Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зворотний клапан




 
Рис. 3.23. Конструктивна схема кулькового (а) та плунжерного (б) зворотних клапанів та умовне позначення зворотного клапана ненавантаженого (в) та навантаженого (г).  

Зворотний клапан це гідроапарат призначений для вільного пропускання робочої рідини в одному напрямку та блокування у протилежному.

Зворотні клапани переважно використовують двох типів: ненавантажені (рис.3.23,б,в), у яких пропускання рідини здійснюється без значного зусилля, і навантажені (рис.3.23,г), у яких відкривання клапану можливе за умови досягнення певного значення тиску.

 

Рис. 3.24.Використання зворотних клапанів у гідравлічних системах

Зворотний клапан 1 у гідравлічній системі (рис.3.24,а) призначений для запобігання зворотного руху рідини від циліндра до насоса у випадку вимкнення електродвигуна.

У гідросистемі (рис.3.24,б) зворотні клапани 1 та 2 з розподілювачем 3 забезпечує незалежне розвантажування насосів. Зворотний клапан 1 (рис.3.24,в) дозволяє регулювати частоту обертання гідромотора 2 в одному напрямку, а зворотний клапан з підпором 4 забезпечити підпір та запобігти перевантаження для охолоджувача робочої рідини 3.

 

 

3.6.6.Гідравлічний дросель

Дросель – гідроапарат, який використовується для регулювання витрат робочої рідини, які визначаються за виразом

, (3.68)

де μв – коефіцієнт витрат, який залежить від параметрів отвору дроселя, стискання та швидкості протікання робочої рідини через отвір тощо, для розрахунків приймають μ=0,62...0,71; f– площа прохідного перерізу дроселя; - тиск на вході та виході дроселя.

Дросель конструктивно простий, малогабаритний та надійний у експлуатації гідроапарат, що дозволяє у широкому діапазоні регулювати витрати робочої рідини і відповідно швидкість (м/с) переміщення поршня циліндра (υ) враховуючи, що вона визначається за виразом

, (3.69)

де S – активна площа поршня.

Гідравлічний дросель являє собою гідравлічний опір. Гідравлічний опір залежить від площі прохідного перерізу потоку його форми та в’язкості рідини. В результаті тертя рідини, яке виникає під час протікання її через дросель виникає перепад тисків, який можна усунути конструкцією дроселя [49].

Суттєвим недоліком дроселя є залежність від навантаження.

Оскільки швидкість поршня один з важливіших параметрів гідроприводу, тому існує цілий ряд конструкцій дроселів (табл.3.14.).

 

Рис. 3.25. Гідравлічний дросель з зворотним клапаном

Переважно дроселі виготовляються з паралельно розташованим зворотним клапаном (рис.3.25)

 

 

3.14.Типи дроселів

 

Конструктивне виконання Гідравлічний опір Залежність від в’язкості Умови регулювання
Конічний. Підвищена швидкість протікання рідини, відносно значні затрати на переборення сил тертя. Висока через високе тертя. Різке збільшення прохідного січення.
З поздовжнім переміщенням регулюючого елемента. Те саме. Те саме. Рівномірна зміна площі, висока чутливість регулювання.
Щілинний. Те саме. Незначна. Рівномірна зміна площі, висока чутливість, поворот регулюючого елемента на 1800.
Щілинний з спіральним профілем регулюючого елемента. Висока швидкість протікання рідини, незначні втрати на тертя. Відсутня. Рівномірна зміна площі, висока чутливість, поворот регулюючого елемента на 3600.

 

Вибір типу дроселя здійснюють з урахуванням наступних критеріїв:

- створюваний гідравлічний опір;

- постійність гідравлічного опору в діапазоні коливань температур можливих при експлуатації;

- чутливість настроювання;

- чутливість до забруднень;

- вартість конструкції.

 

 

3.15. Використання гідравлічних дроселів
Схеми використання Призначення дроселя Схеми використання Призначення дроселя  
  Дроселі Д1 та Д2 призначені для зміни швидкості руху поршня циліндра Ц1 при прямому ході. Зміна швидкості здійснюється за умови досягнення штоком розподілювача Р2. Зворотний клапан ЗК1 блокує дроселі при здійснені зворотного ходу.   Дроселі Д1 та Д2 призначені для регулювання швидкості руху поршня під час прямого та зворотного ходах, незалежність регулювання забезпечується зворотними клапанами ЗК1 та ЗК2.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 172; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты