Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Полив газону.




У необхідності поливу газонів переконувати нікого не треба. Трава без води жити не може. Прикладом тому в посушливий рік можуть служити пожовклі, а то й загиблі газони вздовж автомобільних доріг, біля багатоповерхових будинків і в деяких парках. Щоб цього не сталося і газон весь сезон радував соковитою зеленню, необхідно налагодити оптимальний режим його зрошення.

Чим поливати? Невеликий газон за відсутності водопроводу можна поливати з лійки. Щоправда, робота ця досить трудомістка і не всім під силу. Якщо на ділянці є водоймище, то можна налагодити полив газону за допомогою насосу і шланга. Наявність же водопроводу на ділянці значно спростить завдання.

Для поливу газону можна використовувати шланг з насадкою для розбризкування води, але краще за все використовувати спеціальні газонні розбризкувачі. З їх допомогою можна більш рівномірно і якісно полити газон, заощадивши при цьому свій час.

В даний час у продажу можна зустріти багато різних розбризкувачів і навіть цілих систем для поливу. Це і стаціонарні розбризкувачі з вкопані в землю шлангом (або трубами) і насадками, піднімають над поверхнею ґрунту в період поливу. Це насадки розбризкувачі з трубкою, що качається, розбризкувачі з пульсуючим струменем, шланги-розбризкувачі з низкою дрібних дірочок по всій довжині і навіть декоративні розбризкувачі у вигляді квітів або різних фігур.

Вибір залежить звичайно від бажання, фінансових можливостей власника газону, а також від конфігурації газону. Для великого газону краще вибрати стаціонарний обприскувач. Для невеликого прямокутного ділянки краще вибрати розприскувач з трубкою, що качається. Для круглого або овального - з пульсуючим струменем, а для довгого вузького - шланги з отворами.

Коли поливати? Фахівці рекомендують починати полив газонів, коли грунт просохне на глибину 10 см. Проте в практиці дотримуватися такого доволі складно – адже кожен раз розкопувати грунт газону, щоб визначити глибину його висихання не є доцільним. Тому основним орієнтиром тут служить зовнішній вигляд трави. Якщо трава на газоні почала тьмяніти, придбала сіруватий відтінок і втратила пружність - потрібно починати поливи.

Дуже важливо в суху погоду стежити за станом трави на газонах рулонних, особливо - нещодавно укладених. Основна зона коренів у них розташована в самому верхньому шарі і сильніше, ніж у сіяних газонів, страждає від нестачі води. Окрім того, де-не-де дернина може погано прилягати до ґрунту - в таких місцях, якщо вчасно не полити газон, трава може дуже швидко пожовтіти.

Частота поливу залежить від погодних умов і від типу ґрунтів, на яких закладено газон. Якщо стоїть не спекотна погода з мінливою хмарністю, газон можна полити раз на тиждень, а то й рідше. У суху, жарку погоду, а також на ділянках з пухкими, піщаними ґрунтами траві потрібен щоденний полив. У холодну ж погоду, при денній температурі повітря нижче 10 °С полив малоефективний, а іноді і шкідливий.

Поливати газонні трави, як і інші трав'янисті рослини, краще всього у вечірні години, а в дуже жарку і суху погоду - вранці і ввечері, але не під час самої сильної денної спеки.

Скільки поливати? Залежно від ступеня висихання ґрунту і його механічного складу при поливі на кожен квадратний метр газону рекомендується виливати від 10 до 20 л води. Якщо проводять поливання газону з лійки, то, знаючи площу газону і обєм лійки, визначити, скільки треба вилити води на дану ділянку, нескладно. Якщо ж полив проводиться за допомогою розпилювача, визначити кількість води, що наступним чином.

Поставити на зрошуване місце газону кілька порожніх півлітрових скляних банок. Коли середній рівень води в них досягне 1,3 см, значить, на квадратний метр газону вилилося 10 л води; 2,5 см - 20 л. Звичайно, кожен раз при поливі розставляти банки на газоні зайве. Зробивши це один раз, ви визначають час поливання при кожному положенні розбризкувача, і потім, при необхідності, переставляють його на нове місце, орієнтуючись на цей час.

При визначенні норми поливу для газону, обов'язково враховують механічний склад ґрунту. Якщо ґрунти на ділянці глинисті, добре утримують вологу - норму поливу скорочують. На пухких, піщаних ґрунтах частоту і норму поливу необхідно збільшити. При поливі стежать, щоб на газоні не почали утворюватися калюжі.

Головне правило при поливі - газон краще поливати рідше, але рясно, ніж часто, але потроху. Полив невеликими дозами, при яких лише змочується самий верхній шар ґрунту, може принести більше шкоди, ніж користі.

Між поливами верхній шар ґрунту повинен просохнути. Це дає можливість корінню рослин одержати необхідний для дихання повітря і стимулює розвиток більш глибокої і потужної кореневої системи.

Щодо поливу газонів, що знаходяться в тіні, то в довідниках по догляду рекомендується поливати такий газон рідше, ніж газони, що ростуть на сонці. Проте ці рекомендації справедливі лише для газонів, що знаходяться в тіні будинків. Якщо ж газон знаходиться під деревами (особливо - під березами) або біля чагарників, то йому потрібні поливи (й підживлення) навіть більш часті і рясні, ніж газонам, які закладені на відкритих місцях, оскільки коріння дерев дуже сильно висушує грунт, конкуруючи з травою за вологу і поживні речовини.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 153; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты