Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Запобігання пожеж




Зі сказаного вище відомо, що для попередження пожежі проводяться заходи: організаційні, експлуатаційні, технічні, режимні.

Усунення причин пожежі проводиться в різних напрямках.

Наприклад, для усунення небезпеки виникнення пожеж від електрики передбачаються наступні заходи: попередження короткого замикання здійснюється правильним вибором, монтажем і експлуатацією електричних мереж; конструкція, вид виконання, спосіб установки і клас ізоляції кабелів, проводів і т.п. повинні відповідати номінальним їх параметрам (струм, напруга, навантаження), умовам навколишнього середовища і вимогам ПУЕ-86. Також передбачається захист мереж, електроустаткування. Як захист застосовуються швидкодіючі реле і вимикачі, настановні автомати і плавкі запобіжники, а також безконтактні автоматичні схеми захисту.

Щоб уникнути перевантаження і його наслідків при проектуванні електромереж, електроустаткування, вибирається перетин проводів за припустимою щільністю струму згідно ПУЕ-86. Для захисту електромережі від перевантажень застосовуються: автоматичні вимикачі, теплові реле, плавкі запобіжники, а також схеми захисту.

Зниження контактних опорів досягається збільшенням площі зіткнення контактів, для чого застосовуються пружні контакти або спеціальні сталеві пружини. Зменшення контактного опору досягається нероз'ємним з'єднанням проводів - пайкою, зварюванням, опресовуванням.

Мідні, латунні і бронзові контакти захищаються від окислювання лудінням м'яким припоєм чи оловом, а в деяких випадках-срібленням. Ефективним захистом від окислення контактних поверхонь є спеціальне змащення.

Зменшення іскріння колекторів і контактних кілець електричних машин досягається правильною їхньою обробкою (гостріння, шліфування), а в контактах електричних апаратів - застосуванням іскрогасильних (дугогасильних) пристосувань.

Особливу небезпеку представляють заряди статичної електрики, що виникають при зіткненні чи терті твердих матеріалів, при здрібнюванні чи пересипанні деяких матеріалів, при розбризкуванні діелектричних рідин, при транспортуванні сипучих речовин і рідин по трубопроводах.

Заряди статичної електрики являють собою велику небезпеку виникнення пожежі і вибуху за наявності пожежовибухонебезпечних сумішей у виробничих приміщеннях. При розряді з'являється іскра з енергією, достатньою для запалення сумішей парів, газів і пилу з повітрям.

Боротьба з виникненням зарядів статичної електрики полягає в застосуванні заземлення, підвищенні поверхневої провідності діелектриків, зменшенні електризації пальних рідин, іонізації повітряного середовища.

Устаткування вважається електростатично заземленим, якщо опір у будь-якій його точці не перевищує 10 Ом. Опір заземлюючого пристрою, призначеного для захисту від статичної електрики, допускається до 100 Ом.

При веденні технологічних процесів працюючі можуть накопичувати заряди статичної електрики за рахунок ємності тіла, що знаходиться в межах 100 - 350 пф. Для захисту від статичної електрики працюючі забезпечуються спецвзуттям з електропровідною підошвою. Передбачаються також електропровідні підлоги.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты