Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок урегулювання збитків у різних видах страхування.




У разі настання страх. випадку страхувальник повинен повідомити Страховика про настання страхового випадку протягом трьох робочих днів з моменту настання страхового випадку, якщо інше не передбачено умовами Договору страхування; при страх.непрацездатності – рік.

Відшкодування підлягає виплаті після того, як цілком будуть встановлені причини та розмір нанесеного збитку. Після виплати страхового відшкодування страхова сума зменшується на розмір сплаченого страхового відшкодування. Зменшення страхової суми настає з дати сплати страхового відшкодування. Розмір страхового відшкодування не повинний в цілому перевищувати страхову суму (ліміту відповідальності) і розмір дійсних збитків, що виникли внаслідок настання страхового випадку. Страхувальник зобов'язаний надати Страховику всі необхідні документи, що мають відношення до страхового випадку для визначення розміру збитку. Документами, необхідними для виплати страхового відшкодування є: 1)Заява про настання страхового випадку (страхова претензія);2) Договір (поліс, страхове свідоцтво); 3)Документи компетентних органів, що мають відношення до страхового випадку (довідка лікувального закладу, довідка МСЕК (медико-соціальної експертизи) про інвалідність, Управління пожежної охорони, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України, метеорологічних служб, органів РАГС про смерть); 4) документи, що завіряють особу (у особистому страхуванні); 5) Виписка з кримінальної справи стосовно факту страхового випадку у разі, якщо доведено причетність до цього сторонніх осіб або якщо відкрита кримінальна справа стосовно факту страхового випадку; 6) перелік знищеного, пошкодженого майна з зазначенням його балансової або ринкової вартості (у разі страхування майна, відповідальності); 7) копія рішення суду, які мають відношення до цього страхового випадку; 8) інші документи, обумовлені Договором страхування. Терміни, в які подаються зазначені документи, варіюються залежно від правил страхування страховика, якщо інше не передбачено договором. Виплата страхового відшкодування здійснюється у термін 15 днів з моменту прийняття рішення щодо виплати страхового відшкодування.

Підставою для відмови страховика у здійсненні страхових виплат або страхового відшкодування є:

1) навмисні дії страхувальника або особи, на користь якої укладено договір страхування, спрямовані на настання страхового випадку. Зазначена норма не поширюється на дії, пов'язані з виконанням ними громадянського чи службового обов'язку, в стані необхідної оборони (без перевищення її меж) або захисту майна, життя, здоров'я, честі, гідності та ділової репутації. Кваліфікація дій страхувальника або особи, на користь якої укладено договір страхування, встановлюється відповідно до чинного законодавства України; 2) вчинення страхувальником-громадянином або іншою особою, на користь якої укладено договір страхування, умисного злочину, що призвів до страхового випадку; 3) подання страхувальником свідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування або про факт настання страхового випадку; 4) отримання страхувальником повного відшкодування збитків за майновим страхуванням від особи, винної у їх заподіянні; 5) несвоєчасне повідомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважних на це причин або створення страховикові перешкод у визначенні обставин, характеру та розміру збитків; 6) інші випадки, передбачені законодавством України. Умовами договору страхування можуть бути передбачені інші підстави для відмови у здійсненні страхових виплат, якщо це не суперечить законодавству України. Рішення про відмову у страховій виплаті приймається страховиком у строк не більший передбаченого правилами страхування та повідомляється страхувальнику в письмовій формі з обгрунтуванням причин відмови. Відмову страховика у страховій виплаті може бути оскаржено страхувальником у судовому порядку. Негативний фінансовий стан страховика не є підставою для відмови у виплаті страхових сум (їх частин) або страхового відшкодування страхувальнику.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты