Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Подвійні відтиски




При протезуванні пластмасовими, фарфоровими коронками, литими мостоподібними протезами, протезами з металокераміки, для якісного їх виготовлення потрібно одержати точне відображення кукси препарованого зуба, чіткий контур уступу і приясеневої частини (форму, рельєф і глибину зубоясеневого жолоба).

Завдяки розробці нових відтискних мас з цією метою використовують так називані двошарові відтиски.

Перший відтиск називається попереднім, другий остаточним або уточненим. Для попереднього відтиску використовують щільні відтискні матеріали (гіпс, акродент, термопластичні маси та ін.). Цей відтиск служить підставою для одержання другого, уточненого відтиску.

Найбільш проста і доступна методика одержання двошарового відтиску така: стандартною металевою ложкою знімається відтиск гіпсом із зубного ряду до препарування зубів. Для цього на відтискну ложку накладають гіпс і покривають поверх смужкою марлі або бинта і вводять у порожнину рота. Після затвердіння гіпсу відтиск виводять із порожнини рота, прибирають марлю. Потім роблять препарування зубів. Після чого замішують масу, що корегує (сіеласт, екзафлекс та ін.) і заповнюють нею відтиск у відбитки зубів, що були відпрепаровані. Гіпсовий відтиск з корегуючою масою вводять у порожнину рота, щільно притискаючи його до зубного ряду. Після затвердіння маси відтиск виводять із порожнини рота.

Більш ефективною і точною є методика одержання подвійного відтиску з хімічно однорідних матеріалів (сіеласт, екзафлекс та ін.). Наприклад, відтискний матеріал "Сіеласт-05" являє собою наповнену силіконовую композицію холодного затвердження, яка складається з двох паст: основної і коригуючої, а також рідини-каталізатора.

Для зняття попереднього відтиску беруть мірник пасти і добавляють рідину-каталізатор із розрахунку: на 1 мірник пасти 5-7 крапель рідини. Суміш розмішують у руках протягом 30-60 сек. Приготовану масу вкладають у перфоровану ложку або ложку, краї якої обклеяні пластиром, і вводять у порожнину рота. Через 5-6 хв. маса набуває пругкості і втрачає пластичність, що є ознакою її готовності і виведення з порожнини рота. Потім із туби видавлюють необхідну кількість корегуючої пасти, на скляну платівку, під якою підложена мірна лінійка і добавляють рідину-каталізатор із розрахунку: на 1 розподіл пасти - 1 крапля каталізатора. Суміш перемішують протягом 30-60 сек. Отриману масу тонким прошарком розподіляють по поверхні попереднього відтиску і вводять у порожнину рота на 5-6 хв.

Більшість закордонних відтискних мас для одержання двошарових відтисків більш зручні в застосуванні, тому що матеріал для одержання основного і коригуючого відтиску, поданий у вигляді пасти, що значно полегшує одержання відтиску. Основна маса випускається в герметично закритих банках, а корегуюча паста у тубах.

Для одержання двошарового відтиску, наприклад, із екзафлекса відмірюють прикладеними мірниками мастику-основу (жовтого кольору) і мастику-каталізатор (синього кольору) у рівних кількостях і протягом 30 сек перемішують їх пальцями до одержання однорідної за фарбою маси. Потім вкладають у ложку, рівномірно розправляють її кінчиками пальців і вводять у порожнину рота, приблизно на 3 хвилини. Після затвердіння, розмішують на спеціальному мірному пергаментному папері коригуючу пасту і вкладають у відбитки зубів попереднього відтиску, потім вводять у порожнину рота. Після затвердіння одержують готовий двошаровий відтиск.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты