Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Книгорозповсюдження країни. Книгорозповсюдження має складну структуру; гуртова і роздрібна торгівля




Книгорозповсюдження має складну структуру; гуртова і роздрібна торгівля. Основними представниками великих обсягів книгорозповсюдження є дистриб'ютори та оптовики. Інформацію про організації, які працюють на видавничому ринку США можна дізнатись на сайті American Book Trade Directory (http://www.infotoday.com).

Дистриб'ютори працюють з багатьма видавництвами, мають широкий асортимент, не мають вузької спеціалізації, їх універсальність у формуванні запасів дає можливість відповідати запитам різних суб'єктів видавничого ринку. Вони пропонують видавцю зручність роботи з одним продавцем і можливість закуповувати великі обсяги продукції, бо мають складську базу, також зорієнтовані на створення маркетингової політики. Деякі видавництва укладають ексклюзивну угоду на реалізацію видань, надаючи книгорозповсюджувачу знижки. Найбільшою універсальною оптовою книготорговою фірмою є American new company

Оптовики можуть спеціалізуватись на різних типах чи жанрах літератури, знижки для них є меншими, але вони не можуть купувати великі наклади, бо не мають приміщень для зберігання. Послуги просування книг на ринку здійснюються за окрему плату. За даними Американської асоціації оптових торгівців прибуток таких фірм складає близько 2%. До основних напрямків розвитку оптового ринку книгорозповсюдження у США належать: збереження орієнтації на книги певної тематики та на регіональний попит, встановлення зв'язків з середніми або дрібними видавництвами (великі видавництва пропонують вигідні умови для роботи з роздрібними книгорозповсюджувачами), надання інформаційних та консультаційних послуг видавництвам зі збуту, маркетингу.

Серед найбільших національних оптових фірм виділяють компанії:

Інгрем Бук - www.inarambook.com - фірма пропонує споживачам асортимент у понад 350 тис. найменувань, спеціалізація компанії - реалізація книг, що перевидаються, а також продаж книг дрібних видавництв. Підприємство існує на ринку з 30-х pp. XX ст. Основна мета - швидка та ефективна обробка замовлень. Займається лише оптовим продажем продукції.

Буксоурс - www.booksource.com - пропонують понад 25 тис. найменувань, переважно бестселери, новинки і перевидання книг стабільного попиту.

Пасіфік Піпелін - понад 70 тис. найменувань, компанія надає послуги зі зберігання продукції видавництв, облік продажу та логістики.

Видавнича група Вест - www.paw.com - підприємство створене у 1976 p., з головним офісом у Берклі штат Каліфорнія та офісами у Нью-Йорку та Торонто. Займаються наданням редакційних консультацій, зберіганням продукції, веденням платежів та звітності клієнтів, роздрібно та оптово розповсюджує видавничу продукцію. Проводить консультацію видавців з питань маркетингу продукції, логістики. Допомагає видавцям визначати оптимальний наклад видання.

Бейкер і Тейлор - http://www.btol.com - фірма заснована у 1828 p. З 1912 р. починає займатись тільки книгорозповсюдженням. Завдяки довготривалій і стабільній праці на ринку книгорозповсюдження фірма набула зв'язків з провідними постачальниками видавничої продукції. У своєму асортименті «Бейкер і Тейлор» має понад 385 тис. назв та 1,5 млн. книг. Штаб квартира знаходиться у Східній Кароліні, проте відділення знаходяться у багатьох штатах США.

У США діє розпорошена модель дистрибуції (видавець – гуртовий продавець – роздрібний продавець – книгарні, гіпермаркети, мегастори). За цією моделлю роздрібний продавець купує безпосередньо у видавця лише тоді, коли йому потрібно багато примірників однієї книжки. В усіх інших випадках - купує у гуртівні. Гуртівні також продають книжки бібліотекам. Гуртівні мають 40% оборотів з бібліотеками, 40% з книгарнями і 20% з гіпермаркетами та іншими роздрібними торговцями. Половину книжкового ринку в США посідають мегастори 50%, а 10% Інтернет-книгарні, які продають і супутні до книг товари. Попри те, що у США працюють 40 тисяч видавців, лише 40 з них видають 80% видавничої продукції.

 

14.9. Структура роздрібної торгівлі

Великі книжкові мережі - 24,6%; книжкові клуби - 17,7%; дрібні книжкові мережі та незалежні книжкові крамниці -15,2%; оптові магазини - 6%; книжкові відділи в універмагах та супермаркетах - 6%; Інтернет-магазини - 5,4%; книга поштою - 5%; продуктові магазини й аптеки - 4%; спеціалізовані магазини (мережа розповсюдження при коледжах, бібліотечна мережа, шкільна мережа) - 3%; букіністичні магазини - 3%; інші канали - 10,1%

У США нараховується близько 15 тис. книжкових магазинів, з них лише 8 тис. є власне книжковими крамницями, фахівці вважають, що 55% книг продаються не у книжкових крамницях. Роздрібна книготорговельна структура США: універсальні магазини (дженерал стор) - 3065, магазини університетів та коледжів - 2538, релігійних корпорацій - 1698, масових видань - 609, спеціалізованих - 524, букіністичних - 902, книжкових відділів у торгових центрах - 1012. Висока рентабельність книжкових магазинів привертає увагу для залучення капіталу з інших галузей. Наприклад, фірма «Уолден Бук» за допомогою залучення капіталів за рік змогла додатково відкрити 60 магазинів.

 

14.10. Книготорговельні мережі США

У Америці книгорозповсюджувачі вважають, що одним з основних напрямків розвитку роздрібної книжкової торгівлі є розвиток книготорговельних мереж. Їх успіх пояснюють переважно широтою асортименту і можливістю покупця обирати серед різноманіття товарів. Наступним етапом їх розвитку була внутрішня конкуренція в галузі асортиментної політики. Якщо раніше звичайна книготорговельна мережа пропонувала покупцям 40 тис. найменувань продукції, то зараз асортимент включає понад 100 тис. назв. Проте широкий асортимент поставив перед проблемою вибору необхідного видання як покупця, так і книгорозповсюджувача (з'явились випадки банкротства магазину через невдалу організацію роботи з асортиментом). Останнім часом посилились вимоги покупців до послуг. Широта асортименту стала вже не єдиною важливою потребою споживачів, необхідно приділяти увагу внутрішній атмосфері, комфортності покупок (зручність пересування, місця для читання книжок або для відпочинку). До того ж в магазинах почали проводити культурно-розважальні заходи (зустріч з авторами, дитячі книжкові читання, тощо).

Барнс і Нобль - http://www.barnesandnoble.com - мережа включає 683 великі крамниці з асортиментом 200 тис. найменувань. Обсяг продажу у 2005 р. – 5,1 млрд. дол. Її власнику Леонардо Ріджо належить ідея створення книжкових центрів дозвілля - це великі магазини з кав'ярнями, дитячими кімнатами, відділами іграшок та відділами мультимедійної продукції. Постійно відбуваються різні заходи на спеціальній сцені. Отже, головна мета магазину створити у покупця відчуття приємно проведеного часу.

Тут вперше введене поняття локалізація асортименту, тільки 50 тис. книг продаються у всіх магазинах компанії, інші найменування варіюються відповідно до потреб регіону. Перед відкриттям магазину маркетологи компанії вивчають смаки місцевих мешканців і за отриманими результатами формують пропозицію.

Бордеро - http://wwwbordersaroupinc.com - мережа нараховує 470 магазинів у США, 54 у Великобританії. Обсяг продажу – 4,3 млрд. дол. Частиною сервісу є куточки для читання, ілюзія публічної бібліотеки, кав'ярні.

Бук-А-Мілліон - http://www.booksamillioninc.com - заснована у 1917 p. найбільша мережа у Південно-східних районах США і третя за рейтингом у США. Базується у Бірмінгемі, штат Алабама. До складу входять понад 200 крамниць, частина яких має формат книжкового супермаркету, площа якого становить 20 тис. футів, книжкові крамниці - площа складає 3500-4500 футів, кіоски. З 1988 р. з'явився Інтернет-магазин компанії.

Особливістю книжкової крамниці у США є її право повертати нерозпроданий товар видавництву. Особлива увага приділяється вибору місця розташування, перевага надається густозаселеним районам і площадкам у торговельних центрах.

 

14.11. Інтернет магазини

Інтернет-магазини бувають двох типів: по-перше, - це сайт, який є електронною сторінкою роздрібної мережі, по-друге - це окрема торговельна площа, яка функціонує лише в Інтернеті.

Abebooks.com - http://www.abebooks.com

Half.com - http://books.half.ebav.com (заснований у 1999 р. американським підприємцем Джошем Копелманом, з 2000 р. є філіалом компанії eBay).

Alibris.com - http://www.alibris.com

Amazon.com - http://www.amazon.com (перший магазин відкрився у 1995 р. в ньому продавались тільки книги, на сьогодні компанія пропонує 34 категорії товарів, послуги надаються тільки через мережу Інтернет. Офіс знаходиться у Сіетлі. Окремі вебсайти компанії встановлені у Канаді, Великобританії, Німеччині, Франції, Китаї. Прибуток постійно зростає завдяки міжнародній мережі та різноманітності товарів).

B&N.com - http://www.barnesandnoble.com - пропонують асортимент у понад 1 млн. книг. Власником є компанія «Барнс и Нобль». Продають аудіокниги. Пропонують зручну пошукову систему, рецензії на книги, списки бестселерів, ексклюзивні аудіо або відео інтерв’ю. Замовлення від 25 у.о. дозволяє отримати безкоштовну доставку. Можна придбати подарункові сертифікати, оформити замовлення на поштові розсипки. Можна придбати продукцію в кредит. За потреби можна протягом 30 днів повернути товар.

Інтернет-крамниця - це торговельна організація, яка винаймає віртуальну торговельну площу, сплачує орендодавцю річний членський внесок і відсоток від продажу продукції.

 

14.12. Роздрібні магазини

Спостерігається тенденція до скорочення кількості дрібних книготорговельних мереж та незалежних книжкових крамниць, наприклад, у 1991 р. було 5 132 крамниці, то у 1998 р. вже 4 тис. крамниць. Ставка робиться на співробітництво з середніми та малими видавництвами. Вони залучаються до участі у культурному житті регіону. Стають учасниками маркетингової програми «Відчуття книги», яка має спеціальний каталог видавництв, видає загальну подарункову картку покупцям, яку можна використати в магазині.

A Novel Idea - http://www.anovelideabookstore.com - Нью-Йорк,

The Book House of Stuyvesant Plaza - http://www.bhnv.com - Нью-Йорк,

Paperbacks Plus - http://www.luckvdoabooks.com - Нью-Йорк,

Books & Books - http://www.booksandbooks.com - Флорида,

The Book Shoppe - http://www.thebookshoppe.com - Мічиган,

Barjon's Books - http://www.barionsbooks.com - Монтана.

 

14.13. Книжкові клуби

Розповсюдження набули книжкові клуби. За статистичними даними станом на 2004 р. працювало 300 клубів для дорослих і 20 - для дітей. Більшість видавництв мають свої клуби. До найбільших належать: «Літературна гільдія» (при видавництві Даблдей), «Клуб читачів скороченої книги» (при журналі «Рідерс дайджест»). Книжкові клуби бувають універсальними і спеціалізованими.

Клуб книга місяця - http://www.bom-cclub.com

Книжковий клуб Даблдей - http://www.doubledaybookclub.com

Клуб історичної книги - http://www.history-bookclub.com

Клуб дитячої книги місяця - http://www.bookplanetbookclub.com

Літературний клуб - http://www.uter-aryauild.com

Клуб книг у обкладинці - http://www.qpb.com

У США, на думку експертів, існує два типи книжкових клубів: видавничі та читацькі. Основною їх відмінністю є принцип організації. У видавничих клубах читач стає передплатником книжок, які продаються зі знижкою і видаються великими накладами. До таких клубів належать «Клуб історичної книги», «Клуб детективів», «Клуб наукових відкриттів», «Клуб книги місяця».

У читацьких клубах не купують абонементів, а після прочитання книги збираються для обговорення книги. Останнім часом такі клуби набули популярності у мережі Інтернет. Тут може бути обговорення різних видань, творів конкретного автора.

Останнім часом популярності набули телевізійні книжкові клуби (наприклад, «Клуб Опри Уінфрі». Щомісячно популярна телеведуча закликає глядачів прочитати і обговорити певне видання. Бізнес-оглядач Лу Доббс радить прочитати книгу з фінансів або економіки.)

Традиційна для США торгівля «клубними виданнями» працює за принципом поштово-розсилкової торгівлі, де видання надсилається за адресами членів клубу. За даними американської статистики понад 100 млн прим. книг щорічно розсилається через шкільні клуби (клуб дешевих книг для класного читання).

 

14.14. Поштово-розсилкова торгівля

Поштово-розсилкова торгівля є способом прямих продаж і виникла у США у 70-х pp. XIX ст. як засіб постачання продукції у сільську місцевість та далекі райони. Новий її сплеск припав на 70-ті pp. XX ст., коли нестабільна економіка змусила звертатись до найбільш економічної та мобільної форми роздрібної торгівлі. Отже, незважаючи на загальний спад, поштово-розсилкова торгівля у цей час займала друге місце після книжкових клубів, нараховувалось 700 підприємств.

Зараз цей сегмент ринку займає 4,5%, до поштово-розсилкового способу продажу долучились і приватні компанії, як UPS, American Express та інші. Понад 80% академічних видань розповсюджуються за списками адрес спеціалістів та за замовленнями бібліотек. Наприклад, видавничий відділ уряду США розповсюджує всю свою продукцію лише поштою.

З 1973 р. «Асоціація американських видавців» організувала «Відділення поштової торгівлі і книжкових клубів».

До того ж у США є мережа спеціалізованих каталожних фірм, що займаються реалізацією певних тематичних груп літератури. Це видавництва, що займаються випуском книг за попередніми замовленнями (мають адресні списки індивідуальних покупців). Раз на 10 років компаніями «Філд Ентерпрайзес», «Енциклопедія Британка» і «Гролієр» видаються спеціальні адресні довідники покупців, в яких міститься інформація про постійних клієнтів поштово-розсилкової мережі.

На цьому ринку постійно з'являються нові компанії, що приваблюють покупців вищою культурою обслуговування, широтою асортименту, кількістю послуг і витісняють великі концерни. У 2005 р. журнал «Форчун» провів експертну оцінку універсальних фірм поштово-розсилкової торгівлі, найкращою була визнана компанія «Херріт Картер» (http://www.harrietcarter.com), яка щорічно розсилає 62 млн прим. каталогів, де обов'язково існує розділ книги, які позиціонуються як гарний подарунок. При відборі книг для каталогу враховується три фактори: обкладинка, назва, ціна. Фірми спеціально замовляють видавництвам різні варіанти оформлення обкладинок. Високий рейтинг на внутрішньому ринку країни мають також поштово-розсилкові служби видавництв Prentice Hall Press (http://vig.prenhall.com) і Macmillan Inc.

Американські фірми поштово-розсилкової книжкової торгівлі використовують різноманітні заходи заохочення читача. Основним інформаційним джерелом є каталог (деякі каталоги мають обсяг 1500 сторінок і включають до 30 тис. найменувань друкованої продукції). Прямі контакти зі споживачами здійснюються за допомогою телефонного зв'язку і через розсипку рекламних листів поштою.

 

14.15. Букіністичні магазини

Букіністичні магазини торгують букіністичною, антикварною книгою, а також залишками нових видань. Найвідомішим магазином є лавка «Лірі» у Філадельфії, описана у романі К. Марлі «Зачарована книжкова лавка», заснована у 1836 р. Основним принципом роботи з покупцями є правило: «Залиште покупця у спокої і він піде з вашими книгами».

За даними Статистичного бюро США у 2006 p. продаж книжкових магазинів знизились на 2,9% і становили 16,12 млрд. дол. Не виправдали себе і сподівання на передноворічний стійкий попит на книги, який теж зменшився на 8,8% порівняно з 2005 р.

Отже, видавнича справа США є сформованою і прибутковою галуззю економіки. Не оминули її загальні процеси глобалізації та інтернаціоналізації. Найбільш поширеним способом книгорозповсюдження є книжкова мережа, проте значний відсоток займають і книжкові клуби.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты