Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Шкала температур




Пригадаємо, що на практиці за нуль градусів умовно приймається температура танення льоду при нормальному тиску, а за сто — температура кипіння води при нормальному тиску. Одна сота цього інтервалу температур є практичною одиницею температури — градусом Цельсія (°С). Проте при розподілі інтервалу між 0°С і 100 °С на сто рівних частин у ртутних і спиртних термометрів їх покази співпадають тільки при 0°С і 100° С. Отже, розширення цих речовин при нагріванні відбувається нерівномірно і отримати єдину температурну шкалу у такий спосіб не можна.

За пропозицією Кельвіна була введена нова температурна шкала, не залежна від термометричної речовини, яка тепер називається термодинамічною температурною шкалою. Іноді її називають шкалою Кельвіна. По цій шкалі за початок відліку приймається температура абсолютного нуля, а розмір градуса визначають так, щоб він співпадав з градусом Цельсія.

В СІ одиниця температури є основною і називається Кельвіном (К), а для відліку температури приймається термодинамічна шкала температур.

Термодинамічну температуру називають ще абсолютною, позначається вона буквою Т. Вона пов'язана з температурою по стоградусній шкалі таким чином:

Звичайно користуються наближеною формулою

Абсолютна температура не може бути від’ємною.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты