Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види відеомонтажу




Існує три види відеомонтажу:

1) лінійний,

2) нелінійний,

3) змішаний.

Лінійний відеомонтаж - це процес створення відеофільму з окремо відзнятих епізодів, записаних на декількох відеоплівках.

Лінійний відеомонтаж здійснюється за допомогою комп’ютера, але аналогові відеосигнали монтуються без перетворення їх в цифрову форму. Змонтований аналоговий відеосигнал записується на відеоплівку.

Процес складається з наступних кроків:

1. Створення сценарію майбутнього відеофільму.

2. Виконання лінійного відеомонтажу.

Спочатку проводиться перегляд відеозаписів на відеоплеєрі з метою визначення фрагментів, з яких буде складатись відеофільм. Це здійснюється за допомогою програми відеомонтажу, яка керує монтажним контролером. В свою чергу монтажний контролер здійснює управління відеоплеєрами та відеорекордером. Програма відеомонтажу дозволяє відмітити початок і закінчення фрагменту. Для цього запам’ятовуються зчитані відеоплеєром спеціальні мітки, які називаються монтажними часовими мітками або time-кодами. Time-код - це номер кожного кадру, який проставляється на відеострічку в процесі запису. Існує декілька видів time-кодів, що відрізняються способом запису, але всі вони мають наступний шаблон:

година хвилина секунда кадр

Є наступні time-коди:

1) VITC - запис здійснюється разом з відеосигналом і зберігається при копіюванні;

2) LTC - запис здійснюється на спеціальній доріжці, може бути записаний і перезаписаний в
довільний час;

3) RTC - прийнятий стандарт для апаратури Video Home System (VHS);

4) CTL - лічильник синхроімпульсів кадрів і використовується лише для підрахунку кількості кадрів.

Для знаходження конкретного кадру необхідно задати його time-код. Вся послідовність фрагментів зберігається на монтажній сторінці програмного забезпечення у вигляді сценарію.

 

Відеоконтролер дозволяє покласти спецефекти при переході з одного кадру на інший (розчинення, шторки та ін.).

Створивши сценарій, переходять до процесу відеомонтажу. Комп’ютер, згідно з сценарієм пропонує поставити необхідні касети в відеоплеєри A і B. Потім сам шукає необхідні моменти за time-кодами та комутує сигнали. Крім того, здійснює накладання необхідні відеоефекти.

Недоліком лінійного монтажу є залежність точності результату від механічних параметрів відеоапаратури. За рахунок інерційності механіки точний пошук потрібного кадру є складною задачею - точність складає ±2 кадри.

Ще один недолік - створення спецефектів виконується в режимі Pause, що погіршує якість.

Нелінійний відеомонтаж - це створення відеофільмів з використанням оцифрованого відеоматеріалу. Весь відеоматеріал в цьому випадку знаходиться на жорсткому диску, в результаті чого забезпечується довільний доступ до довільного кадру. І це без враховування можливостей цифрової обробки зображень, які надає користувачу сучасне програмне забезпечення.

Складається з послідовних етапів:

1. Оцифровування фрагментів аналогового відео.

2. Власне нелінійний відеомонтаж.

3. Рендерінг.

4. Запис результату відеомонтажу на відеокасету.

Оцифровування фрагментів аналогового відео - ввід їх з відеомагнітофона, відеокамери за допомогою плати нелінійного відеомонтажу та запис оцифрованого відео на жорсткий диск. При використанні цифрової відеокамери необхідність в цій операції відпадає.

1. Під час оцифровування аналогового сигналу в системах PAL або SECAM оперують з

сигналом формату YUV 4:2:2 з роздільною здатністю 768х576 при 25 кадрах в секунду. При цьому

768х576х25х16 біт ≈ 21 Мбайт/с. Швидкість запису на диск складає близько 10 Мбайт/с. Записати

такий об’єм проблематично, тому в платах нелінійного відеомонтажу використовується апаратний

стиск (кодування) цифрового відеосигналу в реальному часі. Найвживанішим кодеком є апаратно-

реалізований кодек Motion-JPEG, який кожний кадр відео кодує за методом JPEG, утворюючи

послідовність зображень у форматі JPEG. Розмір файлу залежить від міри стиснення.

2. Власне відеомонтаж здійснюється за допомогою відеоредактора. Швидкість нелінійного

відеомонтажу залежить від швидкодії процесора та наявного обладнання. Програма має

моментальний доступ до довільного кадру з точністю до кадра. Крім цього є можливість включення в сценарій комп’ютерної графіки, яскравих відеоефектів та високоякісної анімації. Можлива також робота з високоякісним стереозвуком. При монтуванні програм часто потрібно, щоби одна послідовність кадрів плавно переходила в іншу. Це робиться за допомогою ефектів витіснення. За допомогою відеофільтрів можна отримати ефекти деформації послідовності кадрів (наприклад, ніби на поверхню води падає крапля), ефект замерзання. Key-ефекти дозволяють регулювати видимість окремих шарів (наприклад, ведучу прогнозу погоди можна зняти на блакитному фоні, а потім за допомогою key-ефектів замінити блакитний фон на карту погоди). Крім того, нелінійний монтаж дозволяє накладати на зображення титри (статичні або біжучі).

3. Готовий сценарій запускається на розрахунок - рендерінг. В результаті отримується відео в одному з відомих відеоформатів (наприклад, AVI). Рендерінг здійснюється або за допомогою центрального процесора, або за допомогою спеціальної плати.

4. Останнім кроком є процес, протилежний першому кроку - запис цифрового відео на відеокасету в аналоговій формі.

Недолік - великі часові витрати на рендерінг - для створення 1 хвилини відео може бути потрібно декілька годин.

Змішаний відеомонтаж використовується при обмежених обчислювальних ресурсах або відсутнє обладнання відеомонтажу. При змішаному відеомонтажу використовуються два типи відеомонтажу одночасно. В результаті нелінійного відеомонтажу отримуються фрагменти відео в форматі AVI, які використовуються разом з відеофрагментами на стрічці. Тому для здійснення процесу відеомонтажу необхідні хоча б один відеоплеєр, один відеомагнітофон і проста плата нелінійного відеомонтажу.

В програмі управління створюється сценарій з фрагментів відеострічки та файлів оцифрованого відео, а також ефектів відеомікшера і оцифрованого звуку. Запис здійснюється на відеомагнітофон за створеним сценарієм.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 165; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты