Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Урок №4




Тема: Поняття «інформація». Органи чуття, за допомогою яких людина отримує інформацію. Практична робота № 4. «Незрозуміла інформація». Обробка текстової інформації.

Мета:

- формувати в учнів уявлення про інформацію;

- розширити уявлення про інформаційну картину світу;

- розвивати пам’ять і пізнавальні інтереси учнів;

- виховувати цікавість до предмета.

Обладнання, програмне забезпечення: презентація «Урок4», парфуми, пов’язка на очі, м’яка іграшка, ємність з водою, подушка, зім’ятий папір, цукор, сіль, лимон

Вимоги до учнів: мати уявлення про поняття «інформація»; знати канали отримання інформації людиною; уміти наводити приклади інформації.

Хід уроку

I. Організаційний момент (1 хв)

II. Актуалізація опорних знань

1) Розминка (3 хв)

- Здогадайся, який з цих собак вкрав у господаря м’ясної крамнички дві сосиски, якщо ти знаєш, що: у нього є нашийник, він не сидить, у нього немає бантика на голові, а на його тулубі немає ніяких плямок, це не такса, а ще – він знаходиться найближче до господаря крамнички.

- Протягом 20 секунд уважно роздивись малюнок. Дай відповіді на запитання:

· Скільки сов заховалося у дуплах дерев?

· Скільки грибів на галявині?

· Чи задоволений вигляд у оленя?

· Чи є на малюнку мухомори?

· Скільки беріз на малюнку?

2) Перевірка домашнього завдання (1 хв)

3) Повторення правил техніки безпеки (2 хв)

А тепер давайте перевіримо нашого Незнайку правила техніки безпеки у нашому комп’ютерному класі. Послухайте, як поводився Незнайко на уроці, і скажіть, чи порушив він ці правила?

- Незнайко сів за комп’ютер, поклав на клавіатуру книжку і почав читати.

- Коли вчитель поясняв що потрібно виконувати на комп’ютері, Незнайко вирішив змінити картинку на комп’ютері і почав клацати мишкою.

Дійсно, Незнайко порушив деякі правила техніки безпеки. Не можна ложити на клавіатуру зайві предмети, не можна змінювати конфігурацію нашого комп’ютера. Будемо сподіватися, що наш Незнайко виправиться і до кінця навчального року він правила техніки безпеки буде дуже добре знати.

III. Вивчення нового матеріалу

1) Оголошення теми і мети уроку (1 хв)

Якось Незнайка запитав у вчителя: «А що таке інформація?» Як ви гадаєте, що відповів вчитель?

Пізнаючи навколишній світ, кожен із нас формує своє поняття про інформацію. А як це відбувається?

2) Вивчення нового матеріалу (12 хв)

Розгляньте малюнки. Що ви бачите?. Чи отримали ви інформацію, і яку? А як ви її отримали? (побачили)

А тепер закрийте очі. До кінця уроку залишилось 35 хвилин. Відкрийте очі та дайте відповідь на запитання: чи отримали ви зараз інформацію, і як? (почули)

Експериментуємо далі. До дошки запрошується один бажаючий. Учневі щільно зав’язують очі, і вчитель проносить біля його носа предмет із сильним запахом (парфуми, мило, квітку). Учневі розв’язують очі та пропонують дати відповідь на запитання: чи отримав він інформацію, і як саме? (відчув по запаху)

До дошки запрошується ще один бажаючий. Учневі теж щільно зав’язують очі, і вчитель дає йому в руки якийсь предмет, наприклад, м’яку іграшку (можна принести ємність з піском, водою і занурювати туди руки учні). Далі пропонують учневі сісти на стілець із подушкою, пройтися по підлозі, де накидані якісь предмети тощо. Учневі розв’язують очі і пропонують дати відповідь на запитання: чи отримав він інформацію, і як саме? (відчув на дотик)

До дошки запрошується ще один бажаючий. Учневі теж щільно зав’язують очі, і вчитель пропонує йому скуштувати дрібку цукру, дрібку солі, лимон. Учневі розв’язують очі, і пропонують дати відповідь на запитання: чи отримав він інформацію, і як саме? (відчув на смак)

Провівши такі дослідження, ми можемо з вами сказати, що людина отримує інформацію із навколишнього середовища за допомогою 5 органів чуття: органів зору, дотику, слуху, нюху, смаку.

А що ж таке «інформація»? Однозначно на це питання відповідь дати не можна.

Слово «інформація» походить від латинського слова information, яке має декілька значень: роз’яснення, витлумачення, уявлення, ознайомлення, просвіта.

3) Фізкультхвилинка (1 хв)

Встаньте і покажіть, як стоїть на п’єдесталі спортсмен-переможець.

Посміхніться так, ніби ви отримали дванадцять балів і дуже собою задоволені.

Сядьте так, ніби ви дуже втомилися і вам хочеться відпочити.

А зараз встаньте і покажіть, як літають птахи.

Покажіть, як вітер гойдає дерево. Покажіть, як ви збираєте гриби.

Покажіть, як пливе риба.

А зараз сядьте за парту так, ніби ви принц або принцеса, а парта – ваш трон. Ви добре за допомогою дій передавали інформацію!

IV. Закріплення нового матеріалу

1) Робота із зошитом (8 хв)


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 144; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты