Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Відома теза екзистенціалізму «Екзистенція передує сутності». Охарактеризуйте співвідношення сутності та та існування людини в творах Ж.-П.Сатра і А. Камю




Екзистенціалізм - філософія існування, під існуванням розуміється внутрішнє буття людини, її почуття і переживання, його пристрасть і настрою. У період після другої світової війни розвивається у Франції ідеї екзистенціалізму знайшли відображення в художніх творах і філософських працях А. Камю (1913-198О) і Ж. П. Сартра (19О5-198О).

Одна з центральних проблем філософії екзистенціалізму - проблема сутності та існування людини.

Ж.-П. Сартр у роботі "Екзистенціалізм - це гуманізм" пояснює специфіку існування людини наступним чином. При виготовленні речі людина попередньо формує її ідею. Ремісник, який виготовляє ніж, виходить зі своїх уявлень про те, що таке ніж і який саме ніж зараз треба зробити: сутність тут передує існуванню речі. Принципово іншим чином йде справа з людиною.

Людське дитя народжується, вже існує, але йому ще належить знайти людську сутність, стати людиною. Тут існування передує сутності. Поділяючи екзистенціалізм на два основних напрямки - християнське (Г. Марсель, К. Ясперс) і атеїстичний (М. Хайдеггер, А. Камю), Ж.-П. Сартр себе відносить до останнього. Затвердження атеїстичних екзистенціалістів: "Бога немає, бог помер", - не повторювані слідом за Ніцше фрази, міркує Сартр, а вихідний пункт для розгортання філософських тез і звернених до реального людині морально-практичних висновків.

Центральним положенням філософії Ж.-П. Сартра є теза про абсолютну недермінірованності людської реальності. Це "абсолютна подія", "дірка в надрах буття", "уникнення каузального порядку світу". Усвідомлення своєї унікальності, "іншості" - є основоположний конституирующий момент людської реальності. Єдина допустима "залежність від світу" - бути відмінним від світу, не бути річчю, не бути об'єктом. Людина - причина самого себе, це - свобода (як свобода від суспільства, від інших людей і навіть самого себе). Але людина - "ніщо", тобто у нього немає природи. І від людини залежить те, яким він буде, яким буде світ, в якому йому доведеться жити. Іншими словами, за Ж.-П. Сартром, у людини немає сутності, як чогось визначеного, заданого ззовні. Звідси знамените заяву: "Існування передує сутності".Людина робить самого себе, знаходить свою сутність, вже існуючи. У цьому і полягає перший принцип екзистенціалізму, з якого випливають багато принципово важливі слідства: немає заданої людської природи; ніяка зовнішня сила, ніхто, крім даного індивіда, не може за нього здійснити його перетворення в людину.

І саме він несе відповідальність, якщо його перетворення в людину в справжньому сенсі так і не відбудеться.

Людина не живе у досконалому світі. Світ цей абсурдний, заявляє А. Камю в "Міфі про Сізіфа". У цій роботі автор досліджує світ і людину як умова абсурду. Зникнення одного з цих полюсів означає і припинення абсурду. Чому люди йдуть на самогубство? Самогубство, на думку А. Камю, пов'язано з тим, що свідомість індивіда не бачить, не усвідомлює абсурдність світу. Абсурд є перша очевидність для ясно мислячого розуму, а самогубство являє собою затемнення ясності, примирення з абсурдом, його ліквідацію.

Таке ж втеча від абсурду являє філософське самогубство, яке є "стрибок" через "стіни абсурду". На місце ясності думки приходять ілюзії, світу приписуються людські якості: любов, милосердя, розум, бажане приймається за дійсне, і людина мириться зі своєю долею, з безглуздим своїм існуванням.

На думку А. Камю, самоствердження людини - це твердження через розуміння випав йому спадку, через бунт. Людина повинна нести тягар життя.

Отже, екзистенціальні філософи вселяють читачеві здорову і дуже важливу ідею індивідуальної відповідальності людини за все, що відбувається з ним самим і з іншими людьми.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 491; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты