Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Застосування пристроїв постійного контролю за ізоляцією




Пристрій постійного контролю ізоляції (далі - ПКI) має контролювати опір ізоляції відносно землі (корпусу) усієї електроустановки, що знаходиться під робочою напругою в цілому: пересувних джерел електроенергії, приймачів електроенергії, що живляться від цих джерел, розподільчих пристроїв та переносних кабелів мереж.

ПКI має забезпечувати оцінку величини опору ізоляції, а за необхідності також забезпечувати світлову або звукову сигналізацію, що діє в разі зниження рівня ізоляції нижче за встановлену величину. У пересувних електроустановках забороняється здійснювати контроль ізоляції за допомогою трьох вольтметрів або інших пристроїв, що працюють за принципом використання напруги нульової послідовності чи асиметрії напруги фаз (полюсів) відносно землі та тих, що не дають показників величини опору ізоляції.

ПКI в електроустановці має встановлюватись на джерелі електроенергії до головного комутаційного апарата з боку генератора. В колі приєднання ПКI до електроустановки не допускається встановлення апаратів, які можуть розiрвати це коло.

Перед ввімкненням головного комутаційного апарата та перед поданням напруги до приймачів електроенергії необхідно провести експлуатаційну перевірку ПКI (згідно з інструкцією з експлуатації) та впевнитись у надійності з’єднання ПКI з корпусом електроустановки.

Для забезпечення безпеки роботи особового складу опір ізоляції відносно землі усієї робочої (що знаходиться під напругою) електроустановки в цілому, виміряний за допомогою ПКI, має бути не менший за значення, що наведені у таблиці 1. Пiсля сигналу про зниження опору ізоляції нижче за допустимий рівень необхідно за допомогою послідовного короткочасного вимкнення магістральних ліній, які відходять від розподільчого пристрою електроустановки, виявити аварійну ділянку. Короткочасне відключення ділянок має здійснюватись за допомогою комутаційної апаратури, розподільчого пристрою. Несправний елемент слід відключити від мережі живлення.

 

Таблиця 1

 

Струм Напруга, В Частота струму, Гц Мінімальний допустимий опір ізоляції електроустановки відносно землі (корпусу) кОм
Змінний 10,0
  25,0
  50,0
Постійний - 2,5
  - 5,0

 

Електроустановки та приймачі електроенергії, кабелі, що мають опір нижчий за допустимий рівень, використовувати забороняється. В особливих випадках, коли перерва в подачі електроенергії недопустима, дозволяється робота електроустановки після надходження сигналу про несправність ізоляції. При цьому необхідно дотримуватись особливих застережливих заходів та використовувати захисні засоби (діелектричні рукавицi, діелектричні килимки, ізолюючі підставки тощо).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты