Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття, трудового договору, види.




 

Трудовий договір – це угода про працю між роботодавцем і найманим працівником. При укладенні трудового договору роботодавець має право вимагати від особи, котра наймається на роботу, трудову книжку і документ, який посвідчує особу. Якщо особа поступає на роботу вперше і в неї відсутня трудова книжка, то необхідно подати довідку з місця проживання. Для міських жителів це довідки з ЖЕКу, а для мешканців сільських населених пунктів-довідки з сільрад.

Особи, звільнені із збройних сил, подають при вступі на роботу військовий квиток.

Законодавство передбачає подання додаткових документів у тих випадках, коли заняття посади чи виконання певної роботи вимагає відповідної освіти або кваліфікації (наприклад, диплома про освіту, посвідчення водія. Забороняється при укладенні трудового договору вимагати у осіб, які поступають на роботу, відомостей про партійну, національну приналежність про походження особи. Особи молодші 18 років приймаються на роботу після обов’язкового медичного огляду. Згідно статті 22 частина 1 КЗпП України заборонена необґрунтована відмова у прийнятті на роботу. Необґрунтованою відмовою при наявності вакантного робочого місця вважається відмова з посиланням на обставини, що не належить до ділових якостей працівника. Додаткові гарантії прийому на роботу для деяких категорій працівників, зокрема Законом України про зайнятість населення передбачено бронювання на підприємствах до 5% загальної кількості робочих місць для наступних категорій громадян:

1) Жінок, які мають дітей віком до 6 років,

2) Одиноких матерів, які мають дітей віком до 14 років чи дитину – інваліда,

3) Молоді, якій надається перше робоче місце.

4) Осіб перед пенсійного віку ( чоловіки 58р., жінки-53р.).

5) Звільнених після відбування покарання чи примусового лікування, з умови реєстрації у державній службі зайнятості не пізніше 1 року після звільнення.

Забороняється відмовляти особам при прийомі на роботу, якщо вони направлені на підприємства органами державної служби зайнятості в рахунок встановленої броні. Згідно статті 24 КЗпП України укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням роботодавця про зарахування працівника на роботу. Трудовий договір вважається укладений, коли наказ чи розпорядження про прийом працівника на роботу не було видано, але працівникам фактично було допущено до роботи.

До початку роботи роботодавець зобов’язаний:

1. Роз’яснити працівнику його права та обов’язки. Проінформувати про умови праці, про його права на пільги та компенсації за роботу на шкідливих та небезпечних роботах.

2. Ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором.

3. Визначити працівникові робоче місце, забезпечити їх необхідними для роботи засобами.

4. Проінформувати з питань техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

 

На всіх працівників, які працюють більше 5 днів, заводиться трудова книжка.

Види трудового договору. Стаття 23 КЗпП :

1) Безстрокові (укладені на невизначений строкові «укладені на строк, визначений угодою сторін»)

2) Такі, що укладаються на час виконання певної роботи.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты