Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


КЛІНІЧНА СИМПТОМАТИКА




По Україні показник дорокової леральності від РТК становить 44% і в значній мірі обумовлений пізньою діагностикою захворювання.Одною з причин запізнсного виявлення пухлини являється значний інтервал між першими її проявами і початком лікування.В цьому зв'язку звертає на себе увагу дві обставини. Перша — це несвоєчасне звертання хворих до лікарів.

Не дивлячись на достатньо яскраві симптоми захворювання (домішка крові у стулі, болі в животі, порушення спорожнення кишківника і др.) більше половини хворих звертаються до лікаря у сроки, які перевищують 6 міс., від появлення перших признаків, а 22% наших хворих звернулись до лікаря через рік і більше. Причини цього знаходяться на наш погляд, по-перше в недостатній поінформованості населення, по-друге, в розповсюдженому явищі самолікування, по-третє, в недовір'ї до лікарів поліклінік.

Друга —при первинному звертанні РТК встановлюють в середньому у 37% хворих. Останні хворі звертаються до лікаря декілька разів із-за неефективності лікування, призначеного з приводу других різних захворювань (корекція анемії, закріпів). Основна причина тривалого виявлення пухлини полягає в недостатній онкологічній настороженості лікарів, в тому числі хірургів, які не виповнюють елементарні діагностичні заходи.

В залежності від клінічного перебігу захворювання розрізняють 6 клінічних форм раку ободової кишки: ентероколітична, диспептична, токсико -анемічна, обтураційна, псевдозапальна, атипова. В значній мірі клінічна симптоматика обумовлена локалізацією пухлини в ободовій кишці.

Клінічні проявлення РТК можна згрупувати (за частотою спостережень) таким чином:

1. Зміна евакуаторної функції товстої кишки (частіше закріпи аж до виражених порушень кишкової прохідності).

2. Кровотеча (від непомітної домішки крові в стулі до масивних кровотеч). Домішки крові в стулу спостерігають при усіх клінічне значних стадіях раку товстої кишки, і саме ця ознака (тобто наявність прихованої крові в калі) складає основу багаточисленних методів масового обстеження населення (скрінінг).

3. Тенезми (хибні позиви на дефекацію) частіше характерні при низькій локалізації пухлини (у сигмоподібній та прямій кишці).

4. Болі в животі найбільш частіше обумовлені чи то порушенням кишкової проходимості, чи проростанням пухлини в оточуючі тканини, чи розвитком перифокального запалення. В клінічній картині ці признаки нерідко сполучаються. Больовий синдром у хворих раком прямої кишки проявляється при наявності запального процесу в області пухлини. Лише при раку анального каналу болі являються раннім симптомом захворювання.

5. Пальпація пухлини — доволі пізній симптом для раку ободової кишки, але один з перших ознак раку прямої кишки при її пальцевому дослідженні.

6. Анемія — вже згадувалась, що кровотеча у просвіт кишки — одно з найбільш частіших проявлень колоректального раку. Однак розвиток анемії можливий не тільки при явних але і при прихованих тривалих кровотечах. Цей симптом найбільш частіше наглядають при правосторонній локалізації пухлини.

Зниження маси тіла при РТК чи зовсім не відбувається, чи наступає в дуже пізних стадіях при наявності віддалених метастазів чи канцероматозі. Це пояснюється тим, що ускладнення росту пухлини наступає скоріше, ніж загальні порушення обмінних процесів в організмі хворих.

Рак правих і лівих відділів товстої кишки через анатомо-фізіологічні особливості протікає по-різному.

Рак правих відділів ободової кишки характеризується малочисленністю ранніх симптомів, і нерідко першим проявленням захворювання є анемія і втрата маси тіла. До 80% пацієнтів тривожать болі у животі, які носять непостійний характер, локалізуються переважно у правій половині живота. В випадку розвитку перифокального запалення в зоні пухлини болі можуть супроводжуватися значним напругою м'язів передньої черевної стінки, підвищенням температури тіла, лейкоцитозом, що в ряді випадків помилково розцінюється як гострий аппендицит чи холецистит і становиться причиною невиправданої апендектомії чи холецистектомії.

Деякі хворі скаржаться на зміну запорів поносами. Лише при локалізації пухлини в області ілеоцекального кута на ранніх стадіях захворювання може розвинутись картина гострої тонкокишкової непрохідності.

Надзвичайно рідко ці хворі звертають увагу на пухлиноподібне утворення при пальпації живота, що являється єдиним поводом для звертання до лікаря. Частіше всього пальпуються пухлини сліпої та поперечної ободової кишок.

Найбільш характерним симптомом при локалізації пухлини в лівих відділах товстої кишки являється виникнення чи збільшення закріпи, які не піддаються терапії. Поноси як самостійний симптом зустрічаються відносно рідко. Частіше при локалізації пухлини в лівих відділах відмічаються прожилки темної крові чи слизь в калі. Рідко у хворих з початковими формами раку в лівій половині ободової кишки відмічається больовий синдром, який, як правило, зв'язані з явищем порушення кишкової прохідності. Такі симптоми, як анемії, втрата маси тіла, слабкість з'являються при пізніх стадіях процесу.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты