Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Концепція "концентричних кіл".




Відмінності ек-го розвитку країн ЄС, та рівень їх бажання приймати участь в інтегрованих областях, призвели до появи ідеї "концентричних кіл". Країни розміщ у різних колах інтеграції, залежно від рівня інтеграції, який вони здатні чи бажають досягти. Тобто це концепція поділу Європи на групи країн за ступенем інтегрованості. Такий підхід можна застосувати не тільки до інтеграційної структури самого ЄС, Напр, деякі відомі діячі пропонують такий поділ: "коло єдиного законодавства (країни-члени ЄС), "суміжне коло" (країни, шо очікують вступу в ЄС) та "особливі кола" - країни, з якими планується поглиблення співпраця в тій чи іншій сфері (валютне коло, коло спільної безпеки тощо). СУТЬ концепції зводиться до побудови Європи з трьох кіл. Перше коло - обмежена к-ть найбільш інтегрованих держав, які можуть співпрацювати за всіма аспектами політики, в т.ч. воєнним. Друге коло - ек-і організації, котрі об'єднують держави-члени. Основною сферою співроб-ва цих країн є ек-ка. Трете коло охоплює всю Європу, в т.ч. країни, шо не входять до ЄС. Співпраця з цими країни здійснюється через МО (ОБСЄ та Рада Європи).

концепція євроінтеграції, запропонована Жаком Делором у січні 1989 р. Передбачає дедалі вищий рівень інтеграції у напрямку "центру" Євроспільноти, що ним мали б бути країни ЄС після створення політ союзу, спільн ринку та господ й валютн союзу. Далі йшли б країни Європейської асоціації вільної торгівлі, наближені до ЄС у господарськ та правовому плані. Зовнішнє,щодо них, коло мали б утворювати країни, асоційовані з Є С, які в майбутньому претендують на членство. Четверте, найширше коло - це країничлени ОБСЄ, як спільного простору євроспівроб-ва.

 

11. Концепція ключових “піонерних груп”
Ключові піонерні групи: це країни, які сильніше за інших прагнуть і здатні поглиблювати інтеграцію та беруть участь у пректах поглибленої інтеграції, подаючи приклад для інших.
Автор: Ж. Ширак, 2000: Країни, які сильніше за інших прагнуть і здатні поглиблювати інтеграцію беруть участь у проектах поглибленої інтеграції, подаючи приклад для інших. Ширак виділив три сфери, які доцільно включити до об’єкту такої співпраці – економічна політика, політика безпеки та боротьба зі злочинністю, тобто всі ті напрямки, які регулювалися міжурядовою процедурою і не входили до комунітарного способу управління. Проект Ширака передбачав утворення секретаріату, що має сприяти зближенню позицій держав-учасниць, і можливість укладення окремої установчої угоди. На його думку, формування «піонерних груп» мало зберігати безумовну відкритість для інших держав та не спричиняти ревізію існуючих acquis communautaires (а звідси не ставити під питання наглядові функції Єврокомісії).
12.Концепція вибіркової інтеграції.
Країни ЄС можуть вибрати будь-який інтеграційний проект на власний розсуд із переліку існуючих. СУТЬ концепції зводиться до надання змоги окремим державам-членам ЄС рухатись по шляху поглиблення інтеграції. Цей процес передбачає дотримання ряду принципів. По-перше, відповідно до принципу гнучкої інтеграції посилена співпраця означає ств-ня динамічної структури, а не певного ядра. При цьому коло країн, шо мають бажання погодитись на більш розгорнуту інтеграцію с відкритим і жодній країні-члену ЄС не може бути надано право блокувати розвиток інших держав-членів. По-друге, передбачається поглиблена співпраця між окремими державами-членами ЄС не тільки у сфері зовнішньої політики та безпеки, а й с/г, транспорту, навколишнього середовища, енергетики, дослідження та розвитку, окрім того для всіх держав-членів ЄС зберігається єдність законодавчої основи та системи інструментів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 211; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты