Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Провідні французькі корпорації, їх конкурентні позиції у глобальній економіці.




Найбільші французькі фірми є досить відомими у світі та Європі, а відтак їх значення у глобальній економічній моделі є важливим, проте за обсягами торгового обороту, прибутковістю та кількістю працюючих вони поступаються американським, німецьким та цілому ряду британських компаній.

Позиції французьких компаній є досить різними:

· Автомобільна промисловість Франції відрізняється вели­ким ступенем концентрації; частка у світі = 9%

· У галузі металургійної промисловості Франція найсильніші позиції мають промислова група “Пешіне-Южін-Кюльман” і фірма “Іметаль”. Фірма “Пешіне” є також однією з провід­них у хімічній промисловості.

· Французька промисловість представлена також європейськими лідерами у галузі виробництва швидкісного рухливого складу залізниць (TGF), літаків (Airbus, Falcon, Mirage), ракет (Arian), ядерної енергетики, в якій вона має передові технології, в обробці рідкоземельних металів, робототехніці, біотехнологіях, мікроелектроніці.

· В електротехнічній промисловості відзначається концерн Томсон”, який має пе­рше місце у світі за випуском навігаційного обладнання для літаків, а в Європі – за ви­робництвом електроніки.

У сфері послуг Франціїнайбільше значення має фінансово-кредитна система. Основна частина банківських операцій припадає на три банки:“Банк насьональ де Пари”, “Креді Ліонне” і “Сосьете женераль”. Великими банками також є “Індосюез”, “Паріба”, “Креді коммерсіаль де Франс”, “Креді ендюстріель е ком-мерсіаль”. Особливе значення має кооперативний банк “Креді агріколь”, який обслуго­вує переважно аграрний сектор економіки; він входить (як і “Креді Ліонне”) до десятки провідних банків світу.

67. Особливості зовнішньоекономічних зв’язків Франції.

· Обсяги експорту – 5-е місце в світі, друге місце в ЄС ($558,9 млрд.)

· Частка в світовому експорті – 4%

· Експорт зброї – 11%-13% світового

· Взаємна торгівля з ЄС – 63% (зі США – 7-9%).

· Зміни в інвестиційній політиці (політика фірми “Тефаль” => експорт інвестицій).

· Франція – донор міжнародної технічної допомоги (щорічно 6-7 млрд. дол.).

За обсягами товарообігу Франція посідала четверте місце у світі після США, ФРН та Японії і випереджає Великобританію. В Європейському Союзі вона є другою за експортом і третьою за імпортом. При цьому експорт промислових товарів складає 81% від сумарного вивозу, загальна ж частка Франції у світовому експорті становить близько 4%. Основними його статтями є: машини та транспортне обладнання, хімікати, залізо, сталь, продукція АПК, текстиль та одяг, зброя. Основу імпорту становить продукція машинобудування, енергоносії (сира нафта), деякі сільгоспродукти, продукція хімічної промисловості.

Франція посіла провідні позиції на ринках високотехнологічних товарів, зокрема на аерокосмічному, зв’язку, авіаційному, енергетичному, транспортному. За короткий термін країна вийшла на друге місце в світі за експортом зброї

Як і кожна держава Євросоюзу Франція передусім орієнтується на взаємну торгівлю з його членами, частка яких і в експорті, і в імпорті становить 62-63%.

Проте за ПІІ Франція багато поступається іншим розвинутим державам на світовому ринку капіталу,- динаміка руху ПІІ є більш повільною ніж в інших державах.

Країна є потужним донором фінансової підтримки розвитку, обсяги якої становлять 6-7 млрд. дол. щорічно, тобто близько 0,7% її ВВП. Разом з тим, країна має великий зовнішній борг.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты