Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Корекція нелінійності сенсорів




Схема з послідовним включенням резистивного сенсора

На практиці найчастіше використовують резистивні сенсори, електричний опір яких RС залежить від значення вимірюваної величини. Найпростіша схема включення резистивного сенсора показана на рис. 5. В цій схемі напруга знімається з сенсора, який включений послідовно з лінійним опором R1. Опір RД – внутрішній опір джерела напруги Е, Rі – вхідний опір вимірювального каналу. Вихідна напруга um вимірювального кола описується виразом:

. (3)

Рис. 5. Схема з послідовним На практиці, як правило, виконується

включенням резистивного сенсора умова Ri >> RC. В цьому випадку вираз

для розрахунку вихідної напруги спрощується:

. (4)

Вираз (4) є має нелінійну залежність від RC. Тому навіть при використанні сенсора з лінійною характеристикою, залежність вихідної напруги um від вимірювальної величини є нелінійною функцією. Для спрощення алгоритму обробки виміряного сигналу намагаються забезпечити лінійність зміни вихідної напруги Δum від зміни опору сенсора ΔRC. Зміна опору сенсора на величину ΔRC відносно початкового значення RC0 призводить до такої зміни вихідної напруги сенсора:

. (5)

За умови, що ΔRC << RC0+R1+RД приріст вихідної напруги Δum описується наступним виразом:

. (6)

Чутливість вимірювальної схеми S = Δum / ΔRC максимальна при RC0 = R1+RД:

Якщо внутрішній опір джерела RД набагато менший, ніж опори RC0 і R1, чутливість S максимальна на значній ділянці характеристики сенсора.

При використанні у схемі, рис. 5 джерела струму J, його внутрішній опір значно більший ніж значення опорів елементів схеми RД >> RC0+R1. Підставляючи у (6) im = E / RД і спрощуючи його з умови RД >> RC0+R1, отримаємо:

. (7)

Схема з послідовним включенням резистивного сенсора має велику чутливість до зміни величини живлячої напруги і інших факторів. При одночасній зміні величини опору сенсора RC = RC0 + ΔRC і флуктуації напруги живлення Е = Е0 + ΔЕ вихідна напруга вимірювального кола Δum змінюється за таким законом:

. (8)

Зважаючи на однаковий порядок чутливості вимірювального кола на зміни величини джерела напруги ΔЕ і опору сенсора ΔRC, важко визначити причину зміни вихідної напруги Δum.

Диференційне включення двох сенсорів

При диференційному включенні сенсорів замість резистора R1, рис. 6, підключається сенсор, ідентичний першому, значення опору якого змінюється з протилежним знаком. Прикладом диференційного включення сенсорів є диференційний трансформатор. У цьому випадку зміна вихідної напруги um описується наступним виразом:

Рис. 6. Диференційне включення

сенсорів

. (8)

. (9)

Якщо сенсори мають лінійні характеристики, RC0 + RC1 = const, і вихідна напруга um змінюється пропорційно зміні опору сенсора ΔRC.

При використанні диференційного включення сенсорів рис. 6, у вихідному сигналі міститься постійна складова напруги, яка не містить корисної інформації і є причиною збільшення похибки при подальшій обробці виміряного сигналу. Для усунення постійно складової можливо використовувати ємнісний зв’язок між сенсорами і вимірювальним колом, рис. 7 або резистивну мостову схему рис. 8. При використанні ємнісного зв’язку ємність С і вхідний опір вимірювального контуру утворюють фільтр верхніх частот. Величина ємності С обирається так, щоб частота зміни опору ΔRC перевищувала частоту зрізу фільтра fЗ = 1/(2πRC).

 

Рис. 7. Вимірювальний ланцюг з Рис. 8. Вимірювальний ланцюг на основі

ємнісним зв’язком мостової резистивної схеми

 

Включення сенсора у резистивний міст

Мостові схеми, окрім усунення постійної складової, мають ряд інших переваг, тому найчастіше використовуються в прецизійних системах. Резистивний міст знаходиться у стані рівноваги, коли потенціали точок А і В рівні uA = uB, в цьому випадку вихідна напруга um = 0, id = 0. Стан рівноваги досягається при наступному співвідношенні опорів моста:

R1R4 = R2R3. (10)

Умова рівноваги залежить від співвідношення опорів резистора моста і не залежить від вихідного опору джерела енергії Rd і вхідного опору вимірювального каналу Ri. За умови що Ri >> R1-R4 >> RД, напруга на виході моста розраховується за формулою:

. (11)

Як правило опори резисторів моста обирають однаковими R1=R2=R3= =R4=R0. В цьому випадку чутливість сенсора максимальна. При одночасній зміні значення опорів всіх резисторів: R1=R0+ΔR1; R2=R0+ΔR2; R3=R0+ΔR3; R4=R0+ΔR4 напруга розбалансу um між точками А і В рівна:

. (12)

Якщо змінюється опір одного резистора моста, наприклад R2, напруга розбалансу um дорівнює:

. (13)

Зміна напруги розбалансу від зміни одного з опорів схеми можна вважати лінійною лише відносно невеликому діапазоні зміни опору R2.

У випадку, коли для живлення резистивного моста використовується джерело струму J напруга розбалансу um дорівнює:

. (14)

При одночасній зміні всіх опорів моста напруга розбалансу um за аналогією з виразом (12) рівна:

. (15)

Якщо змінюється опір одного резистора моста, наприклад R2, напруга розбалансу um дорівнює:

. (16)

З порівняння виразів (13) і (16) видно, що живлення резистивного моста джерелом струму забезпечує більш лінійну залежність напруги розбалансу від зміни опору одного з резисторів моста.

За умови роботи сенсора на малій ділянці характеристики ΔR << R0 вираз (12) для визначення напруги розбалансу спрощується:

. (17)

З формули (17) видно, що при однаковій зміні опорів в кожному з плечей моста (R1 і R2 або R3 і R4), вихідна напруга um не змінюється. Ця властивість дає змогу компенсувати вплив побічних факторів (в основному температури) на результат вимірювань. Для компенсації впливу побічних факторів використовують два сенсори. На один сенсор впливає вимірювана і побічна величина, а на другий, що ідентичний першому сенсору, – лише побічна величина. Нехай R2=R0+ΔR2 – опір першого сенсора, при чому:

, (18)

де Sg, S – чутливості до побічного фактору g і вимірювальної величин m відповідно. R1=R0+ΔR1 – опір другого сенсора, де:

. (19)

R3, R4 – резистори з постійними опором R0. В цьому випадку напруга розбалансу дорівнює:

. (20)

З формули (20 видно, що вихідна напруга не залежить від значення побічного фактора g. Чутливість схеми підвищиться в два рази, якщо замість постійних резисторів R3, R4 включити сенсори ідентичні R1 і R2.

Усунення впливу опору з’єднувальних дротів

Якщо сенсор знаходиться на значній відстані від вимірювального кола, опір його з’єднувальних дротів Rf впливає на вихідну напругу резистивного моста. У стані рівноваги вказаний вплив обумовлюється появою напруги зміщення, яка компенсується збільшенням опору іншого резистора цього ж плеча. До того ж зміни опору ΔRf під дією побічних факторів накладаються на варіації опору сенсора ΔRC під дією вимірювальної величини, що зумовлює до появи похибки вимірювань. Для зменшення впливу опору з’єднувальних дротів застосовують трипровідне підключення сенсора. В цьому випадку опори з’єднувальних дротів Rf обираються однаковими. При цьому кожний дріт вмикають у суміжні гілки моста для того, щоб зміни опору дротів мали інший знак з напругою розбалансу. У резистивному мості третій дріт підключають до джерела, рис. 9 або до вимірювального кола, рис. 10.

Рис. 9. Трипровідна схема Рис. 10. Трипровідна схема

з підключенням до джерела з підключенням до вимірювального кола

 

В першій схемі опір дроту Rf/ додається до опору джерела RД/ = RД + Rf/, що може призвести до зменшення чутливості вимірювання, якщо опір RД/ співвимірний з R0. В другій схемі, як правило, опір Rf/ значно менший ніж вхідний опір вимірювального кола Ri і не впливає на чутливість вимірювань.

Існують чотирипровідні схеми підключення сенсорів, рис. 11, рис. 12. В схемі рис. 11 для компенсації впливу опорів дротів, які з’єднують сенсор з резистивним мостом, поруч з ними прокладається додатковий дріт, який включається в плече моста з резистором R4. Друга схема, що зображена на рис. 12, дозволяє повністю скомпенсувати вплив з’єднувальних дротів з використанням нульового метода.

Рис. 11. Схема компенсації з Рис. 12. Схема компенсації з

додатковою парою дротів послідовним урівноваженням моста

 

При використанні нульового метода значення опору сенсора RC за двома послідовними урівноваженнями резистивного моста при двох з’єднаннях дротів. При першому урівноваженні кінці дротів під’єднуються до наступних точок: а → А, f → D, b → F. Міст урівноважується за допомогою змінного резистора R1, значення якого у стані рівноваги дорівнює R1/. При цьому виконується рівність:

. (21)

При другому урівноваженні кінці дротів під’єднуються до таких точок: f → А, a → D, e → F. Новий стан рівноваги досягається при значенні R1//, при цьому:

. (22)

Опір сенсора RC за результатами двох урівноважень:

. (23)

Лінеаризація напруги розбалансу моста за допомогою зворотного зв’язку

Для лінеаризації залежності вихідної напруги від зміни опору сенсора використовується операційний підсилювач, рис. 13. У початковому стані опір сенсора RC і інших резисторів рівний RC = R1 = R3 = R4 = RС0. При зміні опору сенсора RC = RС0 + ΔRC напруга розбалансу ud = uB – uA, де

, . (24)

Так як операційний підсилювач підтримує нульову напругу між точками А і В діагоналі моста, uB = uA. Тому

. (25)

Рис. 13. Схема компенсації нелінійності вимірювального кола

 

З виразу (25) видно, що при використанні описаної схеми вихідна напруга вимірювального кола лінійно залежить від зміни опору сенсора ΔRC.



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 145; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты