Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Збереження і складування матеріалів і виробів




Проектом організації робіт повинно передбачатися збереження матеріалів і виробів на промисловому майданчику в мінімально можливих кількостях. Розміщення складів якнайближче до центрів споживання й оснащення їх механізацією дозволяє знизити кількість навантажувально-розвантажувальних операцій і організувати безпечне складування матеріалів. Відповідно до вимог ГОСТ 12.3.009-76 ССБТ і СНіП III-4-80 майданчики, призначені для збереження будматеріалів, проведення навантажувально-розвантажувальних робіт, повинні бути сплановані, мати твердий ґрунт, здатний сприймати проектне навантаження від вантажів і піднімально-транспортних засобів, або повинні бути покриті твердим і рівним матеріалом. У відповідних місцях установлюються написи «В'їзд», «Виїзд», «Розворот» і т.п. На майданчиках для укладання вантажів повинні бути позначені границі штабелів, проходів, проїздів між ними. Не дозволяється розміщувати вантажі в проходах і проїздах. У зимовий час площадку очищають від снігу і льоду.

Укладання матеріалів виконується з урахуванням їх маси і здатності деформуватися під впливом маси вантажу, який лежить вище. Чим важче матеріал, тим менше повинна бути його висота, щоб забезпечити стійкість, полегшити й забезпечити складування і відпуск матеріалів.

Складування матеріалів, конструкцій і устаткування повинно здійснюватися відповідно до вимог чи стандартів технічних умов на матеріали, вироби, устаткування. Способи укладання вантажів повинні забезпечувати: безпеку працюючих, стійкість штабелів, пакетів, механізацію навантажувально-розвантажувальних робіт, можливість застосування засобів захисту і пожежної техніки, дотримання вимог до охоронних і небезпечних зон. Підкладки і прокладки в штабелях матеріалів і конструкцій, які складуються, варто розташовувати в одній вертикальній площині. Товщина прокладок повинна бути більше висоти виступаючих монтажних петель не менше, ніж на 0,02 м.

У штабель укладають вироби однієї марки піднімальними петлями нагору. Позначення на виробах повинні бути спрямовані убік проходу чи проїзду. Для забезпечення стійкості штабеля, запобігання його обвалення і травмування людей прокладки розраховують на зминання за формулою:

, (3)

де R – розрахунковий опір деревини на стиск і зминання, Па;

Q – маса штабеля, кг;

n – число прокладок у ряді;

l – довжина прокладок, см;

b – ширина прокладок, см.

Нижній ряд прокладок може знаходитися в умовах підвищеної вологості, тому вводиться коефіцієнт умов роботи m= 0,85. Між штабелями (стелажами) на складах повинні бути проходи шириною не менше 1 м, проїзди, ширина яких забезпечує проходження транспортних засобів і виконання навантажувально-розвантажувальних робіт з урахуванням засобів механізації.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты