Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Управління продуктивністю праці




Сутність управління продуктивністю полягає в тому, щоб досягати максимально можливого рівня її підвищення за рахунок існуючих на даний момент економічних умов.

Управління продуктивністю - це частина процесу управління підприємства, яка включає планування, організацію, керівництво, контроль і регуляцію підвищення продуктивності праці.

Проблема підвищення ефективності праці полягає в досягненні певної мети з мінімальними витратами праці. Останнє виступає однією з економічних закономірностей суспільства, що обумовлена потребами громадян у матеріальних і духовних благах, необхідністю їх задоволення, які постійно ростуть, в умовах обмеження виробничих ресурсів. Підвищення ефективності праці безпосередньо пов'язано з головною метою суспільства - забезпеченням економічного зростання, яке визначається збільшенням ВНП як в цілому, так і на душу населення. У зв'язку з цим виникає невідкладна потреба в підвищенні ефективності праці на рівні кожного підприємства - первинної ланки суспільного виробництва. Керівники і фахівці підприємств повинні розробляти і впроваджувати програми управління продуктивністю.

Управління продуктивністю включає:

- розробку загального підходу до розуміння проблем результативності та продуктивності праці;

- розробку стратегічних програм зростання продуктивності праці;

- розробку підходів до методів вимірювання оцінки продуктивності праці;

- розробку методів контролю за підвищенням продуктивності праці;

- забезпечення організації, планування і ефективного впровадження всіх елементів програми управління підвищенням продуктивності праці.

Продуктивність праці може підвищуватися в таких випадках, коли:

- обсяг продукції росте, а витрати праці зменшуються;

- обсяг продукції росте більш швидкими темпами порівняно з темпами зростання витрат праці;

- обсяг продукції залишається незмінним, а витрати праці зменшуються;

- обсяг продукції росте при незмінних витратах праці;

- обсяг продукції зменшується більш повільними темпами, ніж витрати.

З урахуванням вищезазначених випадків повинна вибиратися управлінська стратегія щодо забезпечення зростання продуктивності праці. В першу чергу, потрібно звернути увагу на те, як можна збільшити обсяги виробництва продукції. Управління підвищенням продуктивності суспільної праці передбачає не тільки облік чинників, які впливають на ефективність праці безпосередньо на виробництві. Важливу роль у даному випадку грають чинники, які визначають загальні пропорції праці в національному господарстві, механізм їх регулювання, рівень розвитку науки і знань, здатність суспільства реалізувати їх у великих масштабах, гнучкість і маневреність економічних методів управління, пріоритети інвестиційної політики, розподіли і кооперації праці, суспільну організацію праці, відтворення робочої сили. По суті йдеться про механізм багатофункціонального взаємозв'язку між продуктивними силами і виробничими відносинами.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 181; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты