Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальна характеристика будівельної галузі




Сучасне життя суспільства без ефективного функціонування будівельної галузі просто неможливе. Будівельна галузь є однією з найважливіших галузей народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання країни. Важливість цієї галузі для економіки будь-якої країни можна пояснити таким чином: капітальне будівництво створює велику кількість робочих місць та використовує продукцію багатьох галузей народного господарства. Економічний ефект від розвитку цієї галузі полягає у мультиплікативному ефекті коштів, вкладених у будівництво. Адже з розвитком будівельної галузі розвиваються: виробництво будівельних матеріалів і відповідного обладнання, машинобудівна галузь, металургія та металообробка, нафтохімія, виробництво скла, деревообробна і фарфоро-фаянсова промисловість, транспорт, енергетика тощо. Також будівництво сприяє розвитку підприємств малого та середнього бізнесу.

Розвиток будівельної галузі неминуче викликає економічне зростання у країні та розв’язання багатьох соціальних проблем. На сучасному етапі досить складно говорити про будь-яку конкурентоспроможність цієї галузі. Якщо на регіональному рівні чітко простежується тенденція верховенства будівельних організацій центральних районів і великих міст-мільйонерів у зв’язку з їх значними потужностями й інвестиційною привабливістю, то на глобальному рівні будівельна галузь України значно відстає через брак необхідних фінансових та організаційних перетворень.

Не зважаючи на досить не високу частку будівництва у доданій вартості ВВП України за 2012 рік та на початку 2013 року, який становив від 2,2 до 3,1%, будівельній галузі належить значна роль в структурі формування внутрішнього валового продукту, адже її робота тісно пов’язана з іншими галузями національного господарства.

Протягом 2011-2013 року будівельна галузь України зазнавала, як збільшення, так і скорочення обсягів виробництва будівельної продукції. У 2011 році усі часові періоди за кількістю місяців від січня до будь-якого місяця року продемонстрували стабільний ріст обсягів виконаних будівельних робіт з помітним нарощенням відносних показників у II кварталі, та у 2012 році дана динаміка помітно погіршилася, в результаті чого лише у місяці січні-травні були зафіксовані показники росту, з даного місяця відносні індексів виконання будівельних робіт лише зменшувалися, досягши позначки 86,0% січня-грудня до відповідного періоду 2011 року. На початку цього року динаміка індексів не змінила свого напрямку регресії досягнувши показника у 82,2% у січні-травні 2013 року до відповідного періоду 2012.

Рис. 2.1. Динаміка виконання будівельних робіт 2011 – 2013 рр.

Стрімкий спад індексів виконання будівельних робіт утворився перш за все в категорії інженерних споруд досягнувши показника 77,4%, що в свою чергу пов’язано зі значними обсягами будівництва, яке здійснювалося до ЄВРО–2012. Загальний спад промислового виробництва та уповільненням виробничої активності господарчих суб’єктів позначився на будівництві не житлових споруд де було також зафіксовано спад до 80,9% відповідного періоду, а індекс у житловому будівництві навпаки підвищився на 2,4%.

Проаналізувавши динаміку показників індексів виробництва будівельної продукції, перейдемо до оцінки даного критерію за регіонами у 2013 році. Виходячи з падіння індексів виконання будівельних робіт за січень-травень 2013 року в порівнянні з січнем травнем 2012, даний негативний прояв мав відношення до 19 областей та м.Київ, ріст спостерігався у 6 областях та м.Севастополь. Найбільше скорочення було зафіксовано у Рівненській області, де індекс виконання будівельних робіт продемонстрував 37.0% у січні–травні 2013 до відповідного періоду 2012, тобто скоротився на рекордні 63%, в абсолютних показниках дане скорочення являє собою зменшення виробництва більш ніж у 2,5 разів. Також значного скорочення за початок 2013 року будівельна галузь зазнала у Донецькій області – 66,7% (33,3% – скорочення), Миколаївській, Кіровоградській областях та м.Київ 73,6% (26,7% – скорочення), на який до речі припадає найбільша частка виробництва будівельної продукції, за обсягами виконаних будівельних робіт – 4 млрд. 014.5 млн. грн., що становить (22,11%) від усіх обсягів виконаних будівельних робіт в Україні. Також значні обсяги належать Донецькій області – 2 млрд. 277.4 млн.грн. (12.5 %), усім іншим областям належить менше 10%, найменше Закарпатській 112.4 млн.грн. (0.62%), а за перших 5 місяців 2013 року будівельних робіт було виконано на суму 18 млрд. 160.8 млн. грн.

Динаміка індексів та обсягів виробництва будівельної продукції та надання будівельних послуг в Україні у 2013 році приведена на рис 1.8., 1.9.

Рис. 2.2. Динаміка індексів виробництва будівельної продукції січень-травень 2013р., %

Рис. 2.3. Динаміка обсягів виконання будівельних робіт за січень-травень 2013р.

Подальше зменшення індексів будівельної продукції та обсягів виконаних будівельних робіт загрожує скороченням обсягів виробництва товарів та надання послуг господарчими суб’єктами, які тісно пов’язані галузевими зв’язками з будівництвом, ростом рівня безробіття та неповної зайнятості, зменшенням надходжень до місцевих бюджетів та збільшенням числа довгобудів в категоріях будівництва де спостерігалося найбільше скорочення.

Отже, головна проблема будівельної галузі України – формування позабюджетних інвестицій. На сьогоднішній день існує кілька можливих способів залучення ресурсів для кредитування будівництва і придбання житла. Джерелами цих ресурсів, зокрема, можуть виступати: населення, яке потребує поліпшення житлових умов; підприємства, що бажають розв’язати житлові проблеми своїх співробітників; державні органи управління і місцеві адміністрації; фінансові інвестори.

 

2.2. Діагностика галузі, макросередовища та ділового оточення ТОВ «Ізотоп»

Характеристика макросередовища організації

Макросередовище створює загальні умови знаходження підприємства у зовнішньому середовищі. У більшості випадків макросередовище не має специфічного характеру, застосованого до будь-якого окремо взятого підприємства. Хоча ступінь впливу стану макросередовища на різні підприємства різна, що пов'язано з відмінностями як у сфері діяльності, так і з внутрішнім потенціалом підприємства.

У досить складному макросередовищі, що оточує підприємство, діє значно більша кількість чинників, ніж у мікросередовищі. Цим чинникам властивий високий рівень варіантності, невизначеності та непередбачуваності можливих наслідків. Отже, до основних чинників макросередовища належать економічні, політичні, соціальні, технологічні та екологічні.

Макросередовище – це сукупність факторів і організацій, які ззовні впливають на діяльність підприємства, але які організація змінити не може, вона лише пристосовується до них [8, с. 343].

Політично-правове середовище.

Різні чинники законодавчого і державного характеру можуть впливати на рівень існуючих можливостей і загроз у діяльності підприємства. Національні і іноземні уряди можуть бути для певних підприємств основними регуляторами їх діяльності, джерелами субсидій, роботодавцями і покупцями. Це може означати, що для даних організацій оцінка політичної обстановки може бути найважливішим аспектом аналізу макросередовища. Така оцінка здійснюється через деталізацію політичних чинників, що впливають на організацію. Таких чинників багато, ще більше їх різних поєднань, тому виділимо і перерахуємо ті, що частіше трапляються при проведенні аналізу макросередовища: зміни в податковому законодавстві; розстановка політичних сил; відносини між діловими колами і урядом; патентне законодавство; законодавство про охорону навколишнього середовища; урядові витрати; антимонопольне законодавство; грошово-кредитна політика; державне регулювання; політичні умови в іноземних державах; розміри державних бюджетів; відносини уряду з іноземними державами.

Високий рівень нестабільності та невизначеності, депресивність розвитку, притаманні нині світовій економіці, обумовлюють специфічні ризики й виклики для кожної з національних держав, незалежно від рівня розвитку чи географічного розташування. Високий рівень відкритості української економіки зробив неминучим втягування її у глобальну економічну стагнацію.

Суб'єкти міжнародних економічних відносин неохоче роблять інвестування в Україну, боячись конфіскації - вилучення їх майна за рішенням правових органів, націоналізації - вилучення приватної власності на засоби виробництва і її перетворення у державну, експропріації - примусового без компенсаційного позбавлення власності [8, с. 428].

Політична нестабільність в Україні, постійна зміна урядовців, постійні конфлікти між урядовими організаціями мають свій відбиток як на міжнародні відносини, так і на економічне життя, на діяльність тих самих підприємств, в тому числі і на ТОВ «Ізотоп».

Також політичне середовище характеризує система оподаткування. Реформування податкової системи та прийняття нового Податкового Кодексу України, зниження ставок оподаткування для фізичних осіб та юридичних осіб, мало б значно полегшити життя підприємств, в тому числі й ТОВ «Ізотоп», проте значні труднощі оподаткування, складнощі податкового бухгалтерського обліку становище підприємств не покращили.

Економічне середовище.

Вивчення економічного чинника макросередовища дозволяє зрозуміти, як формуються та розподіляються ресурси. Слабка економіка держави різко зменшує можливості організацій на одержання кредиту й інших ресурсів, необхідних для нормального функціонування.

До основних чинників економічного середовища, які потребують постійної діагностики і оцінки з точки зору можливих для підприємства наслідків від їх зміни, належать: рівень та темпи інфляції, коливання курсу національної валюти відносно валют інших держав, умови одержання кредиту і процентна банківська ставка тощо.

Аналіз економічного середовища представлений у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Аналіз економічного середовища

№ з/п Фактор Одиниці виміру Стан фактору по рокам Тенденції зміни
1. Валовий внутрішній продукт: Україна Рівненська обл. млн. грн.       -   Значне збільшення
2. Індекс споживчих цін: Україна Рівненська обл.       109,4 108,5     108,0 107,6     100,6 99,1     Тенденція зменшення
3. Темп інфляції до попереднього року: Україна   %     109,1     104,6     100,6     Зменшення
4.     Обсяг роздрібного товарообороту підприємств: Україна Рівне     млн. грн   280889,7 4388,9   350059,2 5545,2   405113,9 6233,5     Значне зростання
5. Обсяг реалізованих послуг: Україна Рівненська обл. млн. грн.     256406,0 2578,9     308160,6 3042,9     329175,2 2969,4 Тенденція зростання
6. Експорт послуг: Україна Рівненська обл. млн. дол. США   11759,4 64,3   13792,2 95,7   13599,1 73,3 Зменшення
7. Імпорт послуг: Україна Рівненська обл.. млн. .дол. США   5447,7 22,6   6235,2 19,7   6736,1 25,9 Тенденція зростання
8. Прямі іноземні інвестиції в: Україну Рівненську обл.. млн. дол. США     40026,8 304,4     49362,3 295,3     54462,4 296,9   Тенденція зростання
9. Прямі іноземні інвестиції з: України Рівненської обл.. млн. дол. США     6223,3 -     6898,0 -     6481,9 - Тенденція зменшення

Аналіз економічного середовища вказує на різноманітні тенденції, зміна яких суттєво відображається на ТОВ «Ізотоп». Проведений порівняльний аналіз внутрішнього валового продукту показує значне зростання цього показника, а саме на 106810 млн. грн., яке при цьому супроводжується зростанням обсягу товарообороту на 55054,7 млн. грн. у 2012 році в порівнянні з 2011 роком в Україні. Подібна тенденція відбувається і в Рівненській області.

Оскільки підприємство «Ізотоп» функціонує у сфері надання послуг, то варто зазначити динаміку обсягу реалізованих послуг. У 2012 році в порівнянні з 2011 роком в Україні спостерігалося зростання обсягу послуг на 21014,6 млн. грн., а щодо Рівненській області, то навпаки зменшення на 73,5 млн. грн.

Спостерігається зменшення експорту в Україні та Рівненській області, але вказані дані показують, що перевищення експорту над імпортом свідчать про конкурентоспроможність українських товарів та послуг, можливість виходу на зовнішні ринки та співпрацю із закордонними фірмами.

Зростають й іноземні інвестиції як в Україну на 5100,1 млн. грн., так і в Рівненську область – на 1,6 млн. грн. відповідно, це свідчить про те, що іноземні інвестори зацікавлені співпрацювати з українськими підприємствами, хоча зважаючи на нестабільність політичного та економічного середовища більшість з них не готові ризикувати.

Соціально-демографічне середовище.

Соціальні чинники формують стиль життя, роботи, споживання і спричиняють значну дію практично на всі підприємства. Нові тенденції створюють тип споживача і, відповідно, викликають потребу в інших товарах і послугах, визначаючи нові стратегії організації.

Можна перерахувати основні соціальні чинники, з якими організації стикаються найчастіше: народжуваність; смертність; коефіцієнти інтенсивності імміграції і еміграції; коефіцієнт середньої тривалості життя; доход; стиль життя; освітні стандарти; купівельні звички; відношення до праці; відношення до відпочинку; відношення до якості товарів і послуг; економія енергії; відношення до уряду; проблеми міжетнічних відносин; соціальна відповідальність; соціальний добробут.

Аналіз соціально-демографічного середовища зображено у вигляді таблиці 2.2.:

Таблиця 2.2

Аналіз соціально-демографічного середовища

№з/п Фактор Одиниці виміру Стан фактору по рокам Тенденція змін
  1.     Кількість населення: Україна Рівненська обл..   тис. осіб       45598,2 1151,5     45453,3 1153,2     45372,7 1155,8   Тенденція зменшення
2. Рівень зареєстрованого безробіття: Україна Рівненська обл. %   2,0 2,9   1,8 2,6   1,8 2,5 Зменшення
3. Середньомісячна ЗП працівників: Україна Рівненська обл. грн.                 Значне збільшення
4. Підготовка (випуск) кваліфікованих робітників професійно-технічними навчальними закладами: Україна Рівненська обл.   тис. осіб       247,3 6,3     240,1 6,5     201,2 6,4 Тенденція зменшення
5. Доходи населення: Україна Рівненська обл.. млн. грн.       Зростання
6. Витрати населення: Україна Рівненська обл. млн. грн.             Зростання

Кількість населення України у 2012 році значно зменшується і становить 45,4 млн. осіб, у Рівненській області в порівнянні з 2011 роком спостерігається тенденція до збільшення чисельності населення на 0,6 тис. осіб. Таке зменшення загальної чисельності населення викликане рядом причин, серед яких зниження добробуту населення, екологічні фактори, нестабільне політична та економічна ситуації, невпевненість у завтрашньому дні.

Спостерігається позитивна тенденція зростання середньомісячної заробітної плати на 393 гривні по Україні і на 364 гривні по Рівненській області. Відповідно до цього зростають доходи населення, про те разом з цим зростають і витрати населення, тобто відбувається зростання цін, тому добробут населення внаслідок збільшення середньомісячної заробітної плати не відбувається. Зменшується кількість кваліфікованих працівників, тобто підприємства не мають можливості залучати працівників з професійно-технічною освітою.

Технологічне середовище.

Вплив технологічних чинників на організації часто настільки очевидний, шо їх вважають основним двигуном виробничого прогресу. Дію технологічних чинників можна оцінювати як процес творення нового і руйнування старого. Прискорення технологічних змін скорочує середню тривалість життєвого циклу продукту, тому організації повинні передбачати, які зміни несуть із собою нові технології. Ці зміни можуть впливати не тільки на виробництво, а й на інші функціональні сфери.

Аналіз факторів технологічного середовища наведений у таблиці 2.3.:

 

Таблиця 2.3

Аналіз технологічного середовища

№з/п Фактор Одиниці виміру Стан фактору по рокам Тенденція змін
1. Загальний обсяг науково-технічних робіт, виконаних підприємствами: Україна     млн. грн.         9867,1     10349,9     11252,7 Тенденція збільшення
2. Витрати організацій на виконання власними силами наукових та науково-технічних робіт: Україна млн. грн..     8825,6     9365,0     10335,1 Збільшення
3. Обсяг реалізованої інноваційної продукції: Україна     млн. грн.     33697,6   42386,7   36157,7 Зменшення

Загальний обсяг науково-технічних робіт, виконаних підприємства зростає, тобто на українських підприємствах здійснюються наукові та технічні розробки. Адже інноваційна діяльність на підприємстві зумовлює зниження собівартості продукції, покращення її якості, а тому збільшується попит на дану продукцію і прибутки. На основі технічних розробок продукція підприємств зможе конкурувати не лише з вітчизняними виробниками, але виходити на зарубіжні ринки. Відповідно ми бачимо з даної таблиці, що збільшуються й витрати підприємств щодо наукових та науково-технічних робіт за рахунок власних коштів. Недоліком звичайно є пасивна державна участь, оскільки держава не дуже активно фінансує наукові проекти.

Екологічне середовище – характеризує природне оточення організації.

До основних екологічних чинників відносяться: обсяги викидів у середовище забруднювальних та отруйних речовин, рівень фізичного впливу на середовище, надійність і соціально-екологічна безпека виробничих систем, кількість і якість продукції, що виробляється, її безпечність і утилізаційна придатність, стан природного середовища, в якому знаходиться підприємство тощо.

Аналіз екологічного середовища представлено нижче:

Таблиця 2.4

Аналіз екологічного середовища

№з/п Фактор Одиниці виміру Стан фактору по рокам Тенденції зміни
1. Викиди шкідливих речовин стаціонарними джерелами забруднення в атмосферне повітря: Україна Рівненська обл. тис. т     4131,6 12,9     4374,6 17,1     4335,3 14,9 Зменшення
2. Утворення відходів І-ІV класів небезпеки: Україна Рівненська обл.. тис. т   419191,8 649,7   447641,2 772,7   450726,8 1281,4 Значне зростання
3. Обсяги шкідливих відходів, які було видалено у спеціально відведені місця: Україна тис. т   336955,1   277106,8   289627,4 Значне зростання

Викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря у 2012 році в порівнянні з 2011 роком зменшились на 39,3 тис. т. по Україні і на 2,2 тис. т. по Рівненській області. Але при цьому спостерігається значне збільшення утворення відходів І-ІV класів небезпеки і обсягів шкідливих відходів, які було видалено у спеціально відведені місця.

Отже, розглянуті фактори макросередовища відносно того чи іншого підприємства відіграють неоднакову роль і можуть, залежно від обставин впливати на його діяльність позитивно, негативно або залишитися нейтральними. Комбінаційний склад факторів, їх варіації, пріоритети і вагомість залежать від цілей підприємства, видів його діяльності, організаційно-виробничої структури, складності виробничо-господарських та комерційних зв'язків, а також від конкретних ситуацій, у яких може опинитися підприємство.

Взаємодія організації з діловим середовищем

Зовнішня сторона будівельної організації обумовлена відносинами з постачальниками, споживачами продукції (замовниками), партнерами (субпідрядниками), кредиторами, державними органами.

Зовнішнє середовище є джерелом, що забезпечує організацію ресурсами, необхідними для підтримки її внутрішнього потенціалу на належному рівні. Організація знаходиться в стані постійного обміну з зовнішнім середовищем, забезпечуючи тим самим собі можливість виживання. Під терміном «зовнішнє середовище» розуміють сукупність суб'єктів і сил, що знаходяться за межами організації і здійснюють будь-який вплив на її діяльність. Обмін інформацією із споживачами йде через рекламу, з державою через звіти. Під дією зовнішнього оточення відбуваються наради, обговорення, телефонні переговори, готуються службові записки, звіти [15, с. 162].

Споживачі

Товариство «Ізотоп» займає в своєму регіоні міцну позицію на ринку будівельних робіт.

Основні потенційні споживачі – мешканці міста Рівного та Рівненської області. Вони мобільні і прагнуть жити краще. Вони схильні шукати те, що відповідає їх вимогам та запитам.

Проте, в той же час вони шукають стабільність і безпеку, особливо сьогодні в кризові часи. Саме з цієї причини вони віддають перевагу будівельним компаніям з надійним фінансовим фундаментом, показовою історією (уникають компаній одноденок) і беззаперечною якістю послуг.

Середній вік населення в області за даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року становив 35,9 років, відповідно у чоловіків 33,6 та у жінок 38,0. Різні значення має показник в міських поселеннях (34,4) та сільській місцевості (37,2 роки).

Самим молодим містом в області є Кузнецовськ, середній вік його жителів 29,9 років, в м. Рівне цей показник дорівнює 34,1, в Дубно - 37,0, в Острозі - 35,3. Серед районів області саме молоде населення в Рокитнівському (32,0) та Сарненському (33,1) районах. Найбільше демографічне старіння населення фіксується в Гощанському (41,4) та Демидівському (40,0) районах. По сільській місцевості цей показник в Гощанському районі ще більший - 42,1 роки [16].

Графічне зображення середнього вікового складу населення в Рівненській області виглядає наступним чином:

Рис. 2.4. Середній вік населення в Рівненській області

Потенційні споживачі переважно знаходяться у віці, коли вони створюють або розширюють родину, й тому саме вони віддають перевагу лише будівлям з найвищою якістю, і відповідними умовами для сучасного життя. Тобто потенційні споживачі знаходяться у віковій групі від 30 до 45 років. Дана група характеризується стабільною роботою з середнім та вище середнього рівнем доходу.

Конкуренти

В умовах переходу України до ринкової економіки, стрімкий розвиток будівельної галузі промисловості створює поштовх для розвитку конкуренції, тим самим стимулюючи будівельні компанії покращувати якість послуг, чітко дотримуватися прийнятих зобов'язань, постійно вдосконалювати методику індивідуального підходу до клієнтів, шукати нові, нестандартні рішення, впроваджувати нові технології, використовувати якісні матеріали.

Компанія «Ізотоп» працює на ринку вже понад 17 років. Сьогодні – це команда згуртованих спільною ідеєю спеціалістів, які забезпечують якісну реалізацію планів, замовлень та проектів підприємства.

За короткий час фірма ТОВ «Ізотоп» в умовах жорсткої конкуренції в будівельному бізнесі зуміла завоювати собі добру репутацію та авторитет.

Перелік та характеристика основних потенційних конкурентів описана в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5

Характеристика основних конкурентів ТОВ «Ізотоп»

№ з/п Назва підприємства Характеристика діяльності
1. Товариство з обмеженою відповідальністю «РАСМ» Є одним з найбільш розвинутих, стійких та конкурентоспроможних підприємств, яке бере початок ще з 1970 - рр. На ринку будівельних послуг Товариство має досить високу частку надаючи такі основні послуги як : · Будівельні роботи; · Монтажні роботи; · Пусконалагоджуванні роботи; · Проектування; · Інжинірінг; · Технічний нагляд за будівництвом; ·Комплектація матеріалів.
2. Товариство з обмеженою відповідальністю «Рівнеміськбуд» Спеціалізується на будівництві житла (капітальному будівництві) та будівельно-монтажних роботах. Підприємство надає генпідрядні поcлуги, серед яких: · залучення проектних організацій; · підбір будівельних бригад · контроль за виконанням робіт; · налагодження постачання будівельних матеріалів Будівельне підприємствопрацює в ремонтно-будівельній галузі вже понад 55 років і пропонує: · Бетон, розчин; · Будівельно-монтажні роботи; · Залізобетонні конструкції; · Металоконструкції, ковані вироби; · Столярні вироби.
3. Товариство з обмеженою відповідальністю «Будтех-Пром» «Будтех-Пром» має досвід роботи з вітчизняними та зарубіжними (німецькими, російськими, турецькими) компаніями. Кваліфікований персонал і підрозділ спецтехніки підприємства забезпечують своєчасне та якісне виконання робіт. ТОВ «Будтех-Пром» здійснює: · будівництво житлових і промислових об'єктів; · будівельно-монтажні роботи. · покрівельні роботи · всі види ремонтно-оздоблювальних робіт; ·бетонні роботи.

Дана характеристика основних конкурентів ТОВ «Ізотоп» показує, що у підприємства досить потужні конкуренти, які займають на основі нових технологій та злагодженої маркетингової політики міцну позицію на ринку будівництва. Тому підприємству «Ізотоп» слід провести ряд заходів щодо утримання потенційний споживачів.

Головною причиною складності в конкурентоспроможності фірми є відсутність власного так званого «бренду», саме цей елемент є одним з механізмів досягнення цілі, привертання до себе клієнтури та підвищення конкурентоспроможності.

Постачальники

Матеріально-технічні ресурси (сировину, матеріали, паливо, енергію, комплектуючі вироби тощо) підприємство купує на ринку, де продавцями й постачальниками є безпосередньо підприємства-виробники або організації-посередники. Купівля матеріально-технічних ресурсів безпосередньо у виробників, тобто організація постачання за прямими зв’язками, має ті переваги, що вона забезпечує можливість оперативного врахування спеціальних вимог покупця до продукції, конкретних побажань щодо її складу, конструкції, оформлення, планування тощо. За прямими зв’язками поставляються передусім ті матеріально-технічні ресурси, які потрібні постійно та у великій кількості, а також вироби за індивідуальними замовленнями, та складне устаткування. Ті ресурси, які потрібні у невеликій кількості, періодично або нерегулярно, економніше буває купувати в посередників — оптових фірм і магазинів [4, c. 101].

Основними постачальниками матеріально-технічних ресурсів є наступні організації:

- ПП «Техпрофіль»

- ТОВ «СВ Трансгаз»

- Корпорація «Енергоресурс – Інвест»

Перелік та характеристика основних потенційних постачальників описана в таблиці 2.6.

Таблиця 2.6

Характеристика основних постачальників ТОВ «Ізотоп»

№ з/п Назва підприємства Характеристика діяльності
1. Приватне підприємство «Техпрофіль» Регіональний представник на Рівненщині і Волині продукції електромашинобудівного заводу «СЕЛМА», «ЕНЕРГІЯ-СВАРКА», «ABICOR BINZEL УКРАЇНА», заводу автогенного обладнання «ДОНМЕТ», офіційний дилер заводів з виробництва зварювальних електродів «ПЛАЗМАТЕК», «АРКСЕЛ», заводу контрольно-вимірювальних приладів «СТЕКЛОПРИБОР». Понад 10 років поставляє зварювальне обладнання: · продає весь спектр обладнання для різання, зварювання і паяння металів; · забезпечує витратними матеріалами та запасними частинами; · супроводжує всю продукцію сервісним обслуговуванням як протягом гарантійного терміну, так і на весь період експлуатації.
2. Товариство з обмеженою відповідальністю «СВ Трансгаз» · Системи газового вприску 4-го покоління · Переобладнання легкових та вантажних автомобілів для роботи на газу · Гуртова та роздрібна торгівля газом ·Продаж комплектуючих для газових СТО.
3. Корпорація «Енергоресурс-Інвест» Засновано у 1995 р. Корпорацію створено внаслідок cтруктурного об'єднання виробничих і наукових організацій, задіяних до виконання інвестиційного проекту Державного інноваційного фонду «Регіональний центр теплогідроізоляції труб теплових мереж». Переваги компанії даної сфери діяльності полягають в забезпеченні високої якості продукції, розширеній номенклатурі та низькій собівартості: · управління виробничо-технічним комплексом; · забезпечення реалізації продукції, логістика; · інвестиційна діяльність по модернізації і розширенню виробництва; · розробка і освоєння нових видів продукції та послуг; · виробник сталевих фасонних частин для виготовлення елементів теплових мереж; · металевих і поліетиленових структурованих і багатошарових оболонок; · поліетиленових напірних водопровідних і каналізаційних труб; · термоусадкових і електрозварних муфт для ізоляції зварних з'єднань; · теплогідроізольованих труб та фасонних елементів для надземної та підземної прокладки, конструкцій з’ємної ізоляції, гідроізоляційних матеріалів [18].

Складена характеристика постачальників для ТОВ «Ізотоп» вказує на те, що кожен з них має власні переваги та забезпечує підприємство всіма необхідними послугами чи товарами.

Організації інфраструктури

ТОВ «Ізотоп» співпрацює з банками та організаціями, які вивчають ринок робочої сили.

Основним банком, який надає свої послуги фірмі є ПАТ «Райффайзен банк Аваль».

Відповідальність банківської установи знаходить відображення в надійності фінансового інституту, прозорому веденні бізнесу та забезпеченні високої якості продуктів і послуг. Банк є дочірньою установою провідної австрійської банківської групи Райффайзен, яка має бездоганну 125-річну історію успішного банкінгу і будує свою діяльність в Україні на принципах надійності й довіри. Райффайзен Банк Аваль повною мірою та своєчасно виконує свої зобов’язання у взаємовідносинах із клієнтами [17].

Щодо організацій, які вивчають ринок робочої сили, то підприємство звертається як до державних установ, так і до приватних фірм. Основну інформацію про найм персоналу ТОВ «Ізотоп» надає Рівненський центр зайнятості.

Державні органи

Ефективна взаємодія організації з державою можлива лише при перетині їх цілей та інтересів. Проблеми керівника організації не можуть бути вирішені без підтримки держави.

З точки зору керівника організації, держава повинна створити умови, в яких він може ефективно досягти своєї мети: це – мінімум ризику, захист власних інтересів, правова визначеність, розумна податкова політика, ефективність інвестицій.

З точки зору держави, керівник організації повинен забезпечувати реалізацію цілей та інтересів вищого порядку, а саме – зростання добробуту насеелення, зайнятість населення, соціально-політичну стабільність, збільшення податкових надходжень.

Проблеми керівника організації, які не можуть бути вирішені без підтримки держави включають в себе незавершеність законодавчої бази, високу собівартість продукції та жорстку податкову політику. Висока собівартість продукції виникає через не контрольованість цін з боку держави.

Законодавча база відіграє важливу роль в будівельній сфері (кодекси, закони, нормативно-правові акти, постанови КМУ), техніко-економічні норми (будівельні норми, правила, стандарти, технічні умови). ТОВ «Ізотоп» чітко дотримується законодавства, що дозволяє якісно та ефективно виконувати запропоновані послуги та задовольняти вимоги всіх зацікавлених сторін.

Робота над вдосконаленням законодавчої бази в сфері будівництва ведеться постійно. Міністерство регіональної політики приймають зауваження та звернення від громадян і юридичних установ, на основі яких готуються пропозиції щодо внесення змін, зокрема до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Але все ж таки існують певні зауваження. Перелік деяких питань, які є актуальними для вирішення:

1) забезпечення території повною містобудівною документацією;

2) вдосконалення містобудівного кадастру;

3) подальше скорочення термінів отримання дозволів на будівництво [19].

 

2.3. Діагностика внутрішнього середовища ТОВ «Ізотоп»

Об´єктом дослідження виступає товариство з обмеженою відповідальністю «Ізотоп», яке надає будівельно-монтажні послуги.

Фірма «Ізотоп» робить свій внесок до будівельного комплексу, так як являється саме будівельною організацією. Вона надає послуги, які забезпечують нормальний рівень життя населення міста Рівного та Рівненської області. Підприємство є юридичною особою, а саме товариством з обмеженою відповідальністю. Його було засновано 7 квітня 1995 року за рахунок внесків учасників. ТОВ «Ізотоп» являється правонаступником свого попередника ДКМВП «Ізотоп» зареєстрованого виконавчим комітетом Рівненської районної Ради народних депутатів.

Підприємство являє собою п’ять окремих структурних підрозділів, а саме:

- адміністрація

- бухгалтерія;

- проектно-кошторисний відділ;

- виробничо-технічний відділ;

- господарський відділ.

Схематично структура відділів на ТОВ «Ізотоп» виглядає так:

 

Адміністрація
Бухгалтерія
Виробничо-технічний відділ
Господарський відділ
Проектно-кошторисний відділ

 


Рис. 2.5. Структура відділів ТОВ «Ізотоп»

Товариство створено для задоволення суспільних потреб в його послугах, продукції, роботах та реалізація на базі одержаних прибутків соціальних та економічних інтересів членів трудового колективу та власників майна ТОВ «Ізотоп».

Згідно статуту підприємство займається наступними видами діяльності:

- виготовлення нестандартного електрообладнання та будівельних матеріалів;

- виконання проектних робіт;

- надання авто послуг;

- надання послуг по оренд обладнання і приміщень;

- постачально-збутова та комерційна діяльність;

- торгівля продукцією власного виробництва в Україні та закордоном;

- надання послуг та обслуговування систем водопостачання, водовідведення, опалення, газифікації для населення підприємств сільських місцевостей;

- виконання будівельних, ремонтних, реставраційних і опоряджувальних робіт, декоративно-художнє оформлення інтер’єрів з усім комплексом оформлювальних та художніх робіт для підприємств, організацій та населення;

- надання транспортно-експедиційних, комунальних та побутових послуг юридичним і фізичним особам;

- організація та проведення наукових та проектно-дослідних робіт і реалізація їх результатів;

- інші види діяльності, не заборонені чинним законодавством України [14].

Основний напрямок діяльності товариства – виконання будівельно-монтажних робіт, врахування усіх побажань замовника та інвестора. Основний принцип роботи фірми – це індивідуальний підхід до кожного замовлення, що включає використання якісних матеріалів, виконання спеціалізованих будівельних робіт, технічний супровід і гарантію. Її учасниками є: трудовий колектив в особі працівників і управлінського персоналу, власника.

Головною метою організації є: задоволення суспільних потреб в його послугах, продукції роботах та реалізація на базі одержаних прибутків соціальних та економічних інтересів членів трудового колективу та власників майна Товариства.

Місія фірми: гнучкий і динамічний підхід до розробки та реалізації замовлень, використання сучасних тенденцій і власного досвіду в розвитку напрямків бізнесу. Повне задоволення потреб замовників запропонованими будівельними прослугами з високою якістю, оптимальною ціною і конкурентоспроможністю на українському ринку з урахуванням потреб усіх зацікавлених сторін.

Товариство «Ізотоп» займає в своєму регіоні міцну позицію на ринку будівельних робіт.

Основні потенційні споживачі – мешканці міста Рівного та Рівненської області. Вони мобільні і прагнуть жити краще. Вони схильні шукати те, що відповідає їх вимогам та запитам. Проте, в той же час вони шукають стабільність і безпеку, особливо сьогодні в кризові часи. Саме з цієї причини вони віддають перевагу будівельним компаніям з надійним фінансовим фундаментом, показовою історією (уникають компаній одноденок) і беззаперечною якістю послуг.

Потенційні споживачі переважно знаходяться у віці, коли вони створюють або розширюють родину, й тому саме вони віддають перевагу лише будівлям з найвищою якістю, і відповідними умовами для сучасного життя. Тобто потенційні споживачі знаходяться у віковій групі від 30 до 45 років. Дана група характеризується стабільною роботою з середнім та вище середнього рівнем доходу.


ТОВ «Ізотоп» нагороджене Дипломом І ступеня Держбуду України, як переможець конкурсу на кращі будинки та комплекси житлово–цивільного та промислового призначення, збудовані та прийняті в експлуатацію в 1997 році в Україні, а також директор ТОВ «Ізотоп» Анатолій Герасимович нагороджений Грамотою Держбуду України за активну участь в організації реконструкції будинку відпочинку (рис. 2.6).

 

Рис. 2.6. Дипломи ТОВ «Ізотоп»

Підприємство виконує проектні, будівельно-монтажні роботи, надає послуги населенню на протязі 17–ти років по виконанню систем опалення, вентиляції, водопостачання, водовідведення, газифікації, монтажу та виготовленню металоконструкції, забезпечуючи при цьому стабільні показники по прибутку, збільшенню продуктивності та якості праці.

По місту ТОВ «Ізотоп» виконані роботи:

ü по житловим будинкам: Лермонтова,7; Соборна,14; Д.Галицького;

ü будинок культури в парку ім. Т.Г. Шевченка;

ü фабрика «Бурштин».

В межах Рівненської області проведені будівельно-монтажні роботи:

ü водопостачання «Новомильськ – Рівне»;

ü реконструкція госпіталю ІВВВ смт. Клевань;

ü «Сосновий бір» в с. Жобрин Рівненської області.

Рис. 2.7. Будівельно-монтажні роботи проведені ТОВ «Ізотоп»

Життєвий цикл це є періоди, які проходить організація від моменту її заснування до ліквідації або зміни форми власності.

Типовий життєвий цикл описується кривою, побудованої в координатах обсяг продажів (дохід) / час і складається з п'яти етапів:

1. Створення. Організація знаходиться в стадії становлення, формується мета та місія, розробляється стратегія та план діяльності підприємства.

2. Росту. Характеризується зростанням масштабів виробництва, формується власний імідж.

3. Зрілості. Спостерігається найвищий рівень розвитку підприємства, найвища продуктивність використання ресурсів, посилення конкуренції.

4. Занепаду. Організація на ринку стикається із зниженням попиту, зростає конкурентність та знижується прибутковість.

5. Зникнення (відродження). Характеризується проведенням санаційних заходів для уникнення банкрутства або подачею заяви в господарський суд на відкриття справи про оголошення підприємства банкрутом [10].


На основі фінансової звітності, а саме вказаних доходів від реалізації продукції (робіт, послуг) було побудована персональний життєвий цикл для ТОВ «Ізотоп», який представлений на рис. 2.8.

 

Рис. 2.8. Життєвий цикл ТОВ «Ізотоп» за період 2010-2013 років

Графік характеризує криву життєвого циклу підприємства, яка показує, що на даний час підприємство на етапі занепаду. Це виникає через складне економічне становище країни, зменшення фінансування в галузі будівництва тощо. Найвищий дохід від реалізації продукції був представлений у 2011 році. Дана ситуація вказує на те, що фірмі слід посилити маркетингові заходи (реклама, заснування власного бренда), знизити собівартість продукції за рахунок скорочення адміністративних витрат, проаналізувати ринок, творчо переосмислити ідею наданих послуг.

Розглянемо детальніше внутрішню роботу підприємства по окремих складових.

Внутрішнє середовище-це фактори або підрозділи, які функціонують в середині організації для забезпечення результативності. Внутрішнє середовище включає п’ять складових, а саме:

Внутрішнє середовище
Структура
Фінанси
Маркетинг
Персонал
Виробнича підсистема

Рис. 2.9. Складові внутрішнього середовища

Внутрішня діяльність будівельної організації полягає у безперебійному і безпосередньому виробництві будівельної продукції та послуг. Її учасниками є: трудовий колектив в особі працівників і управлінського персоналу, власника. Зовнішня сторона будівельної організації обумовлена відносинами з постачальниками, споживачами продукції (замовниками), партнерами, кредиторами, державними органами.

Оцінюючи фактори внутрішнього середовища організації, необхідно застосувати метод оцінки сильних та виявлення слабких сторін у діяльності організації. Для цього слід розглянути основні характеристики внутрішнього середовища організації.

Управління виробничою підсистемою

Виробництвоскладова внутрішнього середовища, яка забезпечує процес трансформації вхідних ресурсів у готовий продукт. При цьому в процесі виробництва використовують предмети праці, засоби праці та робітники, які забезпечують виробництво продукції або надання послуг.

ТОВ «Ізотоп» займалося реалізацією будівельно-монтажних послуг, які включали в себе обслуговування систем водопостачання, водовідведення, опалення, газифікації, також підприємство надає авто послуги.

Основним видом діяльності підприємства ТОВ «Ізотоп» є надання послуг у вигляді будівельно-монтажних робіт. Також крім цього підприємство займається наданням авто послуг та здає в оренду власне нерухоме майно.

Таблиця 2.7

Аналіз обсягів надання послуг підприємством ТОВ «Ізотоп»

Найменування виду економічної діяльності Обсяг виробництва по роках, тис.грн. Питома вага, %
2011/2012 2012/2013
Будівельно-монтажні послуги 492,6 6,0 7,2 -98,78 20,00
Діяльність автомобільного вантажного транспорту 9,7 0,3 - -96,91 -
Здавання в оренду власного нерухомого майна 135,5 157,3 195,6 16,09 24,35
Разом 637,8 164,5 208,2 -179,60 44,35

 

Одним із аспектів інженерного облаштування будівлі і рівня його комфортності є наявність систем опалення, водопостачання, водовідведення, газифікації.

Опишемо технологію виконання замовлених робіт на прикладі проведення газопостачання, схематично це виглядає наступним чином:

Рис 2.10. Технологія проведення газопостачання

Слід зазначити, що головною перевагою компанії є наявність ліцензії, яка дозволяє виконувати вище наведені будівельно-монтажні роботи.

Першим кроком до початку роботи є укладання договору між підприємством та замовником, в якому міститься інформація про обговорені умови та терміни виконання робіт. Перед виконанням монтажних робіт з газифікації, необхідно розробити проект, який повинен бути погоджений у всіх зацікавлених інстанціях.

Представник проектувальника виїжджає на об'єкт і виконує необхідні заміри. З ним необхідно погодити місце розташування газових приладів (лічильників, регуляторів тиску), марку газового опалювального обладнання. Потужність газового обладнання, що необхідна для стабільної та ефективної роботи визначається в процесі проектування. Виконавши ці дії, стане можливим скласти приблизний кошторис усіх робіт відповідно до проектної документації. Після виконання проекту, проектувальник (за домовленістю з замовником) зобов'язаний погодити його з технічним відділом Облгаза або з місцевою газовою службою. Коли всі необхідні документи підписані та улагоджені всі питання з газовою службою і проектною організацією, розпочинаються необхідні будівельно-монтажні роботи.

Після їх закінчення відбувається врізка газу – підключення магістрального газопроводу. Підземна прокладка газопроводів, зазвичай, виконується поліетиленовими трубами, які в порівнянні зі сталевими, мають безліч переваг. Далі представники районної служби газу відкривають газовий кран і здійснюють пробний пуск газу на прилади, перевіряючи, таким чином, наявність витоків. По закінченню пуску газу необхідно пустити в дію газове устаткування та налагодити оптимальні режими газового обладнання, для забезпечення раціонального використання. Це буде одним з найважливіших умов гарантійного обслуговування устаткування протягом прописаних у договорі термінів на гарантійне обслуговування. Такий гарантійний термін залежить від місця проживання. У середньому гарантійний термін на обслуговування газового обладнання складає від 1 року до 3 років. При неможливості налагодити роботу газового устаткування або окремих вузлів, установити причину такої неможливості, зафіксувати її в акті і призупинити роботи до усунення виявлених недоліків. Також організація інструктує замовника про правильну експлуатацію устаткування.

Після виконання робіт монтажна організація готує всю необхідну виконавчу документацію, здає об'єкт на баланс місцевої газової служби і оформляє двосторонній акт на виконані роботи. Приймання готового газопроводу здійснює комісія, у яку входить замовник, підрядник і представник місцевої газової служби [20].

Для нормального функціонування та реалізації послуг підприємству необхідне відповідне забезпечення основними фондами.

Основні фонди – це частина засобів виробництва, які діють у процесі виробництва протягом тривалого періоду часу, зберігають при цьому впродовж усього періоду натурально-речовинну форму і переносять свою вартість на продукцію по частинах у міру зносу у вигляді амортизаційних відрахувань [5, c. 56].

Нерухомість ТОВ «Ізотоп» включає в себе земельну ділянку та безпосередньо адміністративну будівлю й споруди, які на ній розташовані.

Таблиця 2.8

Основні фонди ТОВ «Ізотоп»

№ п/п Найменування Од. виміру Кількість
1. Земельна ділянка м2
2. Адміністративна будівля м2
3. Споруди м2
  Разом  

 

До баз комплектацiї будiвельної органiзацiї також належить обслуговуюче господарство: складське та транспортне. Склади призначені для приймання та зберігання матеріальних ресурсів, окремих видів матеріалів, виробів, конструкцій, які з часом використовуються у будівельній діяльності [12, с. 290].

Для забезпечення необхідних побутових умов і належного рів­ня техніки безпеки під час виконання будівельно-монтажних робіт виникає потреба використання спеціального обладнання.

Основна техніка та обладнання наведені у наступній таблиці:

Таблиця 2.9

Основна техніка та обладнання в ТОВ «Ізотоп» станом на 2013 рік

№ з/п Назва та тип техніки, обладнання Один. виміру Кількість Строк експлуатації
1. Автомобіль ГАЗ - 5327 шт 1991 (20 р.)
2. Автомобіль ГАЗ - 3307 шт 1991 (20 р.)
3. Машини і механізми      
4. Агрегат зварювальний (САК) шт 1991 (20 р.)
5. Трубогіб шт 1992 (19 р.)
6. Комплект зварювальний шт 1992 (19 р.) 1993 (18 р.)
7. Шліфстанок шт 1993 (18 р.)
8. Зварювальний генератор шт 1993 (18 р.)
9. Зварювальний апарат шт 1993 (18 р.)
10. Механізм для гибки фланців шт 1998 (13 р)
11. Верстат токарний 16К20П шт 1999 (12 р.)
12. Компресор REMEZA PM-3148.03 CБ4/С-50   шт     2008 (3р.)
13. Відбійний молоток BOSCH GSH-11E шт 2008 (3 р.)
14. Комплект PSP -2A 600W до 63 шт 2001 (10 р.)
15. Дріль ударний MAKITA переносний ІІ клас ізоляції НР1620   шт     2007 (4 р.)
16. Шліф машинка кутова MAKITA GWS 10-125 CE   шт     2007 (4 р.)
17. Дріль ударний BOSCH переносний ІІ клас ізоляції РВН160   шт     2007 (4 р.)
18. Вежеві риштування на колесах шт 2008 (3 р.)
19. Драбина 3-х секц. шт 2007 (4.р)
20. Шуропокрут MAKITA 6270 DWAE шт 2008 (3 р.)
21. Фарборозпилювач шт 2007 (4 р.)
22. Шліфмашинка КА 185 шт 2007 (4 р.)
23. Шліфмашинка М 850 Е шт 2007 (4 р.)
24. Пресінструмент шт 2007 (4 р.)
25. Зварювальний апарат КРАБ шт 2007 (4 р.)
26. Бур BOSCH SDS+D 14*600 шт 2007 (4 р.)
27. Бур BOSCH SDS+Набір 189 шт 2007 (4 р.)
28. Лобзик MAKITA шт 2005 (6 р.)
29. Редуктор кісневий БКО шт 2007 (4 р.)
30. Редуктор пропановий БПО-5   шт     2007 (4 р.)
31. Різак шт 2007 (4 р.)
32. Вагончик побутовий шт 1996 (15 р.)
33. Ел. пила АІ 5102 шт 2007 (4 р.)
34. Ел. рубанок 5708 шт 2007 (4 р.)
35. Ел. фрезер шт 2007 (4 р.)
36. Ел. фрезер МФ 26207 шт 2007 (4 р.)
37. Дріль-бур шт 2007 (4 р.)
38. Дріль шт 2007 (4 р.)
39. Гама-дефектоскоп типа «ГАММАРИД-192» шт 1993 (14 р.)

 

Все технологічне обладнання призначене для полегшення, механізації, швидкості і безпосередньо для виконання технологічно складних процесів ремонту та обслуговування, які неможливо виконати вручну. На підприємстві можливість виконання більш складних ремонтів обмежується через те, що весь виробничий фонд застарів і вимагає модернізації.

Також на підприємстві наявні оргтехніка та програмне забезпечення, яке перераховано нижче.

 

Таблиця 2.10

Оргтехніка та програмне забезпечення в ТОВ «Ізотоп» станом на 2013 рік

№ з/п Назва та тип обладнання, програмного забезпечення Одиниця виміру Кількість штук Строк експлуатації
1. Монітор Samsung 940 NW шт 2008 (2 р.)
2. Комп’ютер в комплекті шт 2008 (2 р.)
3. Комп’ютер в комплекті шт 2008 (2 р.)
4. Комп’ютер шт 2005 (4 р.)
5. Ноутбук Аsus шт 2008 (1 р.)
6. Комп’ютер в комплекті шт 2008 (2 р.)
7. Копіювальний апарат МІТА КМ-1635 шт 2007 (2 р.)
8. Копіювальний апарат Canon FS 22 шт 2002 (7 р.)
9. Системний блок шт 2007 (2 р.)
10. Сканер шт 2005 (4 р.)
11. Цифрова фотокамера шт 2007 (2 р.)
Програмний комплекс «АВК-3» шт 1 (2 місця) 2007 (2 р.)
13. Corel DRAW Graphics Suite 12 WIN шт 2006 (3 р.)
14. OEM MS Office 2007 Basic шт 2008 (2 р.)
15. OEM Windows ХР Edition шт 2008 (2 р.)
16. OEM Windows ХР PRO шт 2006 (3 р.)
17. OFFice 2003 Win32 Standart шт 2006 (3 р.)
18. KAV 2010 Desktop 2Dt антивірус шт

 

На жаль, як ми можемо спостерігати з таблиці 2.9 термін експлуатації даного інформаційного забезпечення закінчився, тому керівництву слід звернути свою увагу на покращення або навіть відновлення забезпеченості працівників якісним інформаційним обладнанням.

Аналіз структури та персоналу підприємства

Структура підприємстває складовою управління, яка полягає в координації дій всіх елементів організації як системи управління для досягнення кінцевих результатів її функціонування і отримання результативності організації як об’єкта управління.

Система управління персоналом ТОВ «Ізотоп» являє собою підсистеми умів роботи, трудових відносин, оформлення та обліку кадрів.

Органіграма управління для ТОВ «Ізотоп» матиме наступне схематичне зображення:

 

Директор
Юрист-консультант
Головний бухгалтер
Головний інженер
Головний інженер-проектувальник

 

 


Рис. 2.11. Органіграма управління ТОВ «Ізотоп»

Існуюча структура є штабною: керівник підприємства при необхідності консультуються з юристом; і вона відповідає основним цілям, що стоять перед виробничою системою. Для кожного підрозділу визначено чіткі функції, які затверджено документально. Професійно-кваліфікаційна структура кадрів управління відповідає характеру організаційної структури управління та необхідності вирішення поставлених завдань. Організаційна структура управління забезпечує оперативний рух інформації, ефективність прийняття і реалізації управлінських рішень та контролює їх дієвість.

У відповідності з організаційною структурою управління на чолі ТОВ «Ізотоп» стоїть голова правління. Він є господарським керівником і здійснює управління виробничо-господарською діяльністю, забезпечує виконання плану економічного і соціального розвитку, відповідає за досягнення запланованих показників роботи підприємства. Йому безпосередньо підпорядковується бухгалтерія (головний бухгалтер), виробничо-технічний (виконавець робіт) та проектно-кошторисний відділи (головний інженер проекту).

Управління проектно-кошторисним відділом належить головному інженеру проекту. Він відповідає за технічну підготовку, обслуговування виробництва, використання передового досвіду, підвищення якості продукції тощо. Йому підпорядковані: інженер-проектувальник (робить на основі проекту, повний комплект креслень майбутньої будівельної конструкції, розробляє схеми розташування в будівлі конкретних інженерних систем, виконує відповідні креслення) та інженер з проектно-кошторисних робіт (забезпечує одержання комплектної проектно-кошторисної документації на будівництво об’єктів від замовників та передачу її за призначенням для виконання будівельно-монтажних робіт, здійснює перевірку правильності складання кошторисної документації проектними організаціями, відповідність її діючим нормативним документам, стежить за своєчасним внесенням до проектно-кошторисної документації необхідних змін, що пов’язані з впровадженням нових нормативів, цін, прейскурантів тощо, бере участь у підготовці висновків підрядної організації щодо проектно-кошторисної документації, готує необхідну інформацію щодо проектно-кошторисної документації).

Виробничо-технічний відділ очо


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 565; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты