Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Передпосівна обробка грунту.




Безпосередньо перед посівом не слід проводити розпушування грунту, особливо на велику глибину. При подібній обробці грунт не встигне осісти до посіву. У цих випадках і остаточне планування не дає належного еф*екту, а незабаром після появи сходів вирівняність такого грунту порушується, на ньому з'являються безладні підвищення і пониження (Тюльдюков В.А, Кобозев І.В. та ін., 2002).

Передпосівний обробіток грунту виконують, виходячи з загальноагрономічних вимог: оранка, вирівнювання поверхні, спеціальним культиватором (якщо підготовка грунту під газони проводиться на великій площі). На маленьких ділянках грунт обробляють вручну або використовують спеціальні мотоблоки. Безпосередньо перед посівом газону бажано провести обробку фрезою (Агафонов Н.В., Мамонов Є.В., Іванова І.В. та ін., 2000).

В осінній період перед передпосівним розпушуванням необхідно проводити вологозарядку з промочування грунту на глибину 50 см і більше (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін., 2002).

На перекопаній ділянці слід розбити утворені грудки. У верхній частині грунт повинен бути настільки подрібнений, що певні грудочки були не більше кукурудзяного зерна. Це досягається обробкою підсохлого грунту граблями, поки на ділянці не залишиться окремих підвищень або знижень (Завадська Л.В., 2003).

Вертикальне планування грунту.

Створення першокласних газонів вимагає великої праці. Для забезпечення високої привабливості озеленюється території, перш за все, слід провести вертикальне планування ділянок. На горбистих ділянках грунт зрізують, а пониження засипають. Особливо важливо ідеально вирівняти поверхню ділянки для газону. Допущені при підготовці поверхні помилки надалі важко виправити, оскільки газони перебувають у експлуатаціійно декоративному використанні десятки років. Вирівнювання поверхні грунту проводять в сухий сонячний день. Для вирівнювання поверхні знадобляться спеціальні пристосування. Дерев'яні кілочки і рівну дошку можна виготовити самому. На кілочках зі сторонами 2,5 на 2,5 см роблять позначки, розташовуючи їх на відстані 10 см від верхнього краю. Рівна дошка повинна бути не менше 2 м довжиною. Ще одне пристосування - спиртовий рівень, за допомогою якого легко визначити рівність поверхні. Ділянка землі, на якому буде розташовуватися газон, ділять на декілька рівних квадратів зі сторонами 2 м. На кутах квадрата забивають кілки таким чином, щоб відметені, зроблені на них, перебували на рівні землі.

На кілочки кладуть дошку і розташовують на ній рівень. Нерівні ділянки засипають землею або ж навпаки, видаляють зайвий грунт, ретельно вирівнюючи його. Потім проводять повторну перевірку рівнем. Щоб свідчення були правильними, необхідно стежити за тим, щоб позначка на кілках постійно перебували на рівні землі (Бердникова О.В., 2003).

При вирівнюванні ділянки визначають, місця виїмок грунту і його підсипання, при цьому слід крутизну схилу зменшити до 20-30 градусів. При більшому ухилі ускладнюється робота газонокосарок і різко збільшується поверхневий і внутрішньогрунтовий стоки, що погіршує ріст газонних трав. Оптимальний (меліоративний) ухил для будь-яких культур, в тому числі і для трав не перевищує 0,006 (6 мм на 1 м.п.). При такому ухилі запобігається застій надлишку вологи, і в той же час немає інтенсивного стоку (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін., 2002).

При весняному посіві грунт ранньою весною вирівнюють (особливо це важливо для спортивних майданчиків) та вносять добриво - водний розчин селітри 30г / м.кв (Нестерова А.М., 2002).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 157; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты