Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МЕТАСТАЗУВАННЯ




Метастазування РТК відбувається лімфогенним, гематогенним та імплантаційними шляхами. Частота метастазирування РТК в регіонарні лімфатичні вузли коливаються від 30 до 61% (В.Н.Демин, 1989; Л.Л.

Капуллер, 1989; І. Коdner і співавт., 1989). Частіше всього лімфогенне розповсюдження колоректального раку відбувається у проксимальному напрямку від пухлини по ходу власних судин.

Не менш, ніж у 20% спостережень виявляють інвазію ракових клітин в дрібні вени (Л.Л. Капуллер, 1989). Ракові клітини у крові, взятої інтраопераційно з нижньобрижеєчної вени, виявляються у 14,6% хворих на рак прямої кишки. При цьому встановлена залежність частоти інвазії від гістологічної будови пухлини. Відмічено найбільш злоякісні властивості -слизистої аденокарциноми, перстнеподібно-клітинного раку, недиференційованого раку. Вони скоріше метастазують і частіше розповсюджуються не тільки на всю кишкову стінку, але і на оточуючі тканини та органи при порівняно невеликому пошкодженні слизистої оболонки кишки.

Перебіг колоректального раку в значній мірі залежить від гістологічної диференціації пухлини. Ступінь диференціації пухлини відображається на глибині інфільтрації кишкової стінки та частоті лімфогенного метастазування. У хворих з добре диференційованою пухлиною прогноз більш сприятливий, ніж у пацієнтів з низькодиференційованими формами раку.

Місцевий ріст пухлини та лімфогенне метастазування взаємозв'язані, але ці процеси не завжди паралельні. Так, 15% пухлин, які обмежені м'язовим шаром кишкової стінки, супроводжуються лімфогенним метастазуванням, в той час, як при проростанні усіх шарів кишкової стінки ураження лімфовузлів відбувається в 50% випадків. Разом з тим при проростанні пухлини у сусідні органи (місцеворозповсюджені форми раку) нерідко (30%) відсутнє лімфогенне метастазування.

Віддалені метастази частіше всього визначаються в печінці у 12 — 50% хворих колоректальним раком (В.І. Книш і соавт., 1972; З.М. Кунашев, 1996;

І.Коdner і соавт., 1989). Насамперед, це можна пояснити особливостями венозного відтоку, оскільки верхня та нижча брижові вени впадають в ворітну вену. Суттєво рідкіше визначають віддалені метастази у головному мозку, в нирках, кістках, яєчниках, сальнику.

Карцином атоз очеревини у хворих з злоякісними захворюваннями товстої кишки розвивається за рахунок імплатаційних метастазів, після проростання пухлиною серозного покриву товстої кишки і розносу ракових клітин током і перітоніеальної рідини.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты