Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні поняття і визначення.




Двигун і передавальний механізм, до якого входять вали, шківи, паси, шестірні і т. п. призначені для того, щоб привести в рух, робочу машину, тому їх називають приводом.Робоча машина може бути приведена у рух людиною, тяговою силою тварини, двигуном внутрішнього згоряння, паровою машиною, водяним колесом або турбіною, вітровим двигуном або електричним двигуном. Основним двигуном для приведення в дію робочих машин у промисловості і в сільському господарстві є електричний двигун і тому основним видом привода є електропривод.

Електроприводом називають машинний пристрій, що складається з електродвигуна, апаратури керування двигуном і механічних передач від двигуна до робочої машини, який перетворює електричну енергію у механічну і забезпечує електричне керування перетвореної механічної енергії.

Структура електропривода являє собою сукупність перетворювача, двигуна, передатного органа й апаратури керування.

Розглянемо структурну схему автоматизованого електропривода.

 

 

П – перетворювач. Його основне призначення – перетворення одного виду енергії в іншій (трансформатор, електромашинний, статичний /вентильний/). Він є погоджувальним елементом між двигуном і мережею. Перетворювач може бути відсутнім, тоді привод називається простим.

ПО – передатний орган. Його основне призначення – перетворення енергії обертового руху в поступальну, або в обертовий рух з іншими параметрами. Їм може служити редуктор, пасова передача і т.д. В окремих випадках редуктор може бути відсутнім (у тихохідних двигунах). Електродвигуни можуть бути вбудовані, як наприклад, у свердлі. Тоді такий привод називається найпростішим.

АК – апаратура керування. Це складний комплекс пристроїв, який призначений для зміни параметрів усіх вхідних в електропривод частин (підсилювачі, реле, ЕОМ, контактори, напівпровідники).

Швидкість і тривалість пуску електродвигуна не перевищує 1 — 2, а інколи десятих часток секунди і не залежить від температури навколишнього середовища, як у теплових двигунів. Пуск електродвигуна не потребує попередньої підготовки та великих фізичних зусиль, як це буває при пуску теплових двигунів. Це дуже важлива обставина в умовах сільськогосподарського виробництва, тому що деякі сільськогосподарські машини взимку знаходяться в неопалюваних приміщеннях.

Електродвигуни мають велику перевантажувальну здатність, що дуже важливо для приведення в дію сільськогосподарських машин з різко змінними опорами.

При використанні електропривода поліпшуються санітарно-гігієнічні умови праці, зменшується пожежна небезпека, тому що відсутні вихлопні гази, які мають високу температуру і містять в собі шкідливі для здоров'я людини домішки, а також при цьому немає потреби створювати запаси палива.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 158; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты