Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РУЧНІ СТОЛЯРНІ ПИЛКИ




Ручні столярні пилки поділяються на натягнуті з тонким пилковим полотном і ненатягнуті з вільним, товщим полотном. До натягнутих пилок належать усі лучкові пилки, а до пилок з вільним полотном — ножівки.

 

мал. 4 Лучкова пилка

Лучкова пилка (мал. 4) являє собою дерев'яний станок (лучок) з натягнутим між його стояками пилковим полотном.

Станок пилки складається з двох стояків, середника (розпірки) з вушками на кінцях для кріплення стояків, двох ручок, тятиви і за­крутки.

Стояки встановлюють у вушках середника так, щоб він поділяв їх навпіл, тобто щоб вушка були на середині стояків.

Тятива — це дві нитки міцної мотузки, натягнутої між верх­німи кінцями стояків. Посередині тятиви встановлена закрутка. Сила натягу тятиви, а отже й полотна пилки регулюється ступенем закручування її ниток. Натяг пилки повинен бути досить сильним. При натисканні пальцем на полотно пилки воно повинно з трудом виводитись із площини натягу.

За призначенням столярні лучкові пилки поділяють на поперечні, розпускні, шипові, викружні й дрібнозубі.

Поперечні пилки випускають 750...800 мм завдовж­ки, 20...25 мм завширшки і 0,4....0,7 мм завтовшки. Зуби мають форму рівнобедреного трикутника з висотою 5...6 мм. Пилки поздовжнього пиляння (розпускні) призначені для поздовжнього розпилювання довгих дощок. Довжина пилок 780...800 мм, ширина 45.,.50 мм і товщина 0,4...0,7 мм. Зуби мають вигляд косокутного трикутника з висотою 6 мм, нахиле­ного в напрямі різання, і крок 5...6 мм.

Шипові пилки призначені для чистого запиляння торців, шипів і вушок.) їх випускають 600... 700 мм завдовжки, 40...50 мм завширшки й 0,4...0,5 мм завтовшки. Зуби мають вигляд прямокутного трикутника з висотою 3...4 мм і крок 3...4 мм. Викружні пилки застосо­вують для обробки криволінійних поверхонь та фігурного пилянняі Довжина пилок 350...500 мм, ши­рина 4...15 мм, товщина 0,4...1 мм. Зуби мають вигляд прямокутного трикутника з висотою 2..З мм і крок 2...4 мм.

Дрібнозубі пилки в основному призначені для поперечного пилян­ня та обпилювання торців.) Пилки випускають 600...700 мм за­вдовжки, 35...50 мм завширшки й 0,4...0,5 мм завтовшки. Зуби в них виконані у вигляді прямо­кутного трикутника з висотою 2...4 мм і мають крок 2...З мм. Ножівка — це одноручна пилка, що складається з пилкового полотна, до одного торця якого прикріплена ручка. Найбільшого поширення набули такі види ножівок.

Ножівка широка (рис. 11, а), її застосовують для попереч­ного грубого пиляння. 1 Довжина ножівки від 400 до 700 мм і товщина 1,5 мм. Зуби ножівки мають форму рівнобедреного трикутника.

Ножівку вузьку (викружну) (рис. 11, б) застосовують для наскрізних пропилів на площині та криволінійного пиляння.) Довжина ножівки 325...530 мм, ширина біля ручки 50...125 мм і на кінці 20...40 мм, товщина полотна до 1,5 мм.

Ножівка з обушком (рис. 11, в) має тонке полотно з дрібними зубами. її застосовують для чистого зарізування неглибоких пропилів і припасування виробів при їх складанні. - Верхня кромка ножівки посилена стальною шиною, яку називають обушком. Ножівка має довжину 300...350 мм, ширину полотна 70...100 мм і товщину 0,5...0,8 мм.

Наградка (рис. 11, г) — це коротке пилкове полотно, за­кріплене в колодці з двома ручками для роботи обома руками. Пиляння проводиться під час руху до себе. Наградка при­значена для виконання прорізів на невелику глибину) Довжина полотна наградки 100...120 мм, товщина 0,4...0,7 мм.

(Для розкроювання струганого шпону застосовують спе­ціальні фанерні пилки.] Зуби цих пилок дуже дрібні й роз­ташовані на кромці, яка має вигляд випуклої дуги.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 269; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты