Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Література. 1. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Підручник




1. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Підручник. - К.: Знання, 2005.- С.404-430.

2. Есинова Н.И. Экономика труда и социально-трудовые отношения: Уч. пособие. – К.: Кондор, 2003.- С.209-223; 339-361.

3. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навч. посібн. – К.: КНЕУ, 2003. – С. 243-272.

4. Калина А.В. Економіка праці: Навч.посібн. - К.: МАУП, 2004. - С.204-213.

5. Карпіщенко О.І. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навч. посібн. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2006. – С.129-144; 185-198.

6. Махсма М.Б. Економіка праці та соціально-трудові відносини.: Навч. посібн. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2002.-С.132-150.

7. Т.І. Богданова, М.С. Татаревська, Н.В. Карпенко, Л.В. Ричкова. Практикум з курсу „Економіка праці та соціально-трудові відносини”. Розділ „Доходи і заробітна плата” для студентів 3-4 курсів усіх форм навчання всіх спеціальностей. – Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 2008. - 83 с.

 

 

12. 12.1.1. Аналіз використання робочого часу та його планування Значення і завдання використання робочого часу. Джерела інформації для аналізу робочого часу

Для підвищення ефективності виробництва важливе значення має раціональне використання трудових ресурсів підприємств (об’єднань), цехів, дільниць, скорочення чисельності персоналу, зайнятого на допоміжних і підсобних роботах, покращання використання фонду робочого часу, ліквідація втрат і непродуктивних витрат робочого часу, зниження плинності кадрів та зміцнення трудової дисципліни.

Виконання підприємством (об’єднанням) завдань щодо обсягу продукції переважно залежить від забезпеченості його робочою силою, а також від того, наскільки повно використовується робочий час працюючих і, насамперед, робітників. Кількість праці вимірюється робочим часом (у людино-днях і людино-годинах).

Облік відпрацьованого і невідпрацьованого часу в людино-годинах ведуть по основній і найбільш чисельній категорії трудящих — робітниках і результати цього обліку відображено у ф. № 3-ПВ „Звіт про використання робочого часу”.

Облік у людино-днях звичайно ведуть табельники, які щодня відзначають явку чи неявку кожного працівника на роботу. Тих, що з'явилися поділяють на робітників, які фактично працювали і які мали цілоденний простій, а тих, що не з'явилися — по причинах неявок.

 

12.1.2. Баланс робочого часу як складова частина плану з праці. Планування витрат робочого часу

 

Дані про планове використання робочого часу наводяться у балансі робочого часу. Баланс робочого часу одного середньооблікового робітника складається на плановий рік і по кварталах.

Кількість календарних і неробочих днів визначають по календарю відповідного планового року. При цьому кількість неробочих днів залежить від режиму роботи підприємства (5-ти чи 6-ти денний робочий тиждень).

Номінальний фонд робочого часу визначають вирахуванням із кількості календарних днів вихідних і святкових днів: .

Для розрахунку загальної кількості днів неявок на роботу визначають тривалість окремих елементів використовуваного часу.

Тривалість чергових і додаткових відпустокрозраховують на основі складеного на підприємстві графіка відпусток, у якому визначено час і тривалість відпустки кожного робітника. Дані графіка відпусток групують за тривалістю відпустки. Середню тривалість основних і додаткових відпусток розраховують за формулою:

,

де : – календарні дні відпустки і-тої групи робітників;

– кількість і-тої групи робітників, що мають відпустку певної тривалості, осіб;

- загальна кількість робітників підприємства, осіб.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 158; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты