Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція № 9. Методи забезпечення інваріантності замкнених систем




 

Модель триплечового БПЧ показана на рис. 1.

Рис. 1. Модель триплечового БПЧ

 

В якості вхідних змінних приймаються напруги uap, ubp, ucp, а в якості вихідних - uan, ubn, ucn. Фазні напруги навантаження виражаються формулами:

;

; (1)

.

Матриця переходу для БПЧ має наступний вигляд:

. (2)

Як було показано у попередній лекції простір вихідних змінних триплечового перетворювача представляється на площині у системі з трьох вихідних змінних, незалежними з яких є дві з них. Тому таку систему часто представляють за допомогою двох змінних – проекцій вихідних напруг на дві ортогональні осі – d і q. Система рівнянь для переходу в dq площину має наступний вид:

. (3)

Формула для перетворення вхідних напруг перетворювача в ортогональні складові dq-простору є добутком матриць Тк і Тdq:

 

. (4)

Для побудови інваріантного для деяких зовнішніх збурень керування нелінійна математична модель двигуна лінеаризується:

(5)

h1, h2 – коефіцієнти лінеаризації.

До лінеаризованих змінних у системі (5) додано індекс – л. Значення змінних в околі робочої точки позначено індексом – 0.

Після приведення подібних доданків з системи (5) отримано такий вираз.

(6)

Для зручності індекси лінеаризації не позначено. В матричному вигляді система описується наступним виразом:

.

 

де

На рис. 2 наведено структурну схему варіанту замкненої системи на основі системи (6).

Рис. 2. Структурна схема моделі замкненої системи на асинхронного двигуна

 

До схеми входять блоки, які містять коефіцієнти матриці А, суматори і інтегратори. Вихідні змінні двигуна is, ω, Ψ формуються на виході інтеграторів, де на них діють зовнішні збурення f1, f2, f3. У системі введені зворотні зв’язки kij. Вектор вхідних напруг us на основі геометричного підходу описується складовими напругами u1, u2, u3, які знаходяться відніманням від заданих значень u1*, u2*, u3* сигналів зворотного зв’язку:

Для виведення залежності вектору вхідних змінних us від заданих впливів u1*, u2*, u3*, вектор вихідних напруг виражається через вхідні:

dq-складові вектора напруг статора

звідки

(7)

 

Рівняння (7) дозволяють виразити вектор напруги статора двигуна (вихідної напруги БПЧ) через напруги зворотних зв’язків введених до системи:

(8)

Рівняння (8) є загальним і справедливе для системи, рис. 2, в якій наявні всі зворотні зв’язки. В деяких випадках достатнім є введення зворотних зв’язків лише по одному параметру двигуна. Тоді рівняння (8) спроститься до виду:

Нехай f1, f2, f3 – збурення, що впливають на зміни частоти обертання ротору ω, потоку ротора Ψ, струму статора is. Тоді модель рис. 2 відносно вузлів 1, 2, 3 можна описати у матричній формі:

DX = F,

де D – матриця 3х3, Х – вектор змінних, F – вектор збурень.

Коефіцієнти матриці D розраховуються за структурною схемою рис. 2:

В якості збурення, що впливає на перший вузол системи може бути момент навантаження ТL. З врахуванням цього типу збурення матриця D має такий вигляд:

Для забезпечення інваріантності швидкості обертання відносно моменту навантаження TL, необхідне виконання умови:

D11 = 0,

тобто

(9)

 

З розв’язку рівняння (9) знаходиться передавальна характеристика зворотного зв’язку k22:

Підставивши замість коефіцієнтів aij параметри моделі двигуна отримаємо:

Ланка зворотного зв’язку, що реалізує задану передавальну характеристику, показана на рис. 3.

Рис. 3. Ланка зворотного зв’язку

 

Для асинхронного двигуна з наступними параметрами: опори обмоток статора R1 = 4.7 Ом і ротора R2 = 5.3 Ом, індуктивності обмоток статора L1 = 0.185 Гн і ротора L2 = 0.185 Гн, індуктивності контуру намагнічування Lm = 0.18 Гн при ω0 = 0 коефіцієнт k22 дорівнює:

.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты