Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція №17: Діаграми стану подвійних систем IV типу




 

 

Діаграма системи зі стійкою хімічною сполукою.

 

Компонентами системи є речовини А і В, а твердими фазами — А, АnВm , де АnВт — хімічна сполука, індекси якої показують, що з'єднуються між собою n атомів компонента А і т атомів компонента В. З чотирьох можливих фаз у цій системі можуть існувати три: Р, A, AnBm або Р, В, АпВт.

Дану діаграму стану можна розділити на дві частини: перша — сплави, утворені компонентом А з хімічною сполукою АnВm, друга — сплави, утворені компонентом В з хімічною сполукою АnВт.

Хімічна сполука АnВт відіграє роль самостійного компонента. Вона стійка, тому може бути нагріта до власної температури плавлення (точки С) без розкладу. Хімічна сполука плавиться при постійній температурі. На діаграмі наявні дві евтектичні точки: Е1 — суміш кристалів компонента А з хімічною сполукою та Е2 — суміш кристалів компонента В з хімічною сполукою. Хімічна сполука АnВт як самостійний компонент системи утворює окремо з компонен­тами А і В дві найпростіші системи. Діаграми стану цих систем схожі з діаграмою роду.

Згідно з діаграмою IV роду обидва компоненти необмежено роз­чинні в рідкому стані, не розчинні у твердому і утворюють стійку хіміч­ну сполуку.

Компоненти А і В утворюють нестійку хімічну сполуку. На лінії DCF врівноважуються три фази — рідина Р концентрації D, кристали компонента В і кристали хімічної сполуки АnВт

При нагріванні нестійка хімічна сполука АnВm розкладається на рідину Р концентрації D і кристали В. При охолодженні спостерігається зворотна реакція: PD+ В АnВт. Реакція ця нагадує перитектичну, проте утворюється не новий твердий розчин, як у випадку перитектичної реакції, а хімічна сполука.

Процес кристалізації сплаву протікає так: у точці / починається кристалізація, випадають кристали В і концентрація рідини змінюється за кривою 1—D. У точці 2 утворюється нестійка хімічна сполука АnВт. На цьому кристалізація не завершується, а триває до точки 3; на ділянці 2—3 з рідини Р випадають кристали хімічної сполуки АnВт. Коли концентрація рідини досягне точки Е, кристалізація закінчиться. Далі рідина, що залишилася, кристалізується в евтектику з кристалів А і хімічної сполуки АnВт. На кривій охолодження матимемо дві площини — верхню DCF, що відповідає утворенню нестійкої хімічної сполуки, і нижню GEH, яка відповідає формуванню евтектики А + АnВт.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 145; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты