Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розв’язок. 1. Коефіцієнти доплат складуть:




1. Коефіцієнти доплат складуть:

а) до годинного фонду заробітної плати: ,

б) до денного фонду заробітної плати: ,

в) до місячного фонду заробітної плати: .

2. Годинний фонд заробітної плати: .

3. Денний фонд заробітної плати:

4. Місячний фонд заробітної плати:

Висновок: місячний фонд заробітної плати становить 1013 тис. грн.

Фонди заробітної плати керівників, фахівців і службовців розраховуються на підставі штатного розкладу й схеми посадових окладів за посадами і професіями.

Загальний річний фонд заробітної плати за кожною посадою визначається шляхом добутку встановленого місячного окладу на число календарних місяців у році плюс надбавки до заробітної плати, які передбачаються із фонду заробітної плати, відповідно до діючої на підприємстві системи преміювання й доплат.

Фонд заробітної плати інших категорій персоналу розраховують за формулою: .

Де: - загальний річний фонд заробітної плати інших категорій персоналу (керівників, фахівців, службовців), грн.;

- число посад інших категорій персоналу;

- місячні посадові оклади i-ої категорії персоналу, грн.;

- сума надбавок і доплат i-ої категорії персоналу, грн.

Надбавки до заробітної плати повинні носити чітко виражений стимулюючий характер і бути взаємозалежні з діловими якостями певного працівника.

У ринкових умовах господарювання визначну роль грають доплати й надбавки фахівцям і керівникам за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливих і відповідальних робіт. Ці надбавки повинні характеризувати об'єктивну оцінку трудових зусиль конкретного фахівця для виконання ним найбільш відповідальних робіт, а також рівень його оплати праці повинен бути погоджений з результатами діяльності всього підприємства.

Надбавки до заробітної плати за високі досягнення у праці повинні відповідати конкретним результатам діяльності керівника (фахівця) і впроваджуватися на тих ділянках роботи, де можливо застосувати показники виміру результатів праці.

Доцільно встановити такі надбавки, насамперед, лінійним керівникам (начальникам цехів, ділянок, майстрам) і фахівцям, які забезпечують стабільне поліпшення показників діяльності відповідного підрозділу й підприємства в цілому.

Компенсаційні виплати (у зв'язку із простоями не з вини робітника, відпустками з ініціативи адміністрації і в інших випадках, передбачених чинним законодавством) плануються, виходячи із тривалості періоду, протягом якого зберігається заробітна плата й чисельність персоналу, якому здійснюються компенсаційні виплати.

Компенсаційні виплати розраховуються в однаковому розмірі всім категоріям персоналу за умови праці, які відрізняються від нормальних (нормативних), незалежно від рівня їхньої кваліфікації й посади, а також за роботу у святкові, неробочі дні й позанормований час.

Річний фонд заробітної плати необлікового складу, тобто особам, які не містяться у списках підприємства планується на роботи, які не можуть бути виконані силами штатного персоналу підприємства. Розмір фонду заробітної плати необлікового складу ( ) встановлюють відповідно до планованого обсягу робіт і ринкових розцінок (нормативних) на їхню оплату.

Загальний фонд заробітної плати всього персоналу на плановий період розраховується як сума місячного фонду заробітної плати робітників ( ), річного фонду заробітної плати інших категорій персоналу ( ) і річного фонду заробітної плати необлікового складу ( )за формулою:

При плануванні фондів заробітної плати їх доцільно розраховувати (для подальшого обліку у витратах) у розрізі змінної частини оплати праці, до якої відноситься заробітна плата робітників-відрядників, оплата їхніх відпусток, а також премії за господарські результати, і постійної частини оплатипраці, що включає оплату праці робітників-погодинників, оплату їхніх відпусток, доплати й надбавки, а також оплату праці керівників, фахівців і службовців.

У таблиці 12.4.2.8 наведено умовний приклад розподілу планового фонду заробітної плати на змінну й постійну частини.

 

Таблиця 12.4.2.8

Розподіл планового фонду заробітної плати персоналу

Вид оплати Планова сума, тис.грн.
1. Змінна частина оплати праці робітників:
1.1. За відрядними розцінками
1.2. Премії за господарські результати
2. Постійна частина оплати праці робітників:
2.1. Погодинна оплата праці за тарифними ставками
2.2. Доплати:
2.2. 1. - за роботу у нічний час
2.2. 2. - інші
3. Усього оплата праці робітників без відпусток
4. Оплата відпусток робітників
4.1. - стосовно до змінної частини
4.2. - стосовно до постійної частини
5. Оплата праці керівників, фахівців і службовців
6. Фонд заробітної плати необлікового складу
7. Загальний фонд заробітної плати
у т.ч.: змінна частина постійна частина

Такий розподіл фонду заробітної плати необхідно для подальшого аналізу за використанням засобів фонду заробітної плати й визначення впливу обсягу, структури виробництва, питомої трудомісткості продукції й рівня оплати праці за одну людино-годину на змінну частину фонду зарплати.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты