Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Клапан пропорційності




 

Рис. 3.21. Конструктивна схема клапана пропорційності

Для пропускання потоку робочої рідини за умови заданої різниці тисків у керуючих гідролініях у гідроприводі металорізальних верстатів використовують клапани пропорційності. Клапан складається з корпусу 1 (рис.3.21) золотника 2 та регульованої пружини 3, зусилля стискання якої регулюється гвинтом 4. В залежності від переміщення золотника здійснюється протікання потоку рідини з входу P на вихід T. Відкривання та закривання клапана буде залежати від тиску рідини у керуючих лініях X,Yта зусилля стискання пружини.

Клапани пропорційності дають змогу розширити функцій гідроприводу та мінімізувати кількість використовуваних у гідроприводі апаратів [39,41,49].

Клапан пропорційності за схемою 1 (табл.3.13.) може бути використаний як переливний 1 (рис.3.22,а) або для забезпечення заданого тиску у гідролінії 3 , а також (2) для підтримки заданої різниці тиску між гідролініями 3 та 4.

Клапан пропорційності за схемою 2 може використовуватись для забезпечення керованого швидкого переміщення поршня циліндра (рис.3.22,б). Клапан 1 для забезпечення зливу рідини без опору з правої порожнини циліндра відкривається розподілювачем 2, у протилежному випадку робоча рідина зливається через регульований дросель 3.

 

№ схеми виконання Умовне позначення Призначення клапана пропорційності
Підтримує задану різницю тисків між входом та виходом в залежності від налаштування пружини.
Клапан відкривається та пропускає потік рідини лише за умови досягнення заданого значення тиску керування X, який визначається настроюванням пружини та величиною вихідного тиску.
Клапан пропускає робочу рідину в обох напрямках за умови досягнення заданої пружиною різниці тисків у керуючих лінія Xта Y.
Клапан пропускає робочу рідину в залежності від налагодження пружини, величини вхідного тиску та у лінії керування Y.  

3.13. Клапани пропорційності

Рис. 3.22. Схеми використання клапана послідовності

 

Клапан послідовності виконаний за схемою 3 у гідроприводі зображеному на рис.3.22.в, використаний для забезпечення переміщення поршня циліндра 2 за умови досягнення гідромотором 3 заданої частоти обертання при цьому перепад тиску на дроселі 4 буде достатнім для відкривання клапана 1.

Для забезпечення послідовної роботи циліндрів 1 і 2 (рис.3.22.г) використаний клапан 3 виконаний за схемою 4. Після завершення прямого ходу поршня циліндра 1 тиск буде зростати до величини достатньої для відкривання клапана 3 і здійснення прямого ходу циліндра 2.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты