Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перевірка значущості коефіцієнта конкордації W




З метою перевірки значущості коефіцієнта конкордації W формулюється дві статистичні гіпотези:

Hî: думки (оцінки) експертів не узгоджуються;

Ha: думки (оцінки) експертів узгоджуються.

Нульова гіпотеза відкидається якщо W > Wкр.

Значущість коефіцієнта конкордації при малій кількості об'єктів перевірити складно. Для малих значень існують неповні таблиці, наприклад таблиця 2.

Таблиця 2 - Критичне значення коефіцієнта конкордації

n=3; m=10 n=5; m=3
S Рівень значущості Q S Рівень значущості Q
0,092 0,096
0,046 0,056
0,0034 0,053
0,0008 0,0009

Для набуття критичного значення коефіцієнта конкордації необхідне узяте з таблиці значення підставити у формулу: . Проте можна поступити і іншим способом. Якщо ми задамося прийнятним для нас рівнем значущості (наприклад, a=0,05), то для з'ясування, чи значимий коефіцієнт конкордації, необхідно узяти мінімальний рівень значущості Q, відповідний приведеному в таблиці значенню S, і порівняти його із заданим нами рівнем значущості а. Якщо Q<a, то нульова гіпотеза про неузгодженість думок експертів відкидається і приймається альтернативна (думки експертів погоджені).

Слідує, також відзначити, що критичні значення коефіцієнта конкордації Wкр задовільно апроксимуються (незалежно від значення n) за допомогою наступного вираження:

(4.3)

де - зворотня функція стандартного бета розподілу.

Якщо ж кількість об'єктів (n) більше 7, то нульова гіпотеза відхиляється на наближеному рівні значущості а якщо , де n=n-1- міри свободи для розподілу c2.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 227; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты