Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗБУДЖУЮЧА ДІЯ СМС




Є менш виразною, ніж імпульсів постійного струму. СМС може викликати рухове збудження лише інтактних рухових нервів та іннервованих ним м'язів або лише при невеликому ступені переродження рухового нерва. В той самий час СМС проявляють більш прицільну збуджуючу дію на глибоко розташовані тканини, не викликаючи подразнення поверхневих тканин.

АПАРАТИ

«Ампліпульс-3», «Ампліпульс-4Т», «Ампліпульс-4», «Ампліпульс-5», «Стимул-2», BTL-05.

Апарат для лікування синусоїдально-модульованими струмами «Ампліпульс-4» Рис. №3.

1 - вимикач мережевої напруги;

2 і 3 - вічка сигнальних лампочок (одночасно покажчик включеного діапазону вимірювань на міліамперметрів);

4 - перемикач для отримання на виході апарату змінного і випрямленої струму і полярності останнього;

5 - перемикач пологів роботи;

6 - перемикач частоти модуляції (у герцах);

7 - перемикач глибини модуляції у відсотках;

8 - перемикач для встановлення тривалості посилок струму з різною частотою модуляції в секундах; 9 - ручка регулювання інтенсивності струму в міліампер;

10 – міліамперметр;

11 - перемикач діапазонів вимірювання приладу;

12 - перемикач виходу приладу на електроди пацієнта або на навантажувальний опір «контроль» (пацієнт відключений);

13 - лампочка , світіння якої сигналізує про включення виходу апарату на електроди пацієнта;

14 - гніздо для включення проводів пацієнта.

ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУМІВ У СУЧАСНИХ АПАРАТАХ «АМПЛІПУЛЬС»:

1.Види роботи: I – V;

2.Режими роботи: невипрямлений, випрямлений;

3.Полярність: «+», «-» у разі випрямленого режиму роботи;

4.Частота модуляцій: у межах 10 – 150 Гц;

5.Глибина модуляцій: у межах 0 – 100%;

6.Тривалість серій імпульсів і пауз: у межах 1 – 6 с.

ВИДИ РОБОТИ (РЕЖИМИ РОБОТИ):

І – постійна модуляція (ПМ), здійснюється модуляція основної частоти 5000 Гц якоюсь однією з частот діапазону 10-150 Гц. Здійснює подразнюючу дію на м’язові волокна. Застосовують для електростимуляції.

ІІ – посилання пауз (ПП), чергуються посилання синусоїдального струму, модульованого частотою в межах 10-150 Гц і пауз тривалістю 1-6 с. Здійснює виразну подразнюючу дію на м’язові волокна. Застосовують для електростимуляції.

ІІІ – посилання модульованого і немодульованого струму (ПН), чергування посилань СМС з частотою 10-150 Гц з посиланнями немодульованого струму частотою 5000 Гц. Зміна посилань відбувається через 1-6 с. Діє як слабкий подразник і використовується для зняття болю.

ІV – посилання модульованих струмів двох різних частот (ПЧ), чергування посилань СМС з частотою 10-150 Гц з посиланнями СМС частотою 150 Гц. Зміна посилань відбувається через 1-6 с. До нього не виникає звикання. Використовується для зняття болю.

V – модульований струм чергується зі струмом, модульованим частотою 150 Гц із паузою.

Струм можна використовувати у випрямленому режимі: у вигляді серій імпульсів півсинусоїдальної форми (на шкірі під електродами виникає відчуття припікання, поколювання, вібрації).

Модуляції струмів у випрямленому режимі мають збуджувальну дію, їх застосовують у пацієнтів зі зниженою чутливістю, млявим перебігом патологічного процесу, для електростимуляції, введення лікарської речовини (СМС-форез).

В цілому, якщо потрібно активувати діяльність застосовують І-ІІ види роботи, якщо пригнітити – ІІІ і ІV види з відповідною частотою. Наприклад, якщо у хворого атонія жовчевого міхура, гіпотензія, застосовують І, ІІ види роботи; якщо, навпаки, гіпертонус жовчевого міхура, гіпертензія – ІІІ, ІV види роботи.

Зміна глибини модуляції в межах від 0 до 100 % дозволяє при одній і тій самій силі струму змінювати інтенсивність збуджуючого впливу. Чим більша глибина модуляції тим більша збуджуюча дія струму. Як правило у лікувальній практиці застосовують глибину модуляції 25-75 %.

СМС у всіх зазначених вище видах роботи може застосовуватись у випрямленому і невипрямленому режимах. Випрямлений режим застосовують при зниженні чутливості до струму, в’ялому перебігу процесу, при електростимуляції тканин, які глибоко залягають і для введення лікувальних препаратів (ампліпульсфорез). При цьому режимі у хворого з’являються відчуття такі ж як і при застосуванні постійних струмів – припікання, поколювання, вібрація.

Невипрямлений режим застосовують при підвищеній чутливості тканин до струму.

Отже, для того, щоб досягти сильнішого збуджуючого впливу СМС на тканини потрібно встановити наступні параметри роботи:

§ зменшити частоту модуляції до 10 Гц;

§ збільшити тривалість пауз до 6 с;

§ збільшити глибину модуляції до 100 %;

§ застосувати випрямлений режим роботи.

Силу струму можна збільшувати тільки під час його дії до відчуття приємної вібрації.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 130; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты