Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Книгорозповсюдження країни. Відсоткове співвідношення різних книготорговельних форматів на ринку складає: традиційні книжкові магазини - 48,3%




Відсоткове співвідношення різних книготорговельних форматів на ринку складає: традиційні книжкові магазини - 48,3%, книжкові мережі - 28,5%, торгові точки в метро - 14,5%, книга-поштою - 5,8%, Інтернет магазини - 2, 9%. Безпосередньо через книжкові магазини здійснюється 69% усіх продажів книг. Станом на 2006 р. у країні нараховується близько 2 тис. незалежних книжкових магазинів. Відкрито понад 800 магазинів, що входять до складу книготорговельних мереж.

Фактором, що стримує розвиток ринку, називають погано розвинену торгово-роздрібну мережу. На один книжковий магазин доводиться 50 тис. мешканців. Російський ринок книговидання і книгорозповсюдження характеризується територіальною диспропорційністю, а, отже, географічний розподіл магазинів нерівномірний, переважна більшість знаходиться в Москві і Санкт-Петербурзі. За оцінками директора KMC «Бібліо Глобус» О. Кулькової, на долю двох столиць припадає приблизно 40% усього російського обігу книжкової продукції. У Москві і Московській області на один книжковий магазин припадає 43.2 тис. мешканців, у Санкт-Петербурзі і Ленінградській області - 28.1 тис. мешканців. Стаціонарні великі магазини розташовані у великих містах, в інших містах переважають вуличні лотки, асортимент яких не перевищує 300 найменувань, переважно бестселерів. Сучасні магазини відсутні у 70% райцентрів, у більшості регіональних населених пунктів.

 

8.7. Книготорговельні мережі

Ситуацію з російським книгорозповсюдженням можна порівняти з українською. Хоча вона й виглядає ніби кращою, але й у Росії можемо спостерігати явище книжних ринків на зразок «Петрівки» і на рівні з ними діють великі чи не дуже великі книготорговельні мережі з великих чи навпаки не дуже магазинів. Не зважаючи на намагання розвивати сектор книготоргівлі, вона все ж розвивається нерівномірно по країні. Точки продажу літератури зосереджуються по центрах, а до віддалених райцентрів не доходять. Великий відсоток книготоргівельних мереж і окремих магазинів зосереджується в Москві та Санкт-Петербурзі.

Сучасні магазини відсутні у 70% райцентрів, у більшості регіональних населених пунктів. Традиційні книжкові магазини – 48,3%; книжкові мережі – 28,5%; торгові точки в метро – 14,5%; книга поштою – 5,8%; Інтернет-магазини – 2, 9%.

Існує понад 20 книготорговельних мереж, 55% - локальні мережі. Лідерами у регіонах є мережі «Книгосвіт», «Буква», «Бібліосфера», «Літера».

1. ACT Буква - http://bookva.net.ua - мережа нараховує 178 магазинів, належить видавництву ACT, основний асортимент продукції зорієнтований на видання видавництва «ACT». Займає 2% роздрібного ринку книгорозповсюдження Росії.

2. Библиосфера - http://www.bibliosfera-ddk.ru/ - назва з'явилась у 2003 р. (раніше Дім ділової книги). У магазинах представлено більше 52 тис. найменувань. Пріоритетними напрямками є ділова і художня література. Мережа працює з провідними видавництвами Росії і нараховує понад 30 магазинів у 20 містах Росії.

3. «Топ-Книга» - http://www.top-kniga.ru/rnain - фірма заснована у 1995 р. у Новосибірську, як гуртове підприємство, на ринок роздрібної торгівлі вперше вийшла у 1997 р. З 2001 р. прийнято рішення про припинення стихійної роздрібної торгівлі і створення фірмової мережі. Мережа у прямому керуванні нараховує 6 оптових складів, 400 магазинів («Книгомир», «Пиши-Читай») і 34 магазин-партнер («Літера», «Лас-Книгас») та 19 cash&carry «Літера», 14 гіпермаркетів «Лас-Книгас» у 128 містах Росії, що дозволяє займати 6% роздрібного ринку книгорозповсюдження Росії. У 3-му кварталі 2007 р. роздрібна мережа «Топ-Книга» нараховувала 506 магазинів.

Основні торгові марки мережі ТОП-КНИГА

Книгомир - мережа магазинів створена у 2000 р. Формат - стандартний книжковий магазин, площею близько 200-500 м2, асортимент - 30-50 тис. найменувань. Магазини відкриваються переважно у маленьких містах.

Литера - магазини типу cash&carry існує на ринку Росії з 2002 р. (магазин формату Cash&Carry - місця продажу, що орієнтовані на дрібнооптових та оптових покупців, які повинні придбати товар за готівку. Політика низьких цін і постійна наявність партій товарів дозволяє підтримувати високий товарообіг. Надання сертифікатів, рахунків-фактур, накладних на товар при продажу. Філософія таких маркетів була розроблена у США, розповсюдження цей формат здобув у Німеччині). Середня площа - 1-2 тис. м2. Магазини зорієнтовані на людей, які прагнуть зекономити, а також дрібнооптовиків, відзначаються єдиною ціновою та асортиментною політикою у всіх відділеннях. Зараз створено 29 магазинів.

Лас-Книгас - мережа гіпермаркетів, перший магазин відкрився в Москві у 2004 р. Середня площа - 1-2.5 тис. м2. Зараз працює 14 гіпермаркети у 9 містах Росії (Москві, Санкт-Петербурзі, Челябінську, Казані). Пропонують широкий асортимент книг - понад 80 тис. найменувань.

Пиши-Читай - мережа з'явилась у 2005 р. Зараз нараховує 12 магазинів, орієнтована на маленькі міста і спальні райони великих міст. Середня площа магазину - 70 м2.

Існують локальні книготорговельні мережі, які розвиваються в межах одного міста (переважно Москви та Санкт-Петербурга) або області:

1. мережа «Московський дім книги» (Москва) - 38 магазинів, власник - Об'єднаний центр «Московський дім книги»;

2. мережа «Новий книжковий» (Москва) - ЗО магазинів, власник - «Ексмо»;

3. мережа «Буквоїд» (Санкт-Петербург) - 28 магазинів, власник - «Ексмо»;

4. мережа «Снарк» (Санкт-Петербург) - 25 магазинів, власник - «Азбука»;

5. мережа «Букбері» (Москва) - 11 магазинів.

Великі мережі належать або видавничім («ACT», «ЕКСМО»), або книготорговим («Ton-Книга», «ПродаЛіт») компаніям. Лише «Букбері» належить непрофільному інвестору. Зараз на рину працює понад 20 книготоргових мереж, з них 55% - локальні мережі. Лідерами у регіонах є мережі «Книгосвіт» (представлена у 51 регіоні), «Буква» (у 40 регіонах), «Бібліосфера» (у 14 регіонах), «Літера» (у 12 регіонах).

4.«ОМЕГА-Л»входить у трійку провідних книготорговельних компаній, які спеціалізуються на ринку навчальної та ділової літератури. Вони пропонують більше 50 тис. найменувань книг із всіх наук. Особливо багато видань із бухгалтерського обліку, економіки, юриспруденції, інформатики, іноземних мов та інших гуманітарних наук, медицини, професійно-технічної літератури. Їхніми партнерами є видавництва, бібліотеки, виші, оптові книготоргові компанії, Інтернет-магазини, великі книжкові магазини Росії, ЗМІ. Компанія пропонує повний підбір літератури, збереження, доставку по Росії та СНД, митне оформлення, інформаційну та рекламну підтримку. Для забезпечення бажаного рівня обслуговування в компанії працюють: менеджери асортиментного відділу, відділу реалізації, логісти, аналітики. Офіційний сайт: http://www.omega-l.ru/

ГК «Омега-Л» є власником прав на ексклюзивне розповсюдження продукції видавництв «КукБукс», «Институт новой экономики», «Манн, Иванов и Фербер», «Претекст». Існує гнучка система знижок, а покупцеві, який викупляє більше, ніж половину тиражу пропонуються особливі вимоги.

5.«ЮРАЙТ» -видавничо-книготоргове об’єднання. Тобто під однією назвою розуміємо видавництво і книготорг. Видавництво існує з 1997 р., в певний період часу виникла потреба реорганізації відділу збуту у повноцінну книготорговельну компанію. Книготорг «Юрайт» - це оптова мережа збуту книжкової продукції у всіх регіонах Росії та країнах близького зарубіжжя. Це широкий, постійно обновлюваний спектр практичної та навчальної літератури з юриспруденції, економіки, гуманітарних та природничих дисциплін. Також вони можуть виконувати підбір книг під замовлення, створювати бібліотеки, формувати відділ «ділової літератури» для роздрібних та мало оптових продавців, можливість здійснювати будь-які види доставки до споживача.

Адреса : Московська обл., м. Люберци, 1-ий Панковський проїзд, буд. 1. Офіційний сайт: http://www.urait.ru/torg_index.asp/

Книготорговельна компанія «Новый книжный—Буквоед» купила мережу «Библиосфера».Це дозволило їй стати другою книготорговельною компанією Росії після «Топ-Книги» з долею 7% ринку, а також дозволило їй позмагатись за першість у майбутньому. Мережа магазинів «Бібліосфера» нараховує 41 магазин у 20 містах Росії. За даними учасників ринку, основним власником мережі та видавництва «Інфра-М» вважався Вадим Синянський. Мережа займала 2% ринку Росії і посіла 5-те місце у рейтинку мереж. Оббіг компанії в 2007-2008 роках оцінювався у 0,5–1 млрд. рублів. (02.09.09)

 

8.8. Книжкові клуби

Клуб Терра - http://www.kkterra.ru. Свою діяльність перший російський книжковий клуб «Терра» (створений Холдинговою компанією «Терра») почав у жовтні 1995 р. з щотижневої телевізійної програми «Книжкова крамниця». Завдяки цій програмі була зібрана адресна база, – за якою з 1996 р. видавництво почало розсилати каталоги.

Потім почався етап «дружнього вербування» - члени клубу розповідали друзям, які книги й за якою ціною вони придбали. Принцип «Терри» - не купувати клієнтів, а залучати їх високою якістю своєї продукції.

За чотири роки роботи клуб «Терра» прийняв у свої члени 2 млн росіян. З них 80% - це мешканці російських регіонів, куди не доходять книжкові новинки, якими завалена Москва й Петербург.

Основна маса членів клубу - мешканці обласних центрів і великих міст. Біля третини живуть у невеликих містах і селах. Здебільшого – це люди середнього статку. На думку фахівців «Терри», чим нижче прибутки людини, тим частіше серед інших інформаційних носіїв вона обирає книгу. Підвищення фінансового статку веде до розпорошення інтересів - з'являється можливість купувати відеокасети, підписуватися на супутникове телебачення.

Кожен член клубу бере участь у формуванні видавничої програми. За реакцією читачів на пропозицію та кількість замовлень легко визначити ступінь інтересу до тематичних видань, авторів, жанрів. Крім того, щороку проводяться клубні акції - лотереї, розіграші номерів членів клубу. Як подарунки й виграші «Терра» пропонує тільки книги, що теж відрізняє її від російських і західних «колег».

Клуб ЭКСМО. Головна відмінність ЕКСМО - відсутність ексклюзивної видавничої програми клубу. У каталог включені ті ж книги, що з'являються у вільному продажі. Тому й орієнтується клуб майже винятково на жителів російських регіонів. Видавництво здобуло популярність завдяки жанрам російського бойовика та фентезі, але якщо мешканець великого міста в змозі відстежити всі новинки улюблених серій (на місяць у видавництві виходить 10-20 нових книг), то до маленьких міст і райцентрів ці книги потрапляють зі значним запізненням. Тому головне для клубу - гарантія того, що кожен його член вчасно отримає всі новинки улюбленої серії.

Клуб XXI столетие. Клуб «XXI ст.» заснований у листопаді 1997 р. голландцем Хенком Дейкстра й за принципами роботи близький до класичних західних книжкових клубів. Єдина принципова відмінність - відсутність ексклюзивної видавничої програми: клуб пропонує своїм членам книги найбільших видавництв, що працюють на вільному ринку.

За два роки роботи в клуб вступило близько 1 млн 200 тис. росіян, з яких на Москву й Московську область, а також Петербург і Ленінградську область припадає 8-9%.

Цього літа каталог клубу потрапив до України - спеціально для російськомовних читачів. Наступний крок, запланований «XXI ст.» - вихід на російськомовні громади Німеччини, Ізраїлю, США.

Клуб Ридер Дайджест. Єдиний із закордонних клубів, американський «Рідерз Дайджест» навесні 2004 р. зважився вийти на російський книжковий ринок.

«Рідерз Дайджест», що діє в 30 країнах світу, використовує для вербування своїх членів агресивний маркетинг. Потенційного клієнта закидають іменними листами з різними пропозиціями, у першу чергу його запрошують взяти участь у розиграші автомобілів. Для цього на першому етапі треба стати передплатником клубного журналу. Крім того, потрібне постійне підтвердження своєї участі в розіграші - необхідно замовляти книги або відеокасети із пропонованого клубом списку. В усьому світі «Рідерз Дайджест» спеціалізується на продажу дорогих видань і працює із забезпеченими верствами населення. У Росії клуб від цих традицій не відступив - зараз він пропонує книги за ціною від $28 або набори з трьох касет за $25.

Число росіян, зацікавлених у книзі, за різними оцінками, становить 30-40 млн. чоловік. Це 8-10 млн родин, з яких менше третини зараз є членами того або іншого книжкового клубу. Для порівняння: в Іспанії у книжкових клубах перебуває кожна третя родина, у Франції купують книги через клуб 60% населення.

Клуб Marly (Марлі) - http://www.terra.su/marly. Проект видавництва «Терра». Основна мета - об'єднати справжніх поціновувачів гарної книги, що повинна бути не тільки засобом корисної інформації, а й витвором мистецтва. Відмінною рисою видань є високоякісне поліграфічне виконання, рідкісний та авторський ілюстративний матеріал. Наклад кожного видання близько 500 прим. Клуб «Марлі» - це закрите товариство книголюбів і колекціонерів рідкісних високохудожніх видань.

Клуб Monplaisir (Монпласір). Елітний клуб шанувальників колекційної книги створений видавництвом «Терра» у 2002 р. Ексклюзивна якість поліграфічного виконання книг із застосуванням ручної праці. Книги лише з натуральних матеріалів (обкладинка - шкіра, шовк, парча; спеціальний папір, що виготовляється невеликими партіями з застосуванням екологічно чистих технологій). Всі видання мають багатий ілюстративний кольоровий і чорно-білий матеріал (найчастіше факсимільні репродукції), обрізи оброблені золотом.

Отже, спостерігається тенденція до зростання популярності книжкових клубів. Переважно вона пов'язана з малорозвиненою структурою книгорозповсюдження в регіонах. Книжкові клуби, як правило, виникають під егідою видавництва, проте це необов'язково свідчить про обмеженість асортименту. У Росії переважають універсальні книжкові клуби і дуже мало представлено спеціалізованих, що зумовлено бажанням зацікавити широку аудиторію у своїй продукції.

 

8.9. Інтернет-магазини

Інтернет-магазини - дуже розповсюджений спосіб роздрібної торгівлі. На ринку існують як універсальні, так і спеціалізовані магазини. Про популярність розповсюдження книжкової продукції свідчить наявність книг для продажу в різних типах Інтернет-магазинів. Експерти оцінюють долю продаж через Інтернет у 2-4% від загального обігу книжкової торгівлі.

24x7 - www.24x7.ru - офіс знаходиться в Москві, на сайті представлено 121 509 книг провідних видавництв Росії, іграшки, музичні диски та фільми провідних російських та зарубіжних виробників. Пропонують доставку поштою та кур'єрською службою.

Болеро - www.bolero.ru - відкритий у 1999 р., з 2000 р. входить до холдингу еHouse, має службу кур'єрської доставки у 50 міст Росії, не є спеціалізованим книжковим магазином. Замовлення також відправляються поштою. Використовуються найбільш популярні методи оплати, від готівки до кредитних карт.

У 2000 р. став переможцем щорічного конкурсу «Золотий сайт 2000» у номінації «Електронна комерція». Представлений найрізноманітніший асортимент товарів: книги, музичні диски, програми, відеофільми, подарунки, іграшки. У рубрикаторі подані такі сегменти книг: комп'ютер і електроніка, наука і освіта, ділова література, дитяча література, шкільні підручники, юридична література, довідкова література тощо.

Колибри - www.kolibri.ru - працює з 1999 р., спеціалізується на продажу книг та музичних дисків. Новинки з'являються двічі на тиждень. Пропонують різні способи доставки: мало розповсюджена кур'єрська доставка, найбільше регіонів охоплює поштова розсилка, використовується служба доставки EMS GarantPost.

Библион - www.biblion.ru - не є спеціалізованим книжковим магазином. Книжкова продукція представлена у таких розділах: література для середньої школи і абітурієнтів, прикладні науки, природничі науки, суспільні науки, гуманітарні науки, література іноземною мовою. Форма оплати: передплата банківським платежем, накладний платіж. Термін доставки: 2 тижні, є експрес-доставка за 3-5 днів.

Озон - www.ozon.ru - створений у 1998 р. як Інтернет-ресурс, що об'єднує в собі віртуальний магазин і постійно обновлювану культурну енциклопедію, не є спеціалізованим книжковим магазином, проте має широкий асортимент книг. Створений детальний рубрикатор дозволяє легко знайти наявні книги. Розроблена пошагова структура формування замовлення, система знижок для клієнтів, накопичувальна дисконтна карта, можливість відкладати позиції з замовлення, різноманітні форми оплати. Станом на 2007 р. в асортименті магазину 260 тис. товарів, а число зареєстрованих користувачів понад 2 млн.

Библио-глобус - http://www.bgshop.ru - один з найбільших книжкових магазинів Росії. В Інтернет-магазині можна придбати як книги, так і аудіо, відеопродукцію. Кур'єрська доставка передбачена тільки для Москви, в інші регіони - поштою. Термін доставки замовлення: 2-3 тижні. Запропоновані різні форми оплати: готівка, кредитні картки, перекази. Поштова доставка передбачає 100% попередню оплату.

Ваша книга - http://www.vashakniga.ru - спеціалізована книжкова крамниця. Представлено широкий асортимент ділової та навчально-методичної літератури. Каталог дозволяє переглядати книги за темами (технічна література, психологія, юридична література, тощо) і за типом освіти (дошкільна, шкільна, вища). Форми доставки товару: кур'єрська (у Москві), поштою (2-4 тижні) або експрес-доставка за допомогою міжнародної кур'єрської служби «FlipPost» (2-5 днів).

 

8.10. Книга поштою

Цей спосіб роздрібного книгорозповсюдження тільки починає розвиватись. Традиція продажу книг поштою була дуже поширеною у Радянському союзі і користувалась великим попитом. Сьогодні частина книгорозповсюджувачів повертаються до відродження традиції. Читачеві зручно зорієнтуватись у добірці авторів, що будуть виходити в серії, передплатити її і не пропускати цікавих книг, а також це можливість отримати книгу в найвіддаленіших регіонах Росії, що є зручним у зв'язку з ослабленими можливостями регіонального книгорозповсюдження.

Мир книги (Москва) - http://www.mirknigi.ru - є лідером каталожної торгівлі Росії. Число активних клієнтів фірми понад 4 млн. Головними пріоритетами є висока репутація, стандарти, спрямованість на співробітництво. У кожному каталозі з'являються новинки книжкового ринку, цьому сприяє детальне вивчення асортименту, робота з тематичними планами видавництв. З 2006 р. «Світ книги» вийшов на український ринок, почався активний розвиток електронної комерції і роздрібної торгівлі. Кількість реалізованих прим. у 2006 р. складає понад 20 млн. прим. Компанія видає каталоги: «Світ книги», «Світ ексклюзивної книги» тощо.

Академкнига (Москва - Санкт-Петербург - Новосибірськ) - http://akadkniga.nm.ru - фірма створена у 1938 р. для розповсюдження видань АН СРСР. «Академкнига», підпорядкована видавництву «Наука». У 2008 р. Торгова фірма «Академкнига» відсвяткує 70 років.

Книга-Сервис (Москва) - http://www.mdk-arbat.ru

Народная библиотека Огонька - виходила з 1928 по 1989 рр., були створені 118 підбірок творів (всього 630 томів), що стали раритетом, бо додаток розповсюджувався за передплатою, а наклад видань був регламентований. З 2006 р. цей додаток до журналу відроджується за сприянням видавництва «Терра». Перші випуски вийшли з 2007 р. Головна мета проекту - дати можливість читачам найвіддаленіших регіонів Росії стати власником підписних видань класиків російської та зарубіжної літератури. До того ж можна буде оформити підписку на репринтне видання словника Блокгауза і Ефрона та 62-томну нову Велику Енциклопедію. Передплату і доставку читачам буде забезпечувати «Пошта Росії». Каталог «Народної бібліотеки «Огонька» можна знайти на поштовому відділенні.

Видавничі книготорговельні структури: комерціно-торговельні відділи видавництв, власні книжкові магазини видавництв.

Основним каналом книгорозповсюдження залишається роздрібна торгівля. Розвивається торгівля через Інтернет і каталожна торгівля. Основні компанії, що займаються розповсюдженням книг: «Центр преси», «Центр дистрибуції преси», «Пресс-Хаус» тощо.

Зниження показника середньої ціни пов'язане зі здешевленням, спрощенням видавничих пропозицій.

Профільні видання: «Книжное дело» (видається з 1992 р.), «Книжное обозрение» (виходить з 1966 р.), «Полиграфист и издатель», «Книжный бизнес» (видається з 1994 р.), «Университетская книга», «Книжное обозрение», «Книготорговый бюллетень»



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты