Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні джерела демографічної інформації




Демографія, як будь-який інший наука абсолютно не може існувати без інформації населення і процесах, що у ньому відбуваються. Дані населення необхідні, як у наукових, дослідницькою метою, і цілях практичних, для прогнозування населення Криму і вироблення різних планів і програм.

Загалом обсязі відповідних знань і навиків у сфері демографії одне з головних місць належить володінню методами збирання й аналізу первинної демографічної інформації.

Інформації про населенні поділяється на первинну, вихідну демографічну інформації і інформацію вторинну, перетворену з урахуванням чи іншої мети з допомогою спеціальних процедур іпроанализированную фахівцями тих чи інших галузей знань.

>Вторичная демографічна інформація існує у вигляді статистичних публікацій,разработочних таблиць, статей, наукових монографій, відповідних Інтернет-сторінок тощо. тощо., які мають у своїй сукупності підсумок спеціальної аналітичної і публікаторською роботи. У Росії її основним загальнодоступним джерелом вторинної інформації є публікації Федеральної служби державної статистики Російської Федерації (>Росстат), передусім, «Демографічні щорічники Росії».

У отриманні первинних даних населення розрізняють облік стану населення в нагальні моменти часу й облік демографічних подій (народжень, смертей, шлюбів, розлучень), і навіть переїздів з місця цього разу місце за чи іншого період.

Первинні дані про стан населення в нагальні моменти часу отримують з переписів населення з спеціальних вибіркових обстежень, зокрема. і соціологічних досліджень. Джерелом даних населення можуть бути і різноманітні списки населення, які ведуть з тим чи іншого метою (виборчі,военно-учетние, дані реєстрації у місцях проживання та т.п.).

Дані про демографічних подіях за чи іншого період отримують з їхньої реєстрації в міру їхнього виникнення. Щодо нової формою отримання первинних даних, як про стан населення, і про демографічних подіях, є звані регістри населення, які з'єднують у собі властивості переписів і поточного обліку.

Перепис населення – основне джерело даних населення. Саме переписом населення надають розпорядження демографів, економістів, соціологів, інших фахівців, і навіть державних органів та інших зацікавленим організаціям інформацію про населенні, його чисельності та складі визначений час.

Інформаційна база демографічних досліджень побудовано даних статистичного контролю над що відбуваються у населення подіями, явищами і процесами і то, можливо організована різні форми і видах. Однією з цих форм служить звітність.

Звітність є форму державного статистичного спостереження, коли він органи статистики одержують від установ і закупівельних організацій що їм інформацію про населенні як встановлених в законному порядку звітних документів або статистичних звітів, по підпис осіб, відповідальних за подання, і достовірністьсообщаемих даних

Це – первинна звітність, тобто., представлена дисконтними одиницями в адреси - й терміни, встановлені органами державної статистики. До неї належить, наприклад, звітність органів ЗАГС про народженнях, смертях, шлюбах, розлученнях; звітність організацій охорони здоров'я про захворюваності населення, паспортно-візовій служби органів внутрішніх справ про міграції населення.

Надалі низові органи державної статистики у вищі, інші ж, своєю чергою, вРосстат зведену звітність, засновану на результатах зведення даних первинної звітності.

Інша форма – спеціально організоване статистичне спостереження,проводящееся для одержання відомостей, відсутніх в звітності. У демографічної статистиці це – переписом населення, одноразові спостереження тасоциально–демографические вибіркові обстеження.

Одночасна спостереження організується в разовому порядку чи проводять раз у раз без дотримання суворої періодичності і з спеціально розробленої програмі. До одноразовим спостереженням ставляться обстеження зайнятість населення, народжуваності і відтворення й ін.

Вибіркові соціально-демографічні обстеження проводяться для одержання даних про населенні, відсутніх в звітності, вмежпереписном періоді.

Залежно від характеру демографічних ознак, які підлягають вивченню, виділяється декілька тисяч видів статистичного спостереження. Так, за ознакою охоплення одиниць досліджуваної сукупності населення статистичне спостереження підрозділяється на суцільне і несуцільне.

Суцільне спостереження передбачає облік всіх одиниць досліджуваної сукупності. До такого типу спостереження ставляться переписом населення, облік подій природного руху населення.

Принесплошном спостереженні обліку підлягає лише деякі з одиниць досліджуваної сукупності. До нього ставляться: вибіркові, анкетні спостереження монографічні дослідження.

Вибіркові соціально-демографічні обстеження населення проводять умежпереписние періоди для одержання додаткових матеріалів про природному русі, відтворенні і міграції населення, яких немає дають перепису і поточна звітність.

При монографічному дослідженні ретельному обстеження піддаються окремі одиниці об'єкта спостереження чи типи явищ. Наприклад, щодо тенденцій розвитку міського населення,монографическому дослідженню підлягають в повному обсязі, а частина великих міст України.

За час реєстрації демографічних подій, уявлення первинної і зведеної звітності, проведення одноразових обстежень, вирізняються такі види статистичного спостереження:

· поточні – реєстрація подій за часом їх виникненню (облік народжень, смертей, шлюбів, розлучень, прибуття на місце проживання та т.п.);

· періодичні – спостереження, організовувані одного разу за будь-які певні періоди, до них належить річна і піврічна звітність про демографічних подіях, явищах, процесах;

· одноразові – спостереження, проведені без дотримання суворої періодичності.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 117; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты