Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стиснення зображень




Технологія стиснення базується на відслідкуванні повторень всередині даних зображень з метою пошуку еквівалентного представлення, яке займає менший об’єм. Стиснення повністю випадкових даних неможливе!

 

Таблиця 3.1. методи стиснення що використовуються деякими форматами графічних файлів

 

RLE (Run Length Encoding – кодування довжин серій). Таке кодування називається груповим кодуванням.

Послідовні пікселі із однаковим значенням кодуються за допомогою пари чисел, що включають довжину серій (run length) та значення піксела.

Така, послідовність 081608160816081608160816081608160816 можна представити виразом

0916 0816

 

Число Значення піксела

повторень

 

Кодування LZ.Програма стиснення веде словник, яки вміщує послідовності пікселів, що вже зустрічались. Стиснутий потік складається з кодів, що вказують на елементи словника.

 

Кодування Хофмана (Huffman).Замість використання компонентів з фіксованим числом бітів використовуються коди змінної довжини. Значення, які повторюються частіше, присвоюються коротші коди.

 

DCT (Discrete cosine Transform –дискретнекосинусне перетворення). Блоки пікселів представляються за допомогою косинусних функцій з різними частотами. Високі частоти, які зазвичай вносять невплину частоту у дані зображення, відкидаються.

Ефективність технологій стиснення залежить від типу даних. Більш стискаються зображення, на яких є великі області однакового кольору. BMP – RLE та GIFхарактеризуються дуже малими показником стиснення даних, в той час як PNG та особливо JEPG суттєво зменшують розмір файлу.

Деякі способи стиснення (особливо JPEG) відносяться до методів стиснення із втратою даних. Це пояснюється тим, що такі методи забезпечують більше стиснення, ніж методи стиснення без втрат. У багатьох ситуаціях невеликі втрати даних допустимі і компенсуються зростанням показника стиснення.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты