Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Профілактичні та протиепідемічні заходи при дифтерії, грипі, корі, менінгіті.




Дифтерія

Основний захист медичного персоналу від захворювання дифтерією – специфічна імунопрофілактика.

Постоянних протипоказань немає. Інші - по інструкції до вакцини.

Схема імунізації АДС-М. Плановій імунізації підлягають дорослі у віці 25 років і старше, що не отримували щеплень протягом останніх 10 років. Щеплення роблять одноразово в дозі 0,5 мл. Повторні ревакцинації проводять кожні 10 років.

Якщо дорослі ніколи не щепилися проти дифтерії, то вони повинні отримати повний курс щеплень. Це, як правило, особи старше 40 років (2 вакцинації з інтервалом в 30 днів і через 6-9 місяців ревакцинація). Подальші ревакцинації також через кожні 10 років. АДС-М анатоксин застосовують, якщо з дня щеплення правця пройшло менше 10 років, а проти дифтерії - 10 років і більш, або зміст дифтерійного анатоксина складає менше 1:20, а правцевий анатоксин міститься в титрі 1:20 і вище.

Якщо прищепний анамнез медпрацівника невідомий, то йому проводять серологічне дослідження і у разі виявлення титру менше 1:20 проводять першу вакцинацію, потім через місяць або півтора перевіряють стан імунної відповіді. Якщо рівень дифтерійних антитіл після першого щеплення не перевищує титр 1:80 (що спостерігається у осіб, що раніше не щепилися проти дифтерії), то даній особі проводять друге щеплення і через 6-9 місяців ревакцинацію. Якщо титр антитіл більше 1:80, то друге щеплення проти дифтерії не проводять.

Імунізація за епідеміологічними показаннями: у осередку дифтерії імунізації підлягають неприщеплені або особи, що не мають захисного рівня дифтерійного антитоксину за наслідками серологічного дослідження, - титр менше 1:20 або менше 0,01 ME на мл.

У разі носійства серед персоналу: полоскання горла октенисептом - 4 рази на день після їжі 5-7 днів (лікарські засоби по рекомендації лікаря), полівітаміни.

У епідемічному осередку робота в масці.

Грип

Медичні працівники підлягають неспецифічній і специфічній профилактиці в передепідемічний період і екстреній неспецифічній профілактиці в епідемічний період.

Для специфічної профілактики грипу використовують живі, інактивовані, розщеплені і субодиничні грипозні вакцини вітчизняного і зарубіжного виробництва, приготовані з епідемічно актуальних штамів вірусу A (HINI), А (H3N2) і В у встановленому порядку у відповідності до інструкцій застосування. Вакцинація проти грипу сумісна з іншими щепленнями (у різні ділянки тіла). Вакцинацію проводять щорічно в передепідемічний період, коли відмічається перевищення багаторічного середньостатистичного числа випадків захворювань грипом, підтверджених лабораторно.

Методи неспецифічної профілактики.

Сезонну профілактику, що проводиться в передепідемічний період, із застосуванням імунокоригуючих препаратів курсами різної тривалості: аміксин по 0,125 - один раз в тиждень протягом 4-6 тижнів (не застосовувати при вагітності і лактації), арбідол по 0,1 в день – кожні 3-4 дні протягом 3 тижнів. Інші медичні імунобіологічні препарати відповідно до інструкції по їх застосуванню. Санітарно-гігієнічні і оздоровчі заходи передбачають також формування здорового способу життя, загартувальні процедури, фізичне виховання, оздоровлення умов праці і побуту та інші.

Екстрену профілактику у осередку проводять із застосуванням противірусних химио-препаратів (ремантадин по 1-2 пігулки в день протягом 2-7 днів), інтерферонів і швидко-діючих індукторів ендогенного інтерферону, що володіють негайним ефектом: афлубін – по 5-10 крапель протягом 20 днів, грипферон - по 3 краплі в кожен носовий хід кожні 3-4 години і ін., а також включенням в раціон аскорбінової кислоти в добовій дозі.

Для персоналу у осередку обов'язкове носіння 4-слойных марлевих масок. Маски міняють кожні 3-4 години роботи. Тривалість внутрішньоосередкової профілактики коливається від двох днів при припиненні контакту з джерелом інфекції до 5-7 днів, якщо контакт зберігається.

Санітарно-гігієнічні заходи. Обов'язкове знезараження посуду засобами і методами, дозволеними до застосування в установленому порядку, вологе прибирання приміщень з використанням дезинфікуючих засобів, провітрювання приміщень не менше чотири рази на день по 15 хвилин і знезараження повітря в приміщеннях бактерицидними лампами.

Кір

Всі медичні працівники у віці до 35 років, що не хворіли на кір, неприщеплені, одноразово щеплені або з невстановленим прищепним анамнезом, підлягають одноразовій вакцинації (з урахуванням медичних протипоказань, викладених в інструкції до препарату).

У осередку кору проводиться екстрена вакцинація або введення імуноглобуліну за епідеміологічними показаннями всім підлягаючим протягом 72 годин з моменту виявлення першого хворого.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 267; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты