Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Системи відрядної форми оплати праці




При відрядній формі оплата праці здійснюється, ви­ходячи з обсягів виготовленої продукції і розцінок за одиницю продукції. Існують такі системи відрядної форми оплати праці:

Ø пряма індивідуальна;

Ø непряма відрядна;

Ø відрядно - преміальна;

Ø відрядно - прогресивна;

Ø акордна;

Ø акордно-преміальна.

При прямій індивідуальній системі оплати праці за­робіток працівника ( ) нараховується згідно з кількіс­тю виготовленої продукції ( ) і постійних відрядних роз­цінок за одиницю цієї продукції ( ):

Розцінка за одиницю продукції ( ) може визначати­ся двома методами:

1) як відношення почасової тарифної ставки (ТС) до норми виробітку за цей же час :

2) шляхом множення почасової тарифної ставки (ТС) на норму часу на виготовлення одиниці продукції (t):

2. При непрямій відрядній системі заробіток працівника( ) залежить не від його особистого виробітку, а від результатів праці робітників, що ним обслуговуються. Вона застосовується для оплати праці допоміжних робітників, від яких значною мірою залежать темп і ви­робіток основних робітників. Оплата праці таких робітників може здійснюватися трьома способами:

а) Заробітна плата визначається за формулою:

де: — годинна тарифна ставка допоміжних робітників;

— кількість робітників, що обслуговуються;

— норма виробітку для робітників, що обслугову­ються.

б) Загальний заробіток допоміжного робітника обчис­люється як добуток тарифного заробітку за від­працьований час на коефіцієнт виконання норм виробітку в середньому за всіма об'єктами, що обслуговуються даним робітником.

в) Загальний заробіток допоміжного робітникавиз­начається як добуток коефіцієнта, який характеризує співвідношення тарифних ставок допоміжних робітників і тарифних ставок робітників, що ними обслугову­ються, на фактичний відрядний заробіток робітників, що обслуговуються.

3. При відрядно-преміальній системізаробіток робітника ( ) включає відрядний заробіток ( ) і премію за досягнення встановлених індивідуальних або колектив­них (кількісних, або якісних) показників (П):

Преміювати працівників можуть за підвищення про­дуктивності праці; покращення якості продукції; освоєння нової техніки і технології; економію матеріальних затрат тощо.

4. При відрядно-прогресивній системі ( ) виробіток, виконаний в межах встановленої норми ( ), оплачу­ється за звичайними розцінками ( ) а робота, викона­на понад норму ( ) — за прогресивно-зростаючими розцінкам ( ):

5. При акордній системи оплати праці розмір заробітку встановлюється за виконання всього комплексу робіт із визначенням терміну виконання. Акордна оплата вводить­ся для окремих груп працівників з метою підвищення продуктивності їх праці та скорочення термінів виконання роботи. Акорд — це підвищення існуючої розцінки на 25—50%. Він вводиться в тому випадку, коли певний об­сяг робіт виконується у зазначений термін і за умови на­лежної якості. Повний розрахунок з працівниками здій­снюється після виконання всіх робіт. Якщо виконання акордного завдання потребує тривалого часу, то праців­никам виплачується аванс за поточний місяць з ураху­ванням виконаного обсягу робіт. Ця система є бригад­ною формою оплати праці. Заробіток ( ) при цьому розраховується за формулою:

Де: — індивідуальна погодинна тарифна ставка;

— плановий час виконання робіт;

— підвищена тарифна ставка;

— фактичний час виконання робіт.

6. Акордно-преміальна система оплати праці передба­чає ще і премії за якісне і дострокове виконання робіт.

Таким чином, основними формами оплати праці є почасова і відрядна. Кожна з них має свої недоліки і переваги. Так, відрядна форма оплати праці, містить більше стимулів до праці, зокрема стимул до збільшення обсягів випуску продукції, але її застосування можливе не на всіх ланках суспільного виробництва. Ефективним є її застосування там, де є можливість точно врахувати кількість виробленої продукції, де працівники своєю пра­цею можуть впливати на кількість виробленої продукції.

На тих видах робіт, де у працівника немає можливості впливати на збільшення обсягів виробництва, де відсутні кількісні показники обсягу роботи, де ведеться облік від­працьованого часу, більш ефективним є застосування по­часової форми оплати праці. При цьому необхідно, щоб праця робітників з почасовою оплатою нормувалася і оцінювалася за допомогою не тільки відпрацьованого ча­су, а й інших показників. Останніми, зокрема, можуть бути: нормовані завдання кожному працівникові на пев­ний проміжок часу; планові завдання бригаді з випуску продукції; встановлення графіків виконання робіт, ви­трат сировини тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты