Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація управління процесом мобілізації доходів страховика.




Для названого напряму управління багато інформації дає друге важливе джерело – звіт про доходи та витрати страховика. Він показує сукупні доходи, сукупні витрати та який фінансовий результат ( прибуток або збиток) отримав страховик в наслідок своєї діяльності.

Перше, про що інформує менеджерів цей звіт – страхові платежі ( премії) від від надання страхових послуг. Нагадаємо, що доход ( виручка) в страховій компанії за своїм змістом не співпадають з загальноприйнятим поняттям виручки. Остання, як правило, надходить після того, як підприємство здійснило витрати на її виробництво. Таким чином, з виручки в першу чергу компенсують уже здійснені затрати на виробництво і реалізацію продукції і решту спрямовують на формування прибутку підприємства. Зовсім іншу картину можна спостерігати при отримані доходів від надання страхових послуг. Ця плата здебільшого вноситься до початку надання страхових послуг. Отримавши страхову премію компанія несе свої зобов’язання щодо застрахованого об’єкта до кінця обумовленого договором терміну, або до настання ризику. При цьому може статися так, що протягом року ризик у даного страхувальника, або їх групи, не реалізується і тоді в міру скорочення залишку терміну відповідальності отримана премія переходить в розпорядження страховика.

«Плата наперед» дозволяє страховикові накопичувати значні фінансові ресурси і виконувати активну роль на ринку капіталу, оскільки акумульовані кошти потребують ефективного управління.

Двоїстий характер діяльності страховика (одночасне здійснення страхової та інвестиційної діяльності) зумовлює специфіку його доходів.

Як вище було показано, доходи страховика надходять з трьох напрямів:

*доходи від основної (страхової) діяльності;

*доходи від інвестиційної ( фінансової) діяльності, пов’язані з розміщенням тимчасово вільних власних коштів та коштів страхових резервів;

*інші доходи, які не належать до перших двох напрямів походження.

Доходи від страхової діяльності основний напрям отримання доходів страхової компанії. Їх джерело - плата за страхування. Вона носить назву страхової премії, яка сплачується страхувальником в розмірах і в строки обумовлені договором. Тільки після надходження страхової премії на рахунок, або в касу страховика договір страхування набирає чинності.

Потрібно застерегти менеджерів від хибного прагнення до закладання в тарифній ставці необґрунтовано великої частки прибутку. Це може призвести до зворотного наслідку. Адже високий тариф призведе до втрати клієнтів, так як вони за інших рівних умов, нададуть перевагу тим страховикам, у яких тарифи нижчі.

Для багатьох страховиків є характерним завищення в тарифах витрат на ведення справи. Не - рідко вони сягають більше 40%. Це свідчить про недорозвиненість нашого страхового ринку, низьку культуру страхувальників, які ще не вміють орієнтуватися в цінах на страхові послуги.

Крім страхових премій, страховик може отримувати також інші види доходів, які, згідно із чинним законодавством, належать до доходів від страхової діяльності (так звані інші операційні доходи). До таких доходів належать: комісійна винагорода за передачу ризиків у перестрахування; частка від страхових сум і страхових відшкодувань сплачена перестраховиками; повернені суми із централізованих резервних фондів; повернені суми технічних резервів інших ніж незароблені премії.

До страховика надходять також значні доходи від фінансової діяльності.Збираючи страхові премії, страховик має змогу протягом певного періоду розпоряджатися цими коштами, інвестувати їх у кредитні ресурси, розмістити їх в розвиток економіки шляхом придбання акцій, вкласти в нерухомість та інші різноманітні сфери.

Третій напрям отримання доходів страховика інші операційні доходи від звичайної діяльності та надзвичайних подій. Такі доходи не мають особливостей, пов’язаних зі специфікою страхування. Вони такі , як аналогічні доходи в інших підприємствах. До таких доходів належать доходи від здавання майна в оренду; сума позитивного результату перерахунку іноземної валюти; суми безповоротної фінансової допомоги та безоплатно наданих товарів (послуг); доходи від індексації та передання (продажу) основних засобів і нематеріальних активів; доходи від врегулювання безнадійної заборгованості; доходи від реалізації прав регресної вимоги страховика до страхувальника або іншої особи, доходи від надання консультаційних послуг; штрафи, пені, інші доходи.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты