Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Довідник товарів




Цей програмний модуль призначений для формування довідника товарів, який є важливим для ведення кількісно-сумового обліку товарів. Записи в цей довідник можна додавати або за допомогою цієї форми, або доповнювати в процесі виконання процедури прибуткування товарів. Цей довідник окремо визначається для кожного підрозділу, який перед заведенням даних, користувач повинен обрати зі списку в верхній частині екранної форми.

Перед тим, як додати новий запис у цей довідник, потрібно вибрати, за допомогою структурного дерева товарних груп, товарну або асортиментну групу, а вже потім натискати на відповідну кнопку навігатора. При цьому програма чистить усі поля на формі та установлює курсор на поле для заведення коду артикулу. Цей код програма формує автоматично в залежності від обраного алгоритму (спосіб формування коду артикулу задається в довіднику констант). Якщо код артикулу представляє собою порядковий номер то програма збільшує на одиницю останній заведений код. Якщо ж код артикулу складається з групи товарів (перші три знаки коду) і порядкового номера товару в групі (три останніх знаки) то програма находить останній код артикула по групі і збільшує на одиницю порядковий номер в групі. Але користувач може проігнорувати запропонований код та вказати інший. Номенклатурний номер повинен бути унікальним цілим числом у діапазоні від 1000 до 999999. При заведенні вже існуючого номеру, на екрані з'явиться відповідне повідомлення.

Крім номенклатурного номеру користувач також повинен вказати наступні реквізити для довідника: найменування товару; скорочене найменування товару, яке використовується для друку чеків на розрахункових місцях; одиницю виміру; розфасування; коефіцієнт для перерахунку одиниці товару у базові одиниці виміру, що окремо визначені для кожної товарної групи у відповідному довіднику; штрих-код товару; ознаку нарахування ПДВ на товар; ціну постачальника; відсоток націнки; ціну роздрібну з ПДВ; термін реалізації товару у днях; останній номер реєстру роздрібних цін; сертифікат; виробника даної продукції; постачальника; дату заведення товару в довідник або дату останньої поставки; відділ в якому буде продаватися цей товар; торгова марка (додатковий реквізит, по якому можна згрупувати товари у відомостях по надходженню та реалізації товарів); ознака штучного-вагового товару; ознака дозволу на продаж товару; ознака заборони продажу товару при нульовій кількості в оперативних залишках; ознака розповсюдження знижки по дисконтних картках; додаткові штрих-коди, які визначаються в тому випадку, коли для декількох однотипних товарів використовують один той самий код артикулу. Кожне заведене значення для реквізитів підтверджується натисканням на клавішу {ENTER}. При цьому курсор буде переміщатися на наступне поле для вводу на формі.

Для вагових та штучних товарів, які на упаковці не мають нанесеного штрихового коду, програма під час збереження поточного запису у базу даних, автоматично формує службові штрих-коди з відповідними префіксами, що задаються в довіднику констант. Користувач може самостійно сформувати ці штрих-коди, натиснувши для цього кнопку, яка розташована на екранній формі праворуч від поля для заведення штрих-кодів. Одиницю виміру та термін реалізації товару можна завести “вручну”, або вибрати зі списку, що містить найбільш поширені значення для цих реквізитів. Для того, щоб вказати постачальника, потрібно натиснути на кнопку, що знаходиться праворуч від найменування, та вибрати необхідного постачальника з переліку, який відкривається в стандартному вікні для вибору партнерів (при цьому можна дуже швидко знайти потрібного партнера, вказавши невеликий фрагмент його назви у полі для пошуку). Дату поставки товару можна вибрати за допомогою календаря, який з’являється на екрані при натисканні на кнопку, що розташована праворуч від поля для цієї дати. Відділ та торгову марку можна вибрати тільки з відповідних переліків, і ці реквізити мають бути завчасно визначені у відповідних довідниках. Поточні значення таких реквізитів, як відділ, ознака заборони продажу товару при нульовій кількості, ознака розповсюдження знижки, можна автоматично перенести для всіх товарів з обраної товарної чи асортиментної групи, для чого можна скористатися відповідними маленькими кнопками, що розташовані на формі праворуч від цих реквізитів.

На формі також знаходяться ціла група перемикачів, які дозволяють змінювати алгоритми для розрахунку деяких цін: «Додавати в ціну постачальника ПДВ» - якщо встановлена дана ознака, то після заведення такої ціни, програма автоматично збільшує вказане значення на суму ПДВ; «Зняти з ціни постачальника ПДВ» - при встановлені даної ознаки, після заведення ціни, програма автоматично зменшує вказане значення на відсоток ПДВ.

Для швидкого пошуку потрібного запису в довіднику ТМЦ, можна скористатися панеллю фільтра, яка з’являється у верхній частині екранної форми при встановленні позначки «Панель фільтру». Ця панель містить список з найменуванням всіх реквізитів даного довідника, поле для заведення текстового фрагменту для фільтра та кнопку «Застосувати», при натисканні на яку будуть відображатися лише ті записи, що містять вказаний фрагмент в обраному реквізиті. Для пошуку товару по основному та додаткових штрих-кодах, можна використовувати відповідне поле та кнопку на формі.

На нижній панелі вікна також присутні ряд кнопок. Кнопка «Статистика» відкриває на екрані, для попереднього перегляду, друковану форму з переліком визначених товарних та асортиментних груп з загальною кількістю артикулів по кожній з них. За допомогою кнопки «Сформувати штрих-коди» можна сформувати службові штрих-коди з відповідними префіксами для вагових товарів та штучних товарів, які не містять штрих-кодів, одразу для всіх записів у довіднику. При натисканні кнопки “Історія цін”, на формі з'являється таблиця, в якій, для поточного товару, відображається інформація по усіх змінах роздрібної (продажної) ціни, а саме: дата постачання, найменування постачальника, ціна постачальника та роздрібна ціна, що була дійсною на той час, тип документа, на підставі якого ця ціна змінювалась, дата і час редагування роздрібної ціни та ім'я користувача, який виконав ці зміни. Кнопка “Змінити товарну групу” дозволяє переводити поточний товар з однієї товарної або асортиментної групи в іншу, при цьому, якщо при формуванні кодів артикулів використовується прив'язка до товарних груп, то в цьому випадку, для даного товару, може змінитися і код артикулу.

Вигляд друкованої форми довідника товарів може самостійно змінюватися користувачем за допомогою редактору макетів друкованих документів, який з’являється на екрані при натисканні кнопки «Редагування макетів документів» на панелі інструментів головного вікна, або при виборі аналогічного пункту в меню „Файл”. Вибрати необхідний макет рахунку можна з відповідного списку на екранній формі.

Для більш зручного перегляду довідника на екрані, можна перевести вікно у режим таблиці, за допомогою відповідних кнопок на панелі інструментів головного вікна, або аналогічного рядка в пункті меню „Вигляд”.

Щоб роздрукувати довідник на принтері або переглянути його друковану форму у вікні попереднього перегляду, використовуються відповідні кнопки на панелі інструментів головного вікна, або кнопка „Друк” на нижній панелі вікна. Для друку тільки вагових товарів або товарів у яких немає залишків, необхідно встановити відповідні перемикачі. За допомогою перемикача “Сортувати за назвою” можна надрукувати перелік товарів з обраної товарної групи, який буде відсортований по найменуванню товарів за алфавітом.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты