Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи правих та центральних різниць чисельного диференціювання




 

Приріст аргументу і приріст функції. Нехай функція y = f(x) визначена в точках x0 та x1 = x0 + Δx. Різниця x1x0 = Δx називається приростом аргументу, а різниця f(x1) – f(x0)= f(x0 + Δx) – f(x0) називається приростом функції при переході від значення аргументу x0 до аргументу x1 = x0 + Δx. Приріст функції позначається Δf або Δy, тобто Δf = f(x0 + Δx) – f(x0).

Похідною функції f(x) в точці x0 (позначають f'(x0)) називається межа відношення приросту функції до приросту аргументу при умові, що приріст аргументу прямує до нуля, тобто

,

де Δx = x1x0 – приріст аргументу; x1 і x0 – два значення незалежної змінної з області визначення функції f(x); f(x0 + Δx) – f(x0) = Δf – приріст функції в точці x0.

Наприклад, якщо f(x)= 3x2 + 2, то f'(x0) =

= =

= .

Функція, яка має похідну в точці x0, називається такою, що диференціюється в цій точці. Якщо функція має похідну в кожній точці деякого проміжку, то вона диференційована на цьому проміжку. Похідна функції f(x), що диференціюється на проміжку, сама є функцією аргументу x.

Похідна широко використовується в різних методах аналізу даних, причому від ефективності обчислення похідної залежить ефективність, а часто і сама можливість реалізації вживаних методів аналізу. Похідні можуть визначатися аналітично або чисельно.

Кінцево-різницеві схеми чисельного визначення похідних побудовані на ідеї застосування такого малого приросту аргументу (похитування), що обчислення дає достатню для практичного застосування точність. Формула методу правих різниць є класичною формулою визначення похідної і виглядає наступним чином:

,

а метод центральних різниць може бути записаний як

,

де в обох випадках h – кінцево-різницевий інтервал (крок похитування).

Крок похитування h повинен наближуватись до нуля (дорівнює маленькій величині).

Наведемо фрагмент програми чисельного диференціювання.

 

#include <iostream>

using namespace std;

 

double func(double x)

{

return x*x + 5*x + 6;

}

 

void main()

{

double x,h,t1,t2;

h = 0.0000000001;

x = 3;

 

t1 = (func(x+h)-func(x))/h;

t2 = (func(x+h)-func(x-h))/(2*h);

 

cout<<"\nПохідна (метод правих різниць) "<<t1;

cout<<"\nПохідна (метод центральних різниць) "<<t2;

}

 

У даному фрагменті на прикладі функції y = x2 + 5x + 6 реалізовано методи правих та центральних різниць, відповідно змінні t1 та t2. Результат виконання програми при значенні аргументу x = 3 виглядатиме наступним чином:

 

Похідна (метод правих різниць) 11

Похідна (метод центральних різниць) 11

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 195; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты