Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вимоги до особового складу, який обслуговує електроустановки




 

До обслуговування електроустановок допускається особовий склад, який пройшов підготовку в спеціальному закладі освіти чи у спеціалістів відповідної групи допуску, які мають ліцензію на проведення цих занять щодо устрою та безпечної експлуатації електроустановок та задовольняє за станом здоров'я встановлені вимоги.

Особовий склад, який обслуговує електроустановки та проводить на них роботи, має пройти інструктаж з правил безпеки.

Особовий склад, який обслуговує електроустановки, повинен знати чинні Правила, керівництва з устрою та експлуатації електроустановок, посадові та експлуатаційні інструкції, що стосуються осіб, які займають посаду i виконують роботу, а також способи вивільнення потерпілого від електричного струму та правила надання першої допомоги потерпілому.

Порядок підготовки та допуску особового складу до експлуатації електроустановок.

До призначення на самостійну роботу або під час переведення на іншу посаду, що пов'язана з обслуговуванням електроустановок, а також, якщо була перерва у роботі більше ніж 6 місяців, особовий склад зобов'язаний пройти підготовку з питань будови та безпечної експлуатації електроустановок. У процесі підготовки особовий склад має вивчити:

- чинні Правила;

- ПУЭ та ПТЕ у необхідному обсязі для даної посади;

- посібник з будови та експлуатації даної електроустановки;

- посадові та експлуатаційні інструкції;

- правила першої долікарняної допомоги потерпілим на пожежах, аваріях (додаток 8).

До придбання практичних навичок особовий склад у процесі підготовки має працювати на електроустановці під керівництвом та наглядом досвідченого фахівця (який навчає). Учень може проводити ввімкнення, перемикання, оглядати електроустановки тільки під наглядом того, хто навчає. Відповідальність за правильність дій того, хто навчається, та дотримання ним чинних Правил несуть особа, яка навчає, та особа, яка сама навчається.

Командири відділень та водії, які обслуговують електроустановки, мають пройти підготовку в обсязі другої кваліфікаційної групи щодо заходів безпеки під час експлуатації електроустановок i не менше 24 годин. Особовий склад, який працює з виносним електрообладнанням (прожекторами, електроінструментами, димососами та iн.) має пройти підготовку в обсязі першої кваліфікаційної групи щодо заходів безпеки - не менше 12 годин.

Пiсля закінчення теоретичної підготовки та практичного навчання проводиться перевірка знань особового складу.

Перевірка знань повинна проводитися кваліфікаційною комісією, призначеною начальником головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, науково-дослідних установах, в складі не менше трьох чоловік: представника ГУ МНС (голова комісії), начальника або заступника начальника пожежної частини, загону та відповідального за експлуатацію пожежної техніки з електроустановками.

Перевірка знань кожного, хто навчається, має проводитись особисто. Результати перевірки знань особового складу занотовуються до журналу встановленої форми.

Пiсля перевірки знань кожний, хто навчається, має пройти стажування (дублювання) не менше 10 днів (трьох чергувань) під керівництвом спеціаліста, після чого він може допускатися до самостійної роботи з електроустановками та комплектуючими електрообладнання. Допуск до стажування та самостійної роботи оформлюється наказом начальника пожежної частини та загону.

За характером та часом проведення інструктаж особового складу щодо правил безпеки поділяється на:

- вступний;

- первинний на робочому місці;

- повторний;

- понадплановий;

- поточний.

Первинній перевірці знань підлягає особовий склад, що призначається для роботи з електроустановками, та начальницький склад підрозділів, на озброєнні яких знаходиться пожежна техніка з електроустановками.

Перiодичнiй перевірці один раз на рік підлягає особовий склад, що займається експлуатацією електроустановок, а також начальницький склад, що організовує їх експлуатацію.

Позачерговiй перевірці знань підлягають особи, які:

- допустили порушення чинних Правил та експлуатаційних iнструкцiй;

- мають перерву в роботі на даній електроустановці більше 6 місяців;

- переводяться на нову електроустановку;

- за вказівкою інспекторської перевірки.

У разі незадовільної оцінки знань Правил повторні перевірки можуть бути проведені не раніше ніж за 2 тижні. Особи, які показали незадовільні знання під час третьої перевірки, до роботи на електроустановках не допускаються.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 198; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты