Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Гідроакумулятори




Гідроакумулятор – гідроапарат призначений для підвищення коефіцієнту корисної дії гідроприводу за рахунок нагромадження робочої рідини під тиском за умови зниження або відсутності споживання рідини гідродвигунами з наступним живлення двигунів робочою рідиною під час зростання споживання згідно циклу роботи гідроприводу. Наявність гідроакумулятора у гідроприводі дозволяє значно знизити продуктивність гідронасоса і відповідно його потужність.

 
Рис. 3.27. Гідроакумулятори: пневмогідроакумулятор без розділення фаз (а) та з розділенням поршнем (б) та його умовне позначення (в) , пружинний гідроакумулятор (г) та його умовне позначення (д), зміна корисного об’єму (е).

 

Гідропневмоакумулятори нагромаджують робочу рідину при зростанні тиску на вході та віддають рідину у гідросистему під час його падіннія У гідроприводі металорізальних верстатів переважно використовують пневматичні (рис.3.27,а і б) та пружинні гідроакумулятори (рис.3.27,г). Типорозмір гідроакумулятора вибирають за необхідним корисним об’ємом (л, дм3), який визначається за виразом (рис.3.27, е)

, (3.72)

де - максимальний та мінімальний об’єм повітря у гідроакумуляторі, л;

- тиск зарядки, визначається за імперичною залежністю , МПа

; (3.73)

- максимальний та мінімальний робочий тиск, МПа.

 

Рис. 3.28. Схема гідроприводу з гідроакумулятором Рис.3.29. Витратна характеристика гідроприводу

 

Гідроакумулятор встановлюється на виході постійно працюючого гідронасоса (рис.3.28.), і функціонує у двох режимах: зарядки та розрядки. Під час зарядки гідроциліндр не переміщується (поршень циліндра знаходиться в одному з крайніх положень) і відповідно не споживає робочу рідину, весь потік рідини від гідронасоса потрапляє до гідроакумулятора. Під час переміщення поршня циліндра одночасно до нього подається рідина і від гідроакумулятора і від гідронасоса – акумулятор розряджається.

На витратній характеристиці (рис.3.29) зображується витрати робочої рідини в циклі роботи гідроприводу. Згідно гідроприводу за схемою за час tпр здійснюється прямий хід гідроциліндра з повільною швидкістю при споживанні робочої рідини (рис.3.29), і швидкий зворотний хід за час при витратах . Переважно цикл роботи гідроприводу (Т) значно перевищує тривалість прямого та зворотного ходу ( ), при здійсненні яких робоча рідина протікає від гідронасоса до гідроциліндра, при цьому продуктивність гідронасоса має перевищувати максимальні витрати гідроциліндра, оскільки, , то ( - об’ємні втрати робочої рідини від гідронасоса до циліндра). Однак, вже під час прямого ходу частина рідини від гідронасоса через запобіжний клапан зливається до гідробаку, і вся рідина – за час . За співвідношенням площ до можна визначити ККД гідроприводу, очевидно, що його величина буде дуже незначною.

У разі встановленя у гідроприводі гідроакумулятора продуктивність насоса можна значно знизити ( ) і відповідно суттєво підвищити ККД. Розрядка акумулятора буде відбуватись під час руху поршня гідроциліндра , а зарядка - .

 

 
  Фільтр на зливній гідролінії. Фільтр на гідролінії всмоктування. Фільтр в напірній гідролінії
Достої-нства Просте обслуговування. Захищає від забруднення насос. Захищає гідроапарати від забруднень. Фільтр більш тонкої очистки.
Недоліки Ускладнюється виявлення засмічення фільтра. Утруднений доступ до фільтра, можлива кавітація через значний опір проход-ження рідини. Висока вартість.
Додатково Найбільше розповсюдження. Дають змогу здійснити тонке очищення робочої рідини. Перепад тиску не повинен переви-щувати 0,018...0,02 МПа. Може викори-стовувати як додатковий фільтр перед насосом. Фільтр має бути придатним для встановлення у напірній магістралі високого тиску.

Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 184; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты