Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Програмні продукти управління проектами




 

Нині на ринку ІТ є десятки комп'ютерних програм для розрахунку і порівняльного аналізу інвестиційних проектів, як вітчизняних, так і зарубіжних. Серед них можна назвати такі як Project Expert, Інвестор фірми ІНЕК, Альтінвест фірми Альт (Санкт-Петербург), FOCCAL фірми Центрінвестсофт, ТЕО-ІНВЕСТ Інституту проблем управління РАН; COMPAR (Computer Model for Feasibility Analysis and Report in g) і PROPSPIN (Project Profile Screening and Preappraisal Information System), створені в UNIDO; Microsoft Project, розроблену компанією Microsoft.

Передусім слід зазначити, що сьогодні ці програми, окрім їх основного призначення, з успіхом використовуються для розробки фінансової моделі і стратегічного плану розвитку промислових підприємств, що особливо актуально в умовах перехідної економіки.

Основними критеріями для порівняння цих програмних продуктів є:

1) функціональні можливості;

2) використання сучасної методики розрахунку, що базується на імітаційній моделі грошових потоків;

3) комплексний підхід до вирішення різних аспектів інвестиційного проектування (ретроспективний аналіз фінансово-господарської діяльності, планування інвестиційної, операційної і фінансової діяльності, порівняльний аналіз);

4) детальний опис параметрів проекту (крок і горизонт розрахунку, номенклатура продукції тощо);

б) можливість опису економічного оточення (інфляція, курс валют, податки тощо);

6) аналітичні можливості (повнота набору показників ефективності інвестицій, фінансових і виробничих показників);

7) оформлення результатів.

До експлутаційних і технічних характеристик відносять:

─ сумісність з операційними системами;

─ можливість передачі даних у стандартні застосування MS Excel і MS Word;

─ мова програмування, вимоги до апаратного забезпечення;

─ інтерфейс;

─ простота і швидкість введення даних;

─ покажчик помилкових дій користувача при введенні даних;

─ багатовіконний режим введення даних і відображення результатів;

─ наочність результатів;

─ графіка;

─ відкритість програмного коду, де користувач має можливість змінити алгоритм розрахунку

 

4 Інформаційні системи

 

Функції управління проектами мають спільні корені з іншими управлінськими дисциплінами, тому на етапах передпроектного аналізу та планування цілей проекту застосовується той же набір інструментів, що й для управління фінансами.

Розходження стають помітними вже на етапі декомпозиції цілей. Починаючи з цього моменту і до завершення проекту "царюють" системи для календарно-мережного планування (далі КМП). Вони забезпечують базовий набір функцій (таблиця 3.2.1), необхідний для проектування структури робіт проекту (групи проектів), ресурсного планування, обміну інформацією між учасниками проекту і контролю за виконанням проекту.

На ринку цей сегмент ПЗ представлений як спеціалізованими КМП- системами, так і КМП-модулями в складі комплексних АСУП.

По функціональних можливостях всі КМП-системи можна умовно розділити на дві категорії: для використання професійними менеджерами проектів і тими керівниками, яким доводиться планувати проекти час від часу.

Цей розподіл досить умовний. Потужність навіть "непрофесійних" КМП-систем (вартістю від $300 до $1000) дозволяє будувати розклади, що складаються з десятків тисяч робіт, моделювати групи проектів, планувати необмежену кількість ресурсів, та й взагалі використовувати практично всі функції, необхідні для успішного управління проектом.

Професійні, так звані high-end, КМП-системи (вартістю від $4000) використовуються, коли мова йде про великі проекти, гнучке ресурсне планування, детальний аналіз ризиків і т.д.

Крім КМП-систем, в управлінні проектами застосовуються різні спеціалізовані системи для управління контрактами, аналізу ризиків, тривимірного моделювання.

 

Таблиця 3.2.1 - Функціональні можливості систем для КМП

 

Засоби для опису структури робіт Опис логічної структури робіт проекту в різних розрізах: WBS, мережні діаграми, кодування по етапах, підрозділах, відповідальних виконавцях і т.д. Планування по методу критичного шляху. Визначення часових параметрів проекту. Моделювання розкладу проекту з обліком різних часових обмежень
Засоби для ресурсного планування Опис структури ресурсів і їхньої доступності (календарі ресурсів). Призначення ресурсів роботам. Функції моделювання поводження проекту при різних обмеженнях на використання ресурсів. Засоби для проведення вартісного аналізу
Засоби для аналізу ризиків Визначення ризиків в оцінці тривалості як окремих робіт, так і всього проекту. Розрахунок імовірності завершення проекту у встановлений термін
Засоби для обміну інформацією Публікація проектної інформації на intranet/Internet-сервері. Відновлення даних проекту з використанням віддаленого доступу або електронної пошти. Можливість обміну інформацією з будь-якими іншими додатками
Засоби для контролю за ходом виконання проекту Фіксування планових показників проекту. Введення поточної інформації про стан виконання робіт, завантаження ресурсів, витрати і т.д. Порівняння планових показників з фактичними. Моделювання ходу майбутніх робіт
Засоби для наочного подання інформації Створення всіх необхідних звітів. Наочне подання інформації про проект у вигляді різних діаграм і графіків: календарний графік виконання робіт (діаграма Ганта), мережна діаграма проекту, гістограми завантаження ресурсів і т.д.

5 Використання систем тримірного моделювання

 

На Міжнародному симпозіумі по управлінню проектами СОВНЕТ'99 представник компанії Chiyoda зробив доповідь про використання систем тримірного моделювання (3-DMS) в управлінні проектами. У принципі, можливості інтеграції 3-DMS і КМП-систем уже використовуються деякими фірмами. Так, компанія Primavera пропонує інтеграцію своєї КМП-системи із САПР для більш наочного подання проекту.

Але японці пішли далі. Chiyoda спеціалізується на інжинірингових роботах в області будівництва нафтопереробних заводів. Інформаційна система компанії, використовуючи тривимірні моделі об'єкта, дозволяє відтворити завод віртуально (у комп'ютері), перш ніж починати будівельні роботи.

Всі спроектовані компоненти пов'язані з певними роботами та ресурсами, що дозволяє змінювати план проекту (послідовність робіт, завантаження ресурсів і т.д.), оперуючи тримірною моделлю споруджуваного об'єкта.

Система дозволяє відповідати на такі питання, як, наприклад:

1. Якими темпами потрібно вести будівництво одного будинку, щоб воно не заважало розвороту стріли баштового крана, що працює на будівництві сусіднього будинку?

2. Як краще складувати будівельні матеріали, щоб не перетиналися транспортні потоки?

3. Чи зможе робітник середнього росту дотягтися до вентиля трубопроводу?

Необхідно відзначити, що застосування методів управління проектами не обмежується підприємствами з виробництвом проектного типу. Абсолютно всі організації реалізують проекти, будь то участь у виставці, ремонт устаткування або розробка нової продукції. Крім того, потрібно пам'ятати, що й сама організація існує в рамках проекту.

 

6 Програмне забезпечення MS Project

 

Microsoft Project - це програма управління проектами, за допомогою якої менеджер має можливість розробляти план проекту, розподіляти ресурси згідно з поставленими завданнями, здійснювати моніторинг виконання проекту та аналізувати обсяги виконаних робіт.

Визначною рисою Microsoft Project є створення розкладу "критичного шляху", що здійснюється з урахуванням використовуваних ресурсів. У результаті утворюється ланцюг, який візуалізується у вигляді діаграми Ганта.

Microsoft Project пропонує кілька продуктів програмного забезпечення управління проектами:

1) Microsoft Project Standard - версія для одного користувача, розрахована на невеликі за обсягом проекти;

2) Microsoft Project Standard - настільна система календарного планування та управління проектами, призначена для бізнес-менеджерів і менеджерів невеликих підрозділів; забезпечує інформаційну підтримку менеджера на всіх стадіях життєвого циклу проекту.

Ініціація: визначення цілей та обмежень за проектом. Введення довідника ресурсів. Можливим є планування трудових ресурсів, матеріалів і механізмів. Вказується рівень доступності ресурсу, індивідуальний календар і кілька ставок оплати. Є можливість імпорту списку ресурсів з Active Directory та адресної книги; використання шаблонів планів проектів.

Планування: введення і структурна декомпозиція складу робіт, тривалості робіт і обмежень щодо їх термінів; встановлення логічних зв'язків між роботами; розрахунок розкладу проекту методом критичного шляху; планування розкладу від дати початку або до дати закінчення проекту; планування робіт з урахуванням календарів виконання робіт і доступності ресурсів; розрахунок трудомісткості робіт, перерахунок тривалості робіт залежно від використання ресурсів на роботах; введення ресурсних потреб в ході виконання робіт; ручне та автоматичне вирівнювання рівня завантаженості ресурсів з метою оптимального розподілу ресурсів між роботами; розрахунок вартості робіт і ресурсів, що витрачаються на виконання робіт.

Реалізація та контроль виконання: створення базового плану (до 11 примірників) з метою відстеження відхилень; облік фактичних термінів виконання робіт, трудовитрат (у т. ч. понаднормових) ресурсів, витрат матеріалів і грошових коштів; видача звітів щодо відхилень від планових показників, використання наочних індикаторів; експорт даних в Microsoft Excel для подальшого аналізу.

Завершення: підготовка підсумкових звітів за всіма параметрами плану проекту: терміном виконання робіт, вартістю робіт, трудовитратами виконавців і витратою ресурсів; архівація плану проекту.

Висновок даних в Microsoft Project візуалізується за допомогою: таблиці робіт, ресурсів, призначень; діаграми Ганта; мережевого графіка; графіка завантаженості ресурсів; обчислюваних полів користувача.

Microsoft Project Standard дає змогу сортувати, фільтрувати і групувати дані, довільно налаштовувати коди структури робіт і ресурсів; динамічно по'язувати кілька проектів в один мультипроект з метою планування або аналізу всього портфеля проектів, використання загальних ресурсів.

Microsoft Project Professional - корпоративна версія програмного забезпечення управління проетами і ресурсами, а також управління портфелями проектів за допомогою Microsoft Project Server.

Microsoft Project Web Access - Web-інтерфейс для виконання звітності з приводу виконання поставлених завдань, перегляду портфелів проектів.

Microsoft Project Portfolio Server - продукт програмного забезпечення для відбору проектів на основі збалансованих показників.

Необхідно відзначити, що ПЗ MS Project безпосередньо не входить до складу програмного пакета MS Office і розповсюджується у вигляді окремого продукту. Однак воно є членом сімейства MS Office, тобто його інтерфейс і основні концепції роботи тісно погоджені із принципами та ідеологією, закладеними в основу інших офісних продуктів, таких як MS Word, MS Excel і т.д. Безсумнівною перевагою MS Project є й те, що в ньому широко використовуються можливості операційного середовища MS Windows по організації спільної роботи декількох користувачів у рамках обчислювальної мережі.

Project Professional реалізує наступні можливості:

─ планування та відстеження проектів, автоматичні правила оновлення проектів, аналіз бюджету проектів;

─ доступ до даних: настроювання зручних уявлень даних, групування, сортування, графічні індикатори, що сигналізують про проблеми та відхилення від плану, PERT-аналіз;

─ аналіз проектів: аналіз за методикою освоєного обсягу, календарі задач, матеріальні та трудові ресурси, крос-проектний розрахунок критичного шляху; розрахунок даних по формулах, користувальницькі поля та коди, контроль доступності ресурсів, приоритизація проектів і задач;

─ управління ресурсами: спільний пул корпоративних ресурсів, майстер заміни ресурсів, табелі звітності ресурсів за трудовими витратами, підбір співробітників у проекти по навичках;

─ управління документами проектів: інтеграція з Windows SharePoint Services (WSS) - система документообігу. Контроль версій документів, прав доступу, управління ризиками, портали.

Сильні сторони Microsoft Project:

─ доступність інформації;

─управління виробничим процесом;

─ спільна робота;

─ гнучкість настроювання системи;

─ адміністрування.

Обмеження:

─ обмежені можливості управління ризиками;

─ відсутність деяких можливостей управління бюджетами;

─ відсутність підтримки вертикальних галузевих рішень;

─ недостатність можливостей планування «зверху-униз».

 

Контрольні питання

1 Що таке проект?

2 Які задачі вирішуються при проектному управлянні?

3 Які інують програмні засоби реалізації проектів?

4 Перелічте засоби функціональних можливостей систем для КМП

5 Надайте характеристику програмному забезпеченню MS Project

 


Тема 3.3 Автоматизація процесів бізнес-планування, інвестиційних проектів і стратегічного оцінювання бізнесу

План

Планування у сучасному бізнесі

2 Автоматизація процесів бізнес-планування. Класифікація та рекомендації до використання

3 Порівняльні характеристики програм для бізнес-планування та фінансового аналізу діяльності підприємств

 

1 Планування в сучасному бізнесі

 

Бізнес-план - багатоплановий управлінський інструмент. Він передбачає вирішення як стратегічних, так і тактичних завдань, незалежно від його функціональної орієнтації, у тому числі організаційно-управлінська і фінансово-економічна оцінка стану підприємства; виявлення потенційних можливостей бізнесу, аналіз сильних і слабких його сторін; формування інвестиційних цілей на планований період.

Бізнес-планування - перший і найбільш значимий етап процесу менеджменту. На основі системи планів, створених фірмою, надалі здійснюються організація запланованих робіт, мотивація задіяного для їх виконання персоналу, контроль результатів та їх оцінка зточки зору планових показників.

Як показала практика, застосування планування створює такі важливі переваги:

− робить можливою підготовку до використання майбутніх сприятливих умов;

− прояснює виникаючі проблеми;

− стимулює менеджерів до реалізації своїх рішень в подальшій роботі;

− покращує координацію дій в організації;

− створює передумови для підвищення освітньої підготовки менеджерів;

− збільшує можливості у забезпеченні фірми необхідною інформацією;

− сприяє більш раціональному розподілу ресурсів;

− покращує контроль в організації.

У складі бізнес-плану інвестиційного проекту істотне місце займають динамічні ряди досить широкого кола показників.

Підготовка докладного кількісного аналізу є основою прийняття рішень для всіх учасників проекту і вироблення їх загальної стратегії за умови досягнення кожним з них власного інтересу завдяки варіантному підбору вихідних і кінцевих параметрів.

Найбільш повний облік динаміки реалізації проекту при підготовці та аналізу бізнес-плану можливий з використанням спеціалізованих комп'ютерних систем економічного і фінансового моделювання, пристосованих для рішення подібних задач. Особливе значення це має для обліку фактора інфляції і приведення різночасних витрат, а також для аналізу чутливості проекту до змін зовнішнього середовища. Правильний вибір і ефективне використання комп'ютерних програмних продуктів дозволяють значно поліпшити якість бізнес-планів.

Крім того, застосування авторитетних ліцензованих систем зміцнює авторитет ініціаторів проекту і підвищує фінансово-економічну привабливість останнього.

Бізнес-план, як правило, складається з наступних розділів:

1. Можливості фірми (резюме).

2. Види товарів (послуг).

3. Ринки збуту товарів (послуг).

4. Конкуренція на ринках збуту.

5. План маркетингу.

6. План виробництва.

7. Організаційний план.

8. Правове забезпечення діяльності фірми.

9. Оцінка ризику та страхування.

10. Фінансовий план.

11. Стратегія фінансування.

Найменування розділів можуть дещо відрізнятися від наведених.

Перш ніж займатися складанням бізнес-плану, необхідно зібрати всю вихідну інформацію і чітко визначити цілі і завдання майбутнього проекту.

Перед тим як складати бізнес-план, необхідно оцінити попит на товар (роботи або послуги), який пропонується виробляти. Необхідно зрозуміти, що і кому буде продаватися і чому люди будуть це купувати. Треба пам'ятати, що люди купують не просто продукт або послугу, він купують сукупність певних переваг, вирішуючи свої проблеми. Ця сукупність переваг включає в себе чотири елементи (фахівці з маркетингу називають їх маркетинговим комплексом): характеристики самого продукту, його ціну, заохочення попиту на даний продукт і місце його реалізації.

Існують три групи фінансових показників, які дозволяють оцінити життєздатність проекту:

1. Прогноз доходів і витрат на перші три роки;

2. Прогноз потоку реальних грошей (потоку готівки) за той же період;

3. Балансовий звіт підприємства на поточний момент і прогноз стану активів і пасивів підприємства на рік вперед (балансовий звіт).

Прогноз витрат і доходів будується на основі даних про очікуваний обсяг попиту. Прогноз потоку реальних грошей повинен показати здатність підприємства своєчасно оплачувати свої рахунки. У ньому повинна бути вказана оцінка початкового стану сальдо реальних грошей (готівки), очікувані надходження і платежі із зазначенням обсягів і термінів. Балансовий звіт характеризує фінансову ситуацію підприємства на конкретний момент. Він відображає активи (те, чим підприємство володіє), пасиви (його борг), і кошти, вкладені власником підприємства і його партнерами.

 

2 Автоматизація процесів бізнес-планування. Класифікація і рекомендації до використання

 

При підготовці бізнес-плану може бути використано як універсальне, спеціальне, так і спеціалізоване програмне забезпечення. Класифікація програмного забезпечення для бізнес-планування представлена на малюнку 3.3.1.

 

 

Рисунок 3.3.1 - Класифікація програмного забезпечення для бізнес-планування

 

До універсального програмного забезпечення відносять текстові редактори і електронні таблиці, як в рамках офісних пакетів, так і окремих, самостійних програм. До перших належать Microsoft Office, а також офісні пакети від Sun Microsystems - Star Office, офісний пакет від канадської фірми Corel Corp. - WordPerfect Office, пакет офісних програм OpenOffice.org (поширюється на безкоштовній основі), створений в рамках проекту Open Source Projects та інші.

До другої групи універсального програмного забезпечення відносять незалежні текстові редактори і електронні таблиці. Найбільш популярними програмними продуктами серед текстових редакторів є PolyEdit, AbiWord, PatriotXP, CryptEdit. Для підготовки фінансової частини бізнес-плану можна використовувати - Formula One, Tabad, SuperCalc та ін.

Необхідно відзначити, що якщо бізнес-план складається в офісному пакеті, то немає необхідності в якій-небудь додатковій програмі. Текстова частина створюється в текстовому редакторі пакету, а розрахунково-аналітична - в електронних таблицях того ж офісного пакету. При цьому дані з електронних таблиць можуть бути вільно імпортовані в текстовий редактор. У випадку використання незалежних програмних продуктів необхідно забезпечити або сумісність між додатками, або розрахунково-аналітичну частину бізнес-плану створювати окремо (без імпорту розрахунково-аналітичних даних в текстовий редактор).

Як показала практика, в більшості випадків розробка бізнес-плану з використанням універсального програмного забезпечення ведеться в офісному пакеті Microsoft Office. Ця обставина говорить про те, що користувачі вважають його найбільш зручним як для підготовки текстової, так і розрахунково-аналітичної складових бізнес-плану. В деяких випадках в ньому ж розробляються і презентації (для залучення і первинного ознайомлення інвесторів і партнерів).

Для підготовки розрахунково-аналітичної частини бізнес-плану можуть бути використані і спеціальне програмне забезпечення для статистичних обчислень і аналізу, таке як SPSS, StatSoft Statistica, Statit Professional та ін. Статистичні програми володіють потужним апаратом статистичних процедур, завдяки яким можна швидко обробляти вихідні дані та отримувати інформацію, необхідну при бізнес-плануванні, прийнятті рішень та складання фінансової частини бізнес-плану.

Робота зі спеціалізованими програмними продуктами, як правило, здійснюється в чотири етапи. На першому етапі проводиться аналіз умов розробки та здійснення проекту, формування та введення необхідних вихідних даних для проведення розрахунків, аналізу та якщо дозволяє програмне забезпечення, то і текстової складової бізнес-плану. На другому етапі за допомогою інструментарію програмного забезпечення здійснюється автоматичний розрахунок фінансово-економічних показників, що формують інвестиційно-фінансову звітність проекту. Потім проводиться фінансово-економічний аналіз привабливості інвестиційного проекту, аналіз його чутливості до коливань кон'юнктури ринку та змін макроекономічних умов діяльності. На заключному етапі програмне забезпечення дозволяє автоматично або підготувати фінансову частину бізнес-плану, або ТЕП бізнес-плану в залежності від можливостей програми.

На даний момент на ринку спеціалізованого програмного забезпечення для розрахунку та аналізу фінансово-інвестиційної частини бізнес-плану та бізнес-плану цілком існує більше десятка програмних продуктів:

− Project Expert консалтингової фірми «Про-Інвест Консалтинг»;

− Інек-Аналітик консалтингової фірми «Інек»;

− ТЕО-Інвест Інституту проблем управління РАН;

− Альт-Інвест дослідницько-консультаційної фірми «Альт»;

− Business Plan PL консалтингової фірми ЗАТ «Суспільство фінансового і економічного розвитку підприємств РОФЕР»;

− «Майстерня бізнес-планування» фірми ТОВ «Корпоративний Менеджмент»;

− «Майстер проектів» консалтингової фірми «Консультаційна група «Воронов і Максимов».

− COMFAR (Computer Model for Feasibility Analysis and Reporting), розробником якої є Комітет з промислового розвитку при ООН (UNIDO).

Представлені програмні продукти дозволяють:

− детально описати і провести фінансово-економічний аналіз проекту;

− розробляти різні варіанти, схеми фінансування і залучення інвестицій і вибрати найбільш оптимальний варіант;

− проводити аналіз комерційної ефективності інвестиційного проекту в цілому;

− змоделювати різні сценарії розвитку інвестиційного проекту, варіюючи значення параметрів, що впливають на його фінансові результати;

− сформувати бюджет інвестиційного проекту з урахуванням змін зовнішнього середовища організації (інфляції, податкового оточення, ставки рефінансування НБУ);

− провести аналіз чутливості до зміни різних вхідних параметрів на ефективність проекту;

− в залежності від можливості конкретної програми підготувати до друку документацію - інвестиційно-фінансову частину бізнес-плану, ТЕП чи бізнес-план.

Крім зазначених характеристик, представлених у програмних продуктів є й інші можливості.

Розглянемо загальні переваги, недоліки та можливості універсального, спеціального і спеціалізованого програмного забезпечення для розробки бізнес-плану.

Класифікація спеціалізованого програмного забезпечення для бізнес-планування представлена на малюнку 3.3.2

 

 

Рисунок 3.3.2 - Класифікація спеціалізованого програмного забезпечення для бізнес-планування

Купувати дороге спеціальне програмне забезпечення - статистичні програмні продукти тільки для розробки одного бізнес-планів або тільки для бізнес-планування - недоцільно і затратно. Якщо це програмне забезпечення є у організації або воно буде використовуватись після придбання (не тільки для бізнес-планування, але і для статистичних розрахунків, аналізу, обробки результатів досліджень), то воно може бути використано для розробки розрахунково-аналітичної частини бізнес-плану.

Вибір на користь універсального програмного забезпечення (найбільш ймовірно, що це буде офісний пакет Microsoft Office або безкоштовна альтернатива - OpenOffice.org), може бути зроблений, виходячи з наступних факторів:

− бізнес-планування для організації - це рідкісна або разова акція;

− інвестор вимагає розробити бізнес-план у відповідності зі своєю методикою;

− немає можливості придбати спеціалізоване програмне забезпечення через недостатность фінансових ресурсів;

− бізнес-план розрахований в першу чергу на внутрішнє використання;

− проект не відповідає стандартній схемі «купівля обладнання - виробництво»;

− у проекті присутня чітко виражена специфіка, яка не може бути врахована в спеціалізованих програмах для бізнес-планування;

− немає достатнього ресурсу часу на навчання спеціалізованою програмою для бізнес-планування;

− розробник бізнес-плану має достатній успішний досвід самостійної розробки бізнес-плану без застосування спеціалізованого устаткування.

Вибір на користь спеціалізованого програмного забезпечення може бути зроблений у разі якщо:

− бізнес-план розрахований на залучення зовнішніх інвестицій;

− інвестор рекомендує спеціальне програмне забезпечення для розробки бізнес-плану;

− бізнес-планування здійснюється періодично або постійно тобто стало частиною управлінської культури організації;

− необхідно розробити бізнес-план у відповідності з міжнародними стандартами та методиками;

− є достатні фінансові та часові ресурси для придбання програмного забезпечення та навчання персоналу.

Серед спеціалізованих програмних продуктів для розробки бізнес-планів організацій можна порекомендувати такі програми як Майстерня бізнес-планування та Business Plan PL. Програму Project Expert можна рекомендувати для великого і середнього бізнесу, а так само тим, хто займається розробкою бізнес-планів та ТЕП із залученням міжнародних інвестицій.

Спеціалізоване програмне забезпечення для підготовки інвестиційно-фінансової частини бізнес-плану та ТЕП, розроблене у вигляді модулів і макросів Ms Excel більшою мірою орієнтоване на експертів і професійних консультантів. Методики розрахунків і оцінок у даних програмах враховують вимоги міжнародних і вітчизняних стандартів. Однак до недоліків можна віднести відсутність можливості підготувати бізнес-план, тобто не тільки його розрахунково-аналітичну складову, але і текстову.

Застосування зарубіжних спеціалізованих програм для бізнес-планування, наприклад COMFAR, утруднене, в наслідок того, що вони в недостатній мірі відображають податкове законодавство окремо взятої країни, без урахування якого розробити бізнес-план, хоч і можливо, проте його реалізація в умовах української економіки буде утруднена.

Необхідно відзначити, що для забезпечення гнучкості та надійності бізнес-планування доцільно застосовувати в комплексі універсальне та спеціалізоване програмне забезпечення для бізнес-планування, щоб забезпечити комплексність рішення і поліпшити якість підсумкового документа - бізнес-плану.

З урахуванням вимог до розробки програми розвитку (бізнес-плану), а також за результатами проведеного аналізу рекомендується до використання в залежності від фінансових можливостей організації скористатися:

1. При відсутності достатнього фінансування - скористатися програмним пакетом Microsoft Office з застосуванням для підготовки текстової частини - текстовим редактором Microsoft Office Word і для підготовки розрахунково-аналітичної частини - електронними таблицями Microsoft Office Excel, тобто готувати бізнес-план повністю в ручну.

2. При наявності фінансування - вибрати з таких програмних продуктів як «Майстерня бізнес-планування» або «Project Expert»

 

 

3 Порівняльні характеристики програм для бізнес-планування та фінансового аналізу діяльності підприємств

 

Найчастіше для автоматизації бізнес-планування в нашій країні застосовують такі пакети прикладних програм: COMFAR (Computer model for feasibility analysis and reporting) і PROPSPIN (Project profile screening and preappraisal information system), створені при UNIDO — Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку, пакет «Альт-Инвест» фірми «Альт» (Санкт-Петер­бург) та пакет «Project Expert» фірми «Pro-Invest Consulting».

Порівняльні характеристики цих та інших продуктів наведені в табл. 3.3.1.

 

Таблиця 3.3.1 – Функціональні характеристики програм для бізнес-планування та фінансового аналізу діяльності підприємств

 

Програма для фундаментального аналізу COMFAR for windows Інвестор Банківський аналітик «Альт-Фінанси» «Альт-Інвест» EDIP FOCCAL Фінансовий аналіз підприємства «Project Expert for windows»
Розроблювач UNIDO ІнЕк «Альт», С.-Петербург Центр­Інвест Софт Інфо­софт ProInvest Consulting
Сегмент фінансового ринку, на якому використовується програмно-математичний засіб (ПМС)
Кредитний ринок + + + + + + + + +
Ринок корпоративних паперів   +   +   +   + +
Учасники фінансового ринку, на яких у першу чергу орієнтоване ПМС
Державні органи влади і керування + +   + +   +   +
Інвестиційні інститути  
— інвестиційні консультанти + +   + +   +   +
— інвестиційні компанії + +   + + + +   +
— інвестиційні фонди + +   + + + +   +
Банки  
— кредитні відділи +   + + +       +
— відділи цінних паперів     + +         +
Інші інвестори  
— корпоративні   +   + +     + +
— інституціональні   +   + +   + + +
Споживачі інвестицій  
— корпоративні   +   + +     + +
— інституціональні   +   + +     + +
Характер діяльності, що автоматизується:
— інформаційна + +             +
— пошукова + +             +
— документо утворювальна + +   + + + + + +

 

 

Продовження таблиці 3.3.1

 

Програма для фундаментального аналізу COMFAR for windows Інвестор Банківський аналітик «Альт-Фінанси» «Альт-Інвест» EDIP FOCCAL Фінансовий аналіз підприємства «Project Expert for windows»
Фаза життєвого циклу інвестицій, на якій використовується ПМС
Вивчення об’єкта і кількісний аналіз інвестицій + + + + + + + + +
Складання проекту плану фінансування інвестицій + + +   +   +   +
Прийняття рішення про інвестиції і розробка плану їх здійснення + + + + + + + + +

 

Пакет прикладних програм COMFAR існує в різних версіях, значною мірою адаптованих до економіки конкретних країн і перекладений на російську мову. Перша версія пакета була створена ще 1982 року, тому, незважаючи на значні удосконалення, деякі підходи до уявлення даних помітно застаріли. Пакет офіційно поширюється представництвом UNIDO, але через високу вартість цей програмний продукт не знайшов у країнах СНД покупців. Однак недосконалість законодавства і недостатній розвиток цивілізованого ринку програмних продуктів призвели до того, що він дістав неофіційне поширення і досить активно застосовується для оцінки інвестиційних проектів.

Пакет «Альт-Инвест» реалізований як обчислювач на електронних таблицях і має всі переваги і недоліки такого підходу.

Пакет Project Expert значно відрізняється від перелічених вище продуктів. Системність у рішенні багатьох проблем, врахування специфіки національних умов, потужна рекламна кампанія робить заявку цього програмного продукту на лідерство в даній галузі досить вагомою. Пакет рекламується як засіб підготовки бізнес-планів міжнародного зразка і до певної міри відповідає меті, що декларується.

Вказані продукти містять досить докладний аналіз фінансового стану проекту з метою відстежити основні стадії реалізації як усього проекту, так і його основних етапів.

 

Контрольні питання

1 Визначте сутність планування у сучасному бізнесі

2 Які рекомендації надаються до обрання ПЗ для планування

3 Які Вам відомі програми для бізнес-планування та фінансового аналізу діяльності підприємств?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 412; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты