Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Спільні та відмінні риси трансформаційних процесів в державах ЦСЄ.




Особливістю геоекономічного руху країн ЦСЄ був різний характер здійснюваних економічних реформ, а через це ті держави ЦСЄ, що у 1990 р. мали приблизно рівні стартові умови, підійшли до початку XXI ст. з диференційованими результатами.

Тривалість падіння макроекономічних показників у Польщі склала 2 роки, Словенії та Чехії - 3 роки, Словаччині, Хорватії, Угорщині - 4 роки.

На інші країни припадали досить високі темпи падіння, а їх трансформаційна криза тривала п'ять років і більше.

Для Албанії, Болгарії, Латвії, Румунії була характерна тенденція до економічного зростання, однак вона виявилася нестійкою

Використано різні методологічні підходи та прикладні моделі реформування економіки.

У Югославії - «Програма Анте Марковича», в Польщі - «План Бальцеровича» (1989), у Чехословаччині - «План Клауса» (1990), в Угорщині - «План Купи» (1990), в Румунії - «Короткий виклад стратегії переходу до ринкової економіки» (1990).

 

92. Польська економічна модель. Особливі позиції країни в ЄС.
Польща є найбільшою державою серед нових членів ЄС як за к-тю н-ня, так і за виробленим сумарним ВВП. За індексом освіти (0,95 із 1 макс можл) країна перебуває на рівні Швейцарії, поступаючись лише країнам-лідерам євро економіки. У світових технологічних рейтингах Польщу відносять до групи потенційних лідерів.

За розрах-ми індексів конкурентоспроможн нац. Економіки та мікроеконом індексом конкур-ті Польща поступається багатьом новим членам ЄС. Ключовим моментом реформування економіки був процес приватизації, який було реалізов 3 методами: пряма, непряма та метод ліквідації збиткових підпр-тв.
Проведені у 90-ті рр.. реформи, у тому числі приватизаційні, привели до того, що зараз більш як 70% ВВП виробляється у приватному секторі, хоча існує досить складна проблема реструктуризац багатьох об’єктів важкої пром-ті, які ще й зараз перебувають у держвласності.

В останні роки на тлі триваючого нконом зростання і широкого припливу іноз інвестицій в економ країни, польський ринок демонструє вражаючу динаміку розвитку.

 

93. Модель «шокової терапії» Л. Бальцеровича та наслідки її реалізації у Польщі.
Основними заходами «блискавичного» переходу до ринку були: відмова держави від цінорегулювання та перехід до неокласичної моделі: попит-пропозиція, жорстка бюджетна політика, відмова від багатьох соціальних програм , приборкання інфляції (припинення підвищення заробітної плати, індексації доходів), прийняття закону про банкрутство, відмова уряду від підтримки збиткових підприємств, швидка приватизація, лібералізація ринку, валютної системи та зовнішньої торгівлі, стимулювання припливу ПІІ, відмова від директивного планування та перехід до індикативного.

Позитивним наслідком реформ був насправді швидкий перехід до ринкової економіки,

негативним — дуже висока «соціальна ціна» за ринкові реформи, яка мала прояв у стрімкому розшаруванні населення країни.

Космічне зубожіння населення, 70% якого водночас опинилося за межею бідності

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты