Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стандарти внутрішнього аудиту




 

Внутрішній аудит - це специфічна професійна діяльність. Наукове обrрун­тування внутрішнього аудиту, передбачає, зокрема розробку положень етики і стандартів внутрішнього аудиту. Стандарти впроваджуються з метою регу­лювання служби внутрішнього аудиту щодо виконання покладених на неї функціональних обов'язків. Розробкою стандартів на міжнародному рівні займається Інститут внутрішніх аудиторів (ІІА).

Уу 1978 р. ІІА видані стандарти професійної практики внутрішнього ауди­ту (Standards for Professional Practice of Intemal Auditing). З 01.01.2002 р. була затверджена нова редакція вищезгаданих стандартів із змінами та доповнен­нями.

Стандарти професійної практики внутрішнього аудиту, далі - СППВА придатні для використання всіма суб'єктами господарювання, мають харак­тер рекомендацій, змінюються та доповнюються у зв'язку із змінами в еконо­мічному середовищі підприємств, тобто під впливом факторів макроеконо­мічного характеру.

Метою СППВА є таке:

1. Встановити основні принципи практики внутрішнього аудиту.

2. Визначити концептуальну базу, що є основою широкого спектра послуг в галузі внутрішнього аудиту.

3. Створити основу для оцінки діяльності внутрішнього аудиту.

4. Сприяти удосконаленню систем і процедур усередині організації. СППВА складаються з:

- стандартів якісних характеристик (існують 4 стандарти);

- стандартів діяльності (існують 7 стандартів);

- стандарти практичного застосування.

Стандарти якісних характеристик та Стандарти діяльності існують у єди­ному варіанті, а Стандарти практичного застосування можуть бути в кількох різних варіантах - окремий варіант для кожного виду аудиторської діяльності.

Згідно зі СППВА, процес внутрішнього аудиту містить чотири етапи:

- планування аудиту;

- перевірка та оцінка інформації;

- узагальнення результаnв аудиту;

- контроль виконання рекомендацій внутрішніх аудиторів.

Регламентація внутрішнього аудиту розкрита у табл. 3. 3

 

 

Міжнародними стандартами внутрішнього аудиту - огляд систем обліку та внутрішнього контролю, перевірка фінансової та господарської інформації, аналіз економічності та ефективності діяльності фінансових і не фінансових засобів контролю, перевірка додержання державних законодавчо-нормативних актів і внутрішніх положень, інструкцїй та вимог керівництва тощо, рис. 3. 1

 

 

У розрізі етапів внутрішнього аудиту сформовано управління діями аудитора під час перевірки. Внутрішні аудитори зобов'язані планувати кожну аудиторську перевірку; їм необхідно нагромаджувати, аналізувати, інтерпретувати і документально фіксувати отриману інформацію для підтвердження ії результатів; звітувати за результатами аудиторської перевірки та контролювати реалізацію наданих рекомендацій. У СППВА містяться також вимоги щодо якості керівництва внутрішніми аудиторами: формування Положення про мету діяльності, обов'язки і відповідальність внутрішніх аудиторів; докуентальне оформлення політики і процедур керування відділом внутрішнього аудиту; формування програми підбору та розвитку трудових ресурсів відділу внутрішнього аудиту. Ефективності функціонування служби внутрішнього аудиту досягають шляхом реалізації спеціальної програми підтвердження якості: нагляд за роботою внутрішніх аудиторів, внутрішні та зовнішні перевірки діяльності відділу та перевірки якості внутрішнього аудиту.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 148; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты