Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Контроль показників мікроклімату




Виміри показників мікроклімату проводять у робочій зоні на висоті 1,5 м від підлоги, повторюючи їх у різні час дня і пору року, у різні періоди технологічного процесу. Вимірюють температуру, відносну вологість і швидкість руху повітря.

Для виміру температури і відносної вологості повітря використовують аспіраційний психрометр Асмана. Він складається з двох термометрів. В одного з них ртутний резервуар, покритий тканиною, яку зволожують за допомогою піпетки. Сухий термометр показує температуру повітря. Показання вологого термометра залежать від відносної вологості повітря: температура його тим менше, чим нижче відносна вологість, оскільки зі зменшенням вологості зростає швидкість випару води зі зволоженої тканини і поверхня резервуара прохолоджується більш інтенсивно.

Швидкість руху повітря вимірюється за допомогою анемометрів. За швидкості руху повітря понад 1 м/с та більше використовують крильчасті чи чашкові анемометри, за менших швидкостей - термоанемометри.

Принцип дії крильчастого і чашкового анемометрів – механічний. Під впливом аеродинамічної сили потоку повітря, що рухається, ротор приладу з закріпленими на ньому крилами (пластинками) починає обертатися зі швидкістю, величина якої відповідає швидкості потоку, що набігає. Через систему зубчастих коліс вісь з'єднана з рухливими стрілками. Центральна стрілка показує одиниці і десятки, стрілки дрібних циферблатів - сотні і тисячі розподілів. За допомогою розташованого збоку важеля можна відключити вісь від механізму зубчастих коліс чи підключити її.

Перед виміром записують показання циферблатів за відключеної осі. Прилад встановлюють у точці виміру, і вісь із закріпленими на ній крилами починає обертатися. За секундоміром засікають час і включають прилад. Через 1 хв. рухом важеля вісь відключають і знову записують показання. Різницю показань приладу поділяють на 60 (число секунд у хвилині) для визначення швидкості обертання стрілки - кількості розподілів, що пройдені нею за 1 с. За знайденою величиною за допомогою прикладеного до приладу графіка визначають швидкість руху повітря за секунду.

Для виміру малих швидкостей руху повітря використовують термоанемометр, що дозволяє також визначати температуру повітря. Принцип виміру заснований на зміні електричного опору чутливого елемента приладу за зміни температури і швидкості повітря. За величиною електричного струму, вимірюваного гальванометром, за допомогою таблиць визначають швидкість руху повітря.

Знання методів і засобів контролю показників мікроклімату виробничих приміщень дозволяє фахівцям пожежної охорони оперативно реагувати при виявленні порушень вимог щодо умов праці підлеглих.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты