічний низовий злак з короткими тонкими кореневищами і пагонами, що вкорінюються на поверхні. При достатньому зволоженні утворює сочно-зелений, ніжний, тонкий, але щільний ковровий травостій. Ця рослина отримала назву бархатної мітлиці.

Плодонесучі пагони тонкі, прямостоячі, гладкі, висотою 10-30 см. На хороших, достатньо вологих грунтах утворює багаточисельні подовжені, густооблиствлені вегетативні пагони.

Із наземних вузлів формуються дуже тонкі і короткі бокові пагони з такою ж густою облиствленістю. Листки вузькі, розміщені у вигляді пучків. Генеративні пагони в вузлах інколи утворюють бокові пагони з пучками вузьких листків. При торканні до землі поверхневі пагони мітлиці собачої вкорінюються у вузлах, із яких також розвиваються пучки тонких і коротких пагонів. Таким чином, у мітлиці собачої основна зелена маса розподіляється на відстані 8-12 см від землі. Коренева система густо і тонко галузиться. ЇЇ основна маса розподілена в поверхневому шарі грунту і утворює щільний дерен схожого до войлоку.

В перший рік після висіву росте повільно. Повного розвитку сягає на другий-третій рік життя.

Росте на різних грунтах, надає перевагу сильно зволоженим, бідним, торфянистим грунтам. Рослина морозостійка, розмножується як генеративними так і вегетативними шляхами. Витривала до напівтіні, стійка до бурянів.

РІД РАЙГРАС

Райграс досить гарний злак з соковитим зеленим кольором. Ширина його листової пластинки набагато ширше, ніж у інших родів газонних трав. Райграс - типовий злак для створення "англійських" газонів. На жаль, він не досить морозостійкий, тому його не рекомендують висівати як основний компонент газону. Але в травосуміші райграс чудово себе зарекомендував. У цього злаку період проростання після посіву найкоротший - 5-7 днів. Райграс швидко піднімається, і галявина виглядає зеленою вже через тиждень після посіву. Травосуміші з великим вмістом цього злаку часто використовують для ремонту газону. Висота скошування райграс нарівні з тонконогом - 3-6 см. Більш низьке скошування призведе до випадання злаку з травостою.

Райграс пасовищний або багаторічний (Lolium perenne L.) – багаторічна напівверхова нещільнокущова рослина - дуже швидко відростає, (особливо після поливів) і формує густий соковитий трав'яний покрив. Злак з рожевими молодими прикореневими листовими розетками. У сучасних сортів більш вузькі листи, вони повільніше ростуть і краще переносять низьку стрижку, ніж початковий вид.

В перший рік після висіву насіння утворює густий, інтенсивно-зелений, яскраво блискучий газон.

Коренева система могутня, густомичкувата, сильно розгалужена, глибоко проникає в грунт, скріплюючи його і утворюючи дерен середньої щільності. Плодонесучі (генеративні) стебла прямостоячі чи колінчато-висхідні, не дуже тонкі, в нижні частині добре облиствлені. Крім того, райграс пасовищний утворює багаточисельні вкорочені сильно облиствлені вегетативні пагони.

Значна кількість листків зосереджена на вкорочених вегетативних пагонах на висоті 10-18 см від поверхні грунту, що важливо при створенні газонів, які часто і низько скошують. Листки темно-зелені, знизу інтенсивно-зелені, яскраві блискучі, довжиною 8-17 см, шириною 1-5 мм. Біля основи листової пластинки є характерні «вушка». Цвіте в червні, насіння дозріває в липні.

Перевагою райграсу пасовищного є його здібність вже в перший рік життя через 1-1,5 місяця після висіву насіння утворювати красивий, густий ковровий травостій.

Після скошування відростає швидко, рівномірно, зберігаючи деекоративність до глибокої осені. Під сніг іде зеленим.

Рослина витримує помірну тінь, витоптування і ущільнення грунту. Завдяки могутній кореневій системі і доброму відростанню швидко відновлюється після механічних пошкоджень. Основний компонент спортивних газонів і ремонтних травосумішей.

Сорти цього виду погано переносять засуху, а також не виносять тривалого затоплення і близького розташування грунтових вод. Райграс пасовищний прекрасно росте на ділянках забезпечених вологою, погано розвивається на важких грунтах. Райграс пасовищний чутливий до зимових морозів і пізніх весняних заморозків. В морозні безсніжні зими і при пізніх заморозках часто підмерзає, утворюючи плішини в травостої, унколи повністю вимерзає. Тривалість життя в травостої близько 5 років. Завдяки швидкому розвитку в перший рік посіву райграс пасовищний вважається одним із кращих видів газонних трав після костриці, тонконогу лучного і деяких видів мітлиці.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 273; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты