Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види обстежень




Демографічні обстеження мають уже досить тривалу історію. Перші спроби їх проведення сягають 20-30-х рр. минулого століття. Зараз важливим джерелом даних про населення і демографічні процеси є спеціальні вибіркові обстеження.
Вибіркові обстеження використовуються для збору даних практично у всіх сферах життя. В системі збору даних про населення вибіркові обстеження використовуються для отримання більш детальної, поглибленої інформації, яку не можуть надати перепис населення або поточний облік. На відміну від основних джерел даних, обстеження дозволяє отримати відомості про певну групу населення. Особливе місце вибіркові обстеження займають при підготовці і проведенні переписів населення. Для цього використовуються так звані микропереписи, які проводяться за програмою загального перепису, але опитується не все населення країни, а тільки деяку його частину. Завдяки микропереписи можна встановити ті зміни, які відбулися у складі населення за період після останнього перепису. Безпосередньо при проведенні загального перепису населення також може застосовуватися вибіркове опитування, за допомогою якого більш детально вивчаються явища, що представляють інтерес з точки зору соціально-економічного та демографічного розвитку країни в даний період.
Вибіркові обстеження можуть проводитися двома способами, кожен з яких має свої переваги і недоліки. Виділяють ретроспективні (анамнестичні) і перспективні вибіркові обстеження. Ретроспективний спосіб – це коли опитується про минулі події, що наступили протягом певного періоду життя. Перспективний - зверненим у майбутнє індивідів. .
Ретроспективні обстеження краще використовувати для аналізу народжуваності або шлюбності. Наприклад, можна опитувати жінок, що вийшли за межі репродуктивного віку, про їх репродуктивної історії (про число народжених і дітей, що вижили, інтервалах між народженнями, використанні контрацепції і пр.).При такому способі збору даних треба мати на увазі можливі спотворення і неточності отриманих результатів.
При проведенні перспективного вибіркового обстеження фіксуються події у міру їх настання. Звичайно, дуже важко таким способом вивчати смертність якогось покоління, бо для цього довелося б прожити з цим поколінням все його життя. Водночас таким методом можна збирати дані про дитячу або малюкової смертності, про захворюваність та одужання. За допомогою такого підходу можна вивчати дитячу смертність, простеживши групу новонароджених протягом першого року життя.
Вибіркові обстеження можуть проводитися в масштабах всієї країни (мікропереписи) або в деяких відносно невеликих групах населення. Водночас широко відомі вибіркові обстеження, які проводяться в багатьох країнах за єдиною програмою, такі як, наприклад, Світове обстеження народжуваності або демографічне обстеження здоров'я. Як правило, ці обстеження проводяться за єдиною програмою, в деякій мірі адаптованої до особливостей кожної країни, і аналізуються для отримання порівняльного матеріалу по країнах світу.
Вибіркові обстеження населення дають змогу всебічно вивчити питання демографічних змін та чинники, що їх зумовлюють.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 116; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты