Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Визначте центральну проблему філософського знання




проблема пізнання

Пізнання якраз спрямоване на придбання знання, і визначається як вища форма віддзеркалення об'єктивної дійсності; обумовлений передусім практикою процес придбання і розвитку знання, його постійне поглиблення, розширення і вдосконалення. Це така взаємодія об'єкту і суб'єкта, результатом якого є нове знання. У пізнанні існують різні рівні:чуттєве пізнання, раціональне пізнання (мислення), емпіричне (досвідчене) і теоретичне.

У розгляді проблеми - чи пізнаваний світ - виділяють такі навчання як агностицизм і скептицизм. Представники агностицизму (Юм) заперечують (повністю або частково) принципову можливість пізнання об'єктивного світу. Прибічники скептицизму, не заперечуючи таку можливість, проте або сумніваються в цьому, або розуміють процес пізнання як просте заперечення пізнаваності світу. Обидва вчення мають деяке "виправдання": наприклад, обмеженість органів чуття людини, невичерпність зовнішнього світу і самого пізнання, їх характер та ін., що вічно змінюється

Основними формами пізнання є наступні:

вже на ранніх етапах історії існувало буденно-практичне пізнання, що поставляло елементарні відомості про природу, а також про самих людей, умови їх життя, спілкування, соціальних зв'язках і тому подібне

також одна з історично перших форм - ігрове пізнання, як важливий елемент діяльності не лише дітей, але і дорослих. В ході гри індивід здійснює активну пізнавальну діяльність, придбаває великий обсяг нових знань, вбирає в себе багатства культури.

важливу роль, особливо на початковому етапі історії людства, грало міфологічне (образне) пізнання. Його специфіка в тому, що воно є фантастичним віддзеркаленням реальності, являється несвідомо - художньою переробкою природи і суспільства народною фантазією. У рамках міфології вироблялися певні знання про природу, космос, про самих людей, їх умови буття. Усередині міфології зароджується художньо-образна форма пізнання, яка надалі отримала найбільш розвинене вираження в мистецтві. Хоча воно спеціально не вирішує пізнавальні завдання, але містить в собі досить потужний гносеологічний потенціал.

сучаснішими формами пізнання є філософське (умоглядне, метафізичне - що виходить за рамки природи) і релігійне пізнання. Особливості останнього визначаються тим, що воно обумовлене безпосередньою емоційною формою стосунків людей з пануючими над ними земними силами (природними і соціальними).

найважливішою формою пізнання є наукове пізнання.

Вже античні філософи прагнули виявити специфіку пізнавального процесу, його рівні (розум і розум, почуття), форми (категорії, поняття і висновки), протиріччя і тому подібне. Була створена формальна логіка (Арістотель), стала розроблятися діалектика (Гераклит, Платон), досліджувалися проблеми істини і помилки, достовірності і реальності знання.

Великий крок в розвитку теорії пізнання і методології був зроблений у філософії Нового часу (XVII - XVIII вв.), де проблема пізнання стала центральною. Процес пізнання став предметом спеціального дослідження (Декарт, Локк, Лейбніц), були розроблені емпіричний (індуктивний), раціоналістичний і універсальний методи (відповідно Ф. Бэкон, Декарт, Лейбніц), закладені основи математичної логіки (Лейбніц) і сформульований ряд діалектичних ідей. Головне досягнення німецької класичної філософії - діалектика: трансцендентальна логіка, вчення про категорії і про антиноміїКанта, антитетичний метод Фихте, діалектична натурфілософія Шеллинга. Але найдокладніше і глибоко (наскільки це було можливо з позицій ідеалізму) діалектика і діалектичний метод (розгляд руху думки в протиріччях: теза - антитезис - синтез) була розроблена Гегелем. Він представив її як систему субординированных категорії, обгрунтував положення про збіг діалектики, логіки і теорії пізнання, показав велике значення діалектичного методу в пізнанні, дав систематичну критику метафізичного методу мислення, обгрунтував процесуальний і конкретний характер істини.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты