Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особистістю народжуються чи стають ( за Евальдом Ільєнковим). Ваші пропозиції щодо становлення особистості в сучасну добу?




 

Для того щоб відповісти на це питання,необхідно, насамперед, провести розмежування понять «людина»,
«Індивід», « особистість ».

Поняття « особистість » вживається для характеристики загальних, притаманнихвсім людям якостей і здібностей. Це поняття підкреслює наявність у світітакої особливої історично розвивається спільності, як людський рід,людство, яке відрізняється від усіх інших матеріальних систем тількийому властивим способом життєдіяльності.

Отже, існує людство як специфічна матеріальнареальність. Але людство, як таке самостійно не існує.
Існування окремих представниківлюдства виражається поняттям «індивід».

«Індивід» - одиничний представник людського роду, конкретнийносій всіх соціальних і психологічних рис людства: розуму, волі,потреб і т.д. Поняття «індивід» у цьому випадку вживається взначенні «конкретна людина». Особистість неможлива поза соціальної діяльності і спілкування. Тількивтручаючись у процес історичної практики, індивід проявляє соціальнусутність, формує свої соціальні якості, виробляє ціннісніорієнтації. Головна сфера становлення людини - його трудова діяльність.
Праця становить основу соціального буття людини, тому що саме впрацю він найбільшою мірою виражає себе як суспільний індивід. Наформування особистості впливають фактори трудової діяльності,громадський характер праці, її предметний зміст, форма колективноїорганізації, суспільна значущість результатів, технологічний процеспраці, можливість для розгортання самостійності, ініціативи,творчості.

Особистість не тільки існує, але і вперше народжується саме як
«Вузлик», що зав'язується в мережі взаємних відносин. Усередині тіла окремогоіндивіда реально існує не особистість , а її однобічна проекція наекран біології, здійснювана динамікою нервових процесів.

Формування особистості , тобто становлення соціального "Я" - цепроцес взаємодії із собі подібними в процесі соціалізації, коли однасоціальна група навчає "правил життя" іншу.

Людина більш універсальний, його біологічна організація дозволяє впорівняно з іншими біологічними видами адаптуватися до дуже широкомудіапазону зовнішніх умов. Людське дитинча народжується на менш зрілоюстадії, ніж тварина, а жити йому доводиться у більш складному світі - всоціально - сконструйованої реальності.

 

Народжуються індивідом, а особистість формуються суспільством, середовищем і власною волею та самовдосконаленням. Особистість наділена позитивною свободою бо на неї поширюється принципово моральна відповідальність за яким людина не відповідає за ті вчинки які вона не усвідомлює.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 175; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты