Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція 7. БЕЗПЕКА ПРИ ВАНТАЖНО-РОЗВАНТАЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ І НА ТРАНСПОРТІ




 

План лекції

1. Випробування підіймально-транспортних машин і механізмів.

2. Безпека праці при експлуатації вантажопідйомних машин.

3. Вимоги до власників вантажопідйомних машин.

4. Обладнання доріг і транспортування вантажів.

5. Збереження і складування матеріалів і виробів.

 

При виконанні вантажно-розвантажувальних робіт і на транспорті широко використовується вантажопідйомна техніка: мостові і козлові крани, ліфти, автонавантажувачі, засоби малої механізації (конвеєри, талі, лебідки, мотовізки, блоки, домкрати).

Відповідно до ст.21 Закону України “Про охорону праці” постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2003 р. № 1631 затверджено наступний документ: “Порядок видачі дозволів Державним комітетом по нагляду за охороною праці та його територіальними органами”. В додатку 1 до Порядку приведено Перелік робіт підвищеної небезпеки, згідно з яким (п.69) вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів віднесені до робіт з підвищеною небезпекою.

В Наказі Держнаглядохоронпраці України, затвердженому 26.01.2005 № 15, приводиться перелік робіт з підвищеною небезпекою, згідно з яким (п.101) вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів відносяться до робіт з підвищеною небезпекою.

Безпека праці при підйомі і переміщенні вантажів значною мірою залежить від конструктивних особливостей піднімально-транспортних машин і відповідності їх правилам і нормам Державного гірського технічного нагляду.

Усі частини, деталі і допоміжні пристосування піднімальних механізмів у відношенні виготовлення, матеріалів, якості зварювання, міцності, улаштування, установки, експлуатації повинні задовольняти відповідним технічним умовам, стандартам, нормам і правилам. При експлуатації піднімально-транспортних машин варто обгороджувати всі доступні частини механізмів, які рухаються чи обертаються. Необхідно виключати не передбачений контакт працюючих з переміщуваними вантажами і самими механізмами при їхньому пересуванні, а також забезпечити надійну міцність механізмів, допоміжних, вантажозахватних і стропувальних пристосувань.

Для забезпечення безпечної експлуатації піднімально-транспортні машини забезпечують засобами захисту, включаючи системи дистанційного управління. Для дистанційного управління підіймально-транспортними машинами застосовують електричні системи, що стежать (при стаціонарному пульті керування), і радіоуправління (при керуванні з різних місць). Інспекція Держгіртехнагляду й адміністрація підприємства встановлюють постійний нагляд за станом вантажопідйомних пристроїв, канатів, ланцюгів, змінних вантажозахватних органів (гаків, вантажопідйомних електромагнітів тощо), змінних вантажозахватних пристроїв (стропів, кліщів, траверс тощо) і тари (контейнерів, ковшів тощо), наглядом за ними і безпекою експлуатації.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты